Slučaj utaje poreza

Mađar i Ukrajinka oštetili proračun za više od 7 milijuna kuna

Šarlota Brnčić

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu navodi kako se osnovano sumnja da okrivljenici kao direktori trgovačkog društva sa sjedištem u Prelogu, u 2016. i 2017. godini na izvršene isporuke dobara i usluga nisu obračunali, prijavili niti platili porez na dodanu vrijednost...



Mađar i Ukrajinka, te trgovačko društvo na čijem su bili čelu, pod istragom su zbog sumnje u kaznena djela utaje poreza ili carine, te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, a kojima su proračunu RH nanijeli višemilijunsku štetu.


Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu navodi kako se osnovano sumnja da okrivljenici kao direktori trgovačkog društva sa sjedištem u Prelogu, u 2016. i 2017. godini na izvršene isporuke dobara i usluga nisu obračunali, prijavili niti platili porez na dodanu vrijednost.


Također, da su neosnovano prijavili odbitak pretporeza za robu koja nije dopremljena u Republiku Hrvatsku, pa da su time izbjegli platiti porez i pribavili imovinsku korist svojem društvu na štetu proračuna Republike Hrvatske u iznosu većem od 7.300.000,00 kuna.




Okrivljenici su vodili poslovne knjige društva tako da je otežana preglednost poslovanja, pa iz njih nije bilo moguće provjeriti poslovne događaje, financijski položaj i uspješnost poslovanja društva.