Volonterski kamp

Mladi iz Europe beru jabuke u Lici

Marin Smolčić

-Projekt pod nazivom „The Fruit of Solidarity“ trajat će od 15. do 28. listopada, a mladi volonteri došli su iz Poljske, Litve, Latvije, Grčke, Španjolske i Portugala



GOSPIĆ U Velikom Žitniku započeo je još jedan volonterski kamp organizacije Outward Bound Hrvatska. Ovoga puta riječ je projektu pod nazivom „The Fruit od Solidarity“ koji će se nakon Like preseliti na otok Brač. Voditeljica projekta je Tamara Lipnjak koja nam je definirala osnovne ciljeve boravka u Lici.


-Projekt pod nazivom „The Fruit of Solidarity“ trajat će od 15. do 28. listopada, a mladi volonteri došli su nam iz Poljske, Litve, Latvije, Grčke, Španjolske i Portugala, ukupno 19 mladih. Organizacija Outward Bound Hrvatska koja je nositelj projekta ugostila je volontere u svom edukacijskom centru u Lici tijekom prvog tjedna projekta, a drugi tjedan volonteri će provesti u Sumartinu na otoku Braču od 23. listopada.


U Lici ovih dana beremo jabuke i čistimo okoliš nekoliko domaćinstava jer je projekt nastavak na prošlogodišnju volontersku akciju na Braču kada su volonteri pomagali lokalnom stanovništvu u berbi maslina, popravkama suhozida i učili su o tradicionalnom načinu poljoprivrede u toj otočnoj zajednici. U Velikom Žitniku volonteri pomažu obiteljima u berbi jabuka i drugih jesenskih plodova. U obje zajednice volonteri će provesti i ekološke akcije čišćenja okoliša od nepropisno odloženog otpada, rekla nam je voditeljica Tamara.




Međunarodno volontiranje omogućuje program Europskih snaga solidarnosti i prilika je ne samo za razvoj solidarnosti među generacijama i kulturama, već i za osobni rast i razvoj volontera i stjecanje kompetencija u međunarodnom djelovanju. Putem programa Europske volonterske službe i Europskih snaga solidarnosti mladima u dobi od 18 do 30 godina pruža prilike volontiranja u međunarodnom okruženju u Hrvatskoj i u inozemstvu.


Ova skupina mladića i djevojaka ovih su dana prionuli berbi jabuka u domaćinstvima gdje to nema tko učiniti. Jedna od velikih satisfakcija ovoga posla jest činjenica kako pomažu starijim domaćinstvima i beru jabuke koje nisu tretirane zaštitnim sredstvima. Ekologija iznad svega!