Ispunjeno obećanje

Završena je igra živaca: Poslovni računi Trećeg maja su odblokirani. Brodogradilište ide dalje

Orjana Antešić

snimio Marin Aničić

snimio Marin Aničić

Okončana je dvadesetodnevna igra živaca, koja je ušla u vrlo opasnu zonu jer se moglo dogoditi da riječko brodogradilište osvane u najcrnjem scenariju kojeg je jedva izbjeglo u ljeto prošle godine.



RIJEKA – Vlasnik Ćosićpromexa ovog je puta održao obećanje. Iz riječkog “3. maja” nešto prije 14 sati izvjestili su da im poslovni računi više nisu u blokadi. Time je okončana dvadesetodnevna igra živaca, koja je ušla u vrlo opasnu zonu jer se moglo dogoditi da riječko brodogradilište osvane u najcrnjem scenariju kojeg je jedva izbjeglo u ljeto prošle godine.


Problem bi nastao i državnom proračunu s obzirom na to da je trenutno u “3. maju” aktivno četrdesetak milijuna eura jamstava za dvije kreditne linije – jedna od 150 milijuna kuna koju je brodogradilište dobilo da bi uopće mogao pokrenuti proizvodnju, a drugu na 26 milijuna eura za završetak prvog od tri postojeća broda u sklopu posebnog programa po kojem “3. maj” danas posluje.


Za očekivati je, i takve su najave iz “3. maja”, da će odmah po deblokadi krenuti isplate plaća za siječanj za sedamstotinjak trećemajaca.