Druga HNL

Skupom greškom Zgrablića i Iveše Opatijci uzeli samo bod protiv Hrvatskog dragovoljca

Davor Petrović

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Početak je pokazao da Hrvatski dragovoljac od prve sekunde želi suparniku dati do znanja da je Siget neosvojiva utvrda



ZAGREB Derbi Druge HNL donio je čvrstu utakmicu, s malim brojem izrazitih prilika za poentiranje, što će reći da su ključne bile greške. Onu kardinalnu, i to vrlo skupu, zajednički su skrivili Ivan Zgrablić i Vanja Iveša u 44. minuti, kada je Hrvatski dragovoljac stekao prednost, koju je tek u završnici poništio Baltazar Anton Bogolin.


HRVATSKI DRAGOVOLJAC – OPATIJA 1:1

NŠC Stjepan Spajić. Gledatelja: 200. Sudac: Marino Majstrović (Split) – 6,5. Strijelac: 1:0 Zgrablić (44′- autogol), 1:1 Bogolin (82′). Žuti kartoni: Ilić (Hrvatski dragovoljac), Ivančić, Glavaš, Mohorovičić, Fumić (Opatija).


HRVATSKI DRAGOVOLJAC: Šubarić 6,5, Oreč 6, Glibo 6,5 (od 43′ Majstorović 6,5), Tipurić 6, Valentić 6, Pasariček 6, Crnčević 6,5, Martinez 6 (od 87′ Amoateng), Ilić 6,5 (od 87′ Ernst -), Rubić 6, Perić 6 (od 65′ Stjepanović -).




OPATIJA: Iveša 5,5, Malinić 6,5, Jukičić 6,5, Zgrablić 5,5 Maloku 6,5, Mohorovičić 6,5, Glavaš 6 (od 90′ Kurilić -), Cho 6 (od 46′ Pejanović 6,5), Ivančić 6 (od 46′ Weitzer 6,5), Bjelanović 6 (od 67′ Fumić 6), Junuzović 6 (od 56′ Bogolin 7)

Početak je pokazao da Hrvatski dragovoljac od prve sekunde želi suparniku dati do znanja da je Siget neosvojiva utvrda. Domaći bekovi su u fazi napada odlazili visoko naprijed, a vezni igrači su neumorno radili, tražeći prostor za manevar i stvaranje opasnosti po gol Opatije. Međutim, gosti su bili dobro postavljeni i uspješno su držali situaciju pod kontrolom.


Foto galerija: Osmo kolo Druge HNL: Hrvatski dragovoljac - Opatija Foto: Davor Kovačević


Igrala se 17. minuta kada je Hrvatski dragovoljac stvorio višak na svojoj desnoj strani. Loše primanje lopte u izvedbi Ante Oreča malo je usporilo akciju, ali je lopta ipak došla u srce kaznenog prostora gostiju. Pokušaj udarca je, pak, završio u bloku, baš kao i nekoliko minuta kasnije, u sličnoj situaciji.


Zgrablić i Iveša


Ubrzo je stigla akcija za kojom će Opatijci još dugo žaliti. Nino Mohorovičić je lansirao dijagonalu na lijevo krilo, gdje je Marko Bjelanović izbjegao zaleđe i krenuo sam prema golu. Međutim, umjesto za udarac, napadač gostiju se na vrhu kaznenog prostora odlučio za proigravanje Edina Junuzovića, a to je osujetio Dražan Glibo. Bilo je to u 21. minuti.


Hrvatski dragovoljac je uzvratio vrlo opasnom akcijom, u izvedbi Hrvoja Ilića, koji je pobjegao Zgrabliću na lijevoj strani i zavrnuo na vrh peterca. A tamo je Iveša vršcima prstiju skrenuo loptu ispred Karla Perića. Nešto kasnije Ilić je okušao svoj udarac, iskosa, s lijeve strane. Lopta je sijevnula, ali Iveša ju je uspio odbiti u polje.


Završnica prvog dijela pokazala se kobnom za Opatiju, koja je sama sebi zabila gol. I to doslovno. Naime, Tino Tipurić je s 30 metara od svog gola izveo slobodan udarac, napucavši dugu loptu pred kazneni prostor gostiju, a tamo su Zgrablić i Iveša potpuno zaboravili na komunikaciju. Preciznije, stoper Opatije glavom je skrenuo loptu prema svom vrataru, koji je već istrčavao prema njemu, i mreža se zatresla – 1:0.


Znakovi buđenja


Na početku drugog dijela teren su napustili Jeonghui Cho i Frano Ivančić, a njihove pozicije preuzeli su Ivor Weitzer i Antonio Pejanović. Opatija je zaigrala otvorenije, ali prvu opasnost složio je Hrvatski dragovoljac u 46. minuti. Iveša je tada morao istrčavati izvan svog kaznenog prostora, a njegovi suigrači su, uz dosta panike jedva sačuvali svoju mrežu.


Uskoro su se pojavili prvi znakovi buđenja gostiju. Malonogometna akcija izbacila je Bjelanovića u priliku na lijevoj strani šesnaesterca, ali njegovo predugo namještanje na udarac Tipuriću dalo dovoljno vremena da uđe blok. Ta situacija označila je početak pritiska Opatije, koja je preuzela uzde utakmice. Međutim, u svakom napadu je nedostajao kvalitetan zadnji pas, onaj koji otvara prostor za neometani udarac po golu.


U 82. minuti ipak je stiglo izjednačenje. Vanja Malinić uputio je centaršut s desnog boka, a Pejanović je skrenuo loptu prema golu s vrha peterca. Doduše, domaći vratar Zvonimir Šubarić uspio je intervenirati vršcima prstiju, ali na odbijanac je natrčao Baltazar Anton Bogolin – 1:1.