Premijer u Parizu

Plenković: Milanović će doznati što to znači tvrda kohabitacija

P. N.

Emmanuel Macron i Andrej Plenković u Parizu

Emmanuel Macron i Andrej Plenković u Parizu

"No dobro, znat će", kratko je odgovorio na novinarsko pitanje očito sugerirajući kako je spreman na zategnute odnose s Pantovčakom nakon što na dužnost zasjedne novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović



“Ja očekujem da mi napravimo temeljitu analizu i očekujem izvješće izbornog stožera i drugih aktera”, rekao je danas u Parizu hrvatski premijer Andrej Plenković, gdje se sastao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, a odgovarajući na pitanje o raspravi u HDZ-u, koja se očekuje na temu razloga za gubitak predsjedničkih izbora.


Novinari su premijera pitali i što mu znači izraz “tvrda kohabitacija”, koju je spominjao, a za koju je Zoran Milanović izjavio da ne zna što je to.


“No dobro, znat će”, kratko je odgovorio na novinarsko pitanje očito sugerirajući kako je spreman na zategnute odnose s Pantovčakom nakon što na dužnost zasjedne novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović.




Novinari su ga pitali i vidi li Kolindu Grabar-Kitarović na diplomatskoj poziciji o čemu je govorio Milanović kao o mogućoj opciji, ali je Plenković još jednom odgovorio da o tome ništa ne zna. Isti odgovor novinari su dobili i na pitanje kako komentira tvrdnju novog predsjednika RH Zorana Milanovića da danas pola sata razgovarao s turskim predsjednikom Erdoganom.


Plenković je otkrio o čemu je razgovarao s Macronom i kazao kako su temeljito razgovarali o pripremama za sastanak u Zagrebu, pitanjima proširenja, Brexitu i usvajanju pregovaračkog okvira za buduće odnose s Ujedinjenim Kraljevstvom.


Potvrdio je da su razgovarali o BiH i formiranju Vijeća ministara te rekao kako žele da sva tri naroda budu u cijelosti ravnopravni, što zahtijeva reformu zakonodavstva. 


“Situaciju kakva je danas treba popraviti”, rekao je Plenković te dodao kako se razgovaralo o Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i pristupnim pregovorima. 


Komentirao je i povlačenje vojnika iz Iraka. 


“Čekali smo da cijela ta operacija završi, u NATO misiji u Iraku ima sedam hrvatskih časnika, u ovim okolnostima koje su nove nema potrebe da uopće cijela misija bude tamo.


Hrvatski vojnici su prebačeni u Kuvajt. Prva ekipa se vraća, a druga ekipa je na stand-by i bit će na raspolaganju u Kuvajtu ovisno o razvoju situacije”, rekao je premijer.