Lani bilo dobro, u 2020. bit će i bolje

Rijeku, izgleda, čeka jaka kruzing godina: Evo tko je dosad sve najavio dolazak

Alenka Juričić Bukarica

EPK Rijeku ove godine svrstao među tražene kruzing destinacije / Snimio Roni BRMALJ

EPK Rijeku ove godine svrstao među tražene kruzing destinacije / Snimio Roni BRMALJ

Carnival Cruise Line sa svojim brodom Carnival Legend, kapaciteta 2.124 putnika, imat će šest dolazaka, a MSC Cruises će tri puta uplovljavati u Rijeku brodovima MSC Lirica i MSC Sinfonia



RIJEKA  Osim što će Rijeku ove godine posjetiti gotovo dvostruko više brodova na kružnim putovanjima, popularno zvanih kruzera, ove godine stižu i dva poznata svjetska brodara – Carnival Cruise Line i MSC Cruises.


Naime, prema podacima Lučke uprave Rijeka, ovogodišnja Europska prijestolnica kulture privukla je i dvije velike svjetske kruzing kompanije čiji će brodovi u Rijeku pristajati devet puta. Konkretno, Carnival Cruise Line sa svojim brodom »Carnival Legend«, kapaciteta 2.124 putnika imat će šest dolazaka tijekom 2020., a MSC Cruises će tri puta uplovljavati u Rijeku, i to svojim brodovima »MSC Lirica« i »MSC Sinfonia«.


Dvanaest kompanija


Lučka uprava Rijeka zaprimila je rezervacije za pristajanje sveukupno 41 broda i riječ je o značajnom porastu u odnosu na 2019. godinu, kada su u Rijeku pristala 24 broda. Vrijedi istaknuti i podatak kako se očekuje dolazak nešto više od 74 tisuće putnika.




Ako se tome dodaju i članovi posade, dolazi se do više od 100 tisuća ljudi koji će na ovim brodovima stići u grad na Rječini. Prema riječima Rajka Jurmana, voditelja Odjela komercijalnih poslova u Lučkoj upravi, svoje dolaske u Rijeku ukupno je najavilo 12 brodarskih kompanija.


To su Azamara Club Cruises, Saga Cruises, Marella Cruises, TUI Cruises, Holland America Line, P&O Cruises, Celebrity Cruises, MSC Cruises, Carnival Cruise Line, Silversea Cruises, FTI Cruises i Seabourn Cruises.


– Zadovoljni smo što smo uspjeli dovesti Carnival, koji je ujedno i najveća kruzing kompanija u svijetu, kao i MSC, a čiji će brodovi prvi put doći u Rijeku. Osim toga, činjenica je da nam dolaze i sve veći brodovi s većim brojem putnika. Naime, prije nekoliko godina prosječan broj putnika po brodu se kretao oko tisuću, dok ove godine govorimo o prosječno dvije tisuće putnika po jednom brodu. Osim što nam stižu neke nove kompanije, i one s kojima već poslujemo, tako u Rijeku ove godine šalju veće brodove, istaknuo je Jurman, navodeći da će Rijeku ove godine ticati čak 11 novih brodova u čijim itinererima ova destinacija još nije bila. Uz Carnivalove i MSC-ove brodove, to su još i »Spirit of discovery«, »Zuiderdam«, »Oceana«, »Celebrity Infinity«, »Nieuw Amsterdam«, »Silver Shadow«, »Azamara Journey« i najveći od njih »Mein Schiff 5« koji će prvi put ticati Rijeku. Inače, »Mein Schiff 5« je brod najvećeg europskog touroperatora TUI-ja čiji je »Mein Schiff 6« kapaciteta 2.500 putnika lani pristao u Rijeci. U sezoni 2020., dakle, stiže TUI-jev nešto veći brod koji je dug 295,3 metra i ima kapacitet 2.790 putnika, što znači da je TUI povećao kapacitet. Najviše puta u grad, pak stiže brod »Marella Celebration« kompanije Marella Cruises, koji će ovdje pristati osam puta.



Tijekom jučerašnjeg prijepodneva na moru pred Rijekom pojavio se kruzer »Marella Dream«. Kruzer, međutim, ipak nije rekordno rano otvorio kruzing sezonu u gradu, već je stigao na remont u Brodogradilište »Viktor Lenac«. Riječ je o brodu dugom 213,2 metra koji plovi pod malteškom zastavom, a u »Lencu« bi prema najavama trebao ostati do druge polovice veljače.



Početak u svibnju


– Drago nam je da će ove godine u Rijeku doći čak 11 novih brodova. Inače, proteklih godina najraniji početak sezone uplovljavanja brodova za kružna putovanja zabilježen je krajem ožujka. Ove godine prvi najavljeni brod za kružna putovanja je »Azamara Quest« koja u Rijeku dolazi 3. svibnja. U pravilu nama prava sezona svake godine počinje u svibnju, kada kompanije svoje brodove vrate s Kariba na Mediteran. Zanimljivo je, recimo, i da će nam ovog ljeta, točnije 22. kolovoza, u grad prvi put uploviti čak tri kruzera pa vjerujem da će u gradu biti doista živo. Sigurno da to nosi korist mnogima, od pilota, privezivača, do turističkih agencija, turističkih vodiča, restorana i dućana po gradu. Inače, najtraženiji izlet je u pravilu razgled Trsata, nakon čega se goste dovodi u centar gdje provode ostatak vremena. Ove godine, također, nastojat ćemo čim više brodova vezati uz nove pontone na riječkom lukobranu što će nam značajno olakšati mjesto priveza brodova s obzirom da je Brajdica sve zauzetija svojim redovnim aktivnostima, rekao nam je voditelj Odjela komercijalnih poslova riječke Lučke uprave te dodao kako je ova godina doista godina iskoraka u kruzing segmentu, čemu je pridonio i projekt EPK. Naime, u Lučkoj su upravi s brodarima višekratno komunicirali činjenicu da je Rijeka ove godine EPK što je, očito, grad svrstalo među tražene kruzing destinacije.