Karlo Bartolec

Branič Kopenhagena i povremeni reprezentativac Hrvatske uoči Rijeke: “Mi smo favoriti, ali to ništa ne znači”

Mateo Sučić

RAZGLEDNICA S PARKENA - Karlo Bartolec i Robert Mudražija/Foto FC Kopenhagen

RAZGLEDNICA S PARKENA - Karlo Bartolec i Robert Mudražija/Foto FC Kopenhagen

Mi smo favoriti na papiru, ali na terenu se igra 11 protiv 11 i ta uloga ništa ne znači. Igra se jedna utakmica, nekakva slučajna ruka, jedanaesterac ili isključenje mogu sve okrenuti – kaže Bartolec



RIJEKA »Rijeka može, mi moramo.« Tako je nekako možda najlakše sažeti razmišljanje koje su iz svlačionice Kopenhagena uoči utakmice s Rijekom emitirali hrvatski nogometaši Robert Mudražija i Karlo Bartolec. Dancima je Europa imperativ, najvažniji cilj sezone s obzirom na to da im je to pozornica na kojoj predstavljaju igrače i lansiraju ih u »lige petice«, a Riječanima želja zbog koje, i ako se ne ostvari, sigurno neće padati glave.


Sanjati nije zabranjeno, pogotovo nakon neuvjerljivog ulaska Danaca u domaće prvenstvo, iako Karlo Bartolec, desni branič Kopenhagena i povremeni hrvatski reprezentativac, spremno preuzima ulogu favorita na svoju momčad.


– U Europi smo kompaktni, dobri, dok smo u prvenstvo loše ušli. U prvom kolu smo se kasno probudili, u drugom i trećem nismo završili utakmicu kada smo trebali i suparnik se vratio, dva gola smo dobili iz prekida u sudačkoj nadoknadi i prosuli bodove. Ali skupili smo glave i okrenuli se Rijeci.




Tamo imam puno prijatelja s kojima sam igrao poput Capana, Andrijaševića, Pavičića ili Murića, već sam se s nekima od njih i čuo tako da se radujem toj utakmici, a na kraju ćemo vidjeti kako će proći – kaže Bartolec, koji je utakmice drugog i trećeg pretkola odgledao s klupe.


– Čekam svoju priliku. Varela je na odlasku, vratili su Ankersena, koji je njihov igrač i svjestan sam da ću morati biti puno bolji da se izborim. Samo neka bude zdravlja, a za sve ostalo ću se potruditi da se ostvari. Prošle sezone smo odigrali skoro 60 utakmica, a ja sam imao 43 nastupa i stvarno sam zadovoljan, skupio sam veliko iskustvo i osjećam da napredujem.


Jedna utakmica


Ovo mu je druga sezona u Kopenhagenu, nakon što je prethodno tri odradio u Nordsjaellandu, što mu je bilo dovoljno za spoznati koliko je klupskom vodstvu važno izboriti nastup u Europi.


– Klubu je svake godine prioritet grupna faza Lige prvaka ili Europske liga. Baš sam rekao Capanu da mi imamo puno više toga za izgubiti nego Rijeka. Mi smo favoriti na papiru, ali na terenu se igra 11 protiv 11 i ta uloga ništa ne znači. Treba ući ozbiljno u utakmicu jer je Rijeka nezgodan suparnik, imaju dobre igrače, opasni su iz kontre i polukontre. Uz to, igra se na jednu utakmicu, nekakva slučajna ruka, jedanaesterac ili isključenje mogu sve okrenuti… Zbog toga s naše strane nema nikakvog podcjenjivanja Rijeke.


Budući da je Europa imperativ, razumljivo je i da će Kopenhagen dočekati »bijele« pod određenim pritiskom.


– Kada igraš u velikom klubu kakav je Kopenhagen, svaka ti je utakmica pritisak. Očekivanja su velika, cilj je osvajanje prvenstva jer iduće godine prvak ide izravno u Ligu prvaka, ali sada je prioritet proći Rijeku, ako se to ne dogodi, ovo će nam biti jedna od lošijih sezona. U četvrtak idemo na sve ili ništa, pobjeda protiv Rijeke je prvi cilj u sezoni koji moramo ostvariti.


Iz svega što je rekao Bartolec lako se može zaključiti da je Kopenhagen klub s velikim ambicijama, kojem bi ispadanje od Rijeke bio težak udarac.


– Mislim da u Hrvatskoj javnost nema predodžbu kakav je klub Kopenhagen, vjerojatno je razlog što se radi o Danskoj. Kada sam odlazio prije četiri godine, nisam znao praktički ništa osim Kopenhagena i Brondbyja, ali liga je stvarno dobra, smanjio se broj klubova na 12, pojačala se kvaliteta i igra se dobar nogomet.


Infrastruktura je dobra, klubovi puno ulažu i Danska kao takva je stabilna zemlja tako da taj naš plasman u četvrtfinale Europske lige u prošloj sezoni nije slučajnost. Kopenhagen je doista veliki klub, kada se tu pokažeš, idući korak je neka od »liga petice«, nema ništa između.


U kojoj će mjeri Rijeka moći parirati gigantu sjevera vidjet ćemo sutra, ali Bartolec ima dobro mišljenje o suparniku.


– Gledao sam produžetke protiv Kolosa, ali nisam puno vidio jer se igralo u uvjetima po kakvim se ne bi trebalo igrati. Nezgodna su momčad već godinama, imaju glavu i rep, dobrog trenera, koji je to posložio i izvukao maksimum od momčadi. Došli su do play-offa, igra se na jednu utakmicu i mislim da su im time povećana nadanja da mogu ostvariti dobar rezultat. Odlučivat će malo taktika, malo glava jer ulog je velik, siguran sam da bi Rijeci prolaz puno značio i s financijskog aspekta budući da nosi puno toga sa sobom.


Andrijašević


Ako je netko pomislio da je trener Stale Solbakken u Bartolecu i Mudražiji imao adute za skenirati igru Rijeke, gadno se prevario.


– Za takve stvari imamo vrhunskog analitičara, koji analizira suparnika sve do najsitnijeg detalja. Tako je i s Rijekom, ne biste vjerovali što nam sve pripremi. Pitao nas je samo vezano uz momčad, tko bi mogao igrati, ali drugo sve zna. Na ovoj razini dobiješ sve što je potrebno, ti samo moraš razmišljati o treningu, utakmici i rekuperaciji, drugo ti je sve servirano.


Budući da poznaje dosta igrača Rijeke, Bartolec će sigurno imati poneki savjet za suigrače na koga treba obratiti posebnu pozornost.


– Franko Andrijašević je najveća prijetnja! Igrao sam s njim u Lokomotivi, zanimljiv je igrač, zahvalan, a taj njegov ulazak iz drugog plana je uvijek opasan, nikad ne znaš kad će se pojaviti. Vjerojatno će igrati i Murić, koji traži dubinu i može biti nezgodan, Kulenović je isto dobar, ali Franko je sa svojim iskustvom najopasniji – zaključio je Karlo Bartolec.


Kopenhagen je lijep grad za život

Prema brojnim istraživanjima, u Danskoj žive najsretniji ljudi na svijetu, a Bartolec je to potvrdio svojim riječima.
– U Danskoj je sve vrhunski, kako dok sam igrao u Nordsjeallandu, tako i sada kada sam u Kopenhagenu. Grad je stvarno lijep za živjeti, odlično je povezan sa Zagrebom pa kada spojim dva, tri slobodna dana brzo sam kući tako da sam stvarno zadovoljan – kaže Bartolec, koji se nada da će ponovo uhvatiti minutažu u klubu i naći se na reprezentativnom popisu.
– Treba biti konstantan, a onda trener i izbornik biraju tko će igrati, a tko neće. Znam da sada nisam u užem krugu, ali na meni je da treniram i radim pa će utakmice pokazati. Protiv Brondbyja sam dobio priliku i asistirao, pokazao treneru da može računati na mene.