Gužva na Ibleru

Petero Riječana želi u predsjedništvo SDP-a, evo svih kandidatura za stranačke funkcije iz PGŽ-a

Tihana Tomičić

Za Glavni odbor, u kojem se regionalno bira 10 članova iz PGŽ-a od ukupno 101 člana tog središnjeg stranačkog tijela, stigle su čak 24 kandidature. Ne treba zaboraviti i da PGŽ i Istra daju čak tri od pet kandidata za šefa stranke



ZAGREB – Na unutarstranačkim izborima u SDP-u, što se održavaju 26. rujna, stiglo je na desetke i stotine kandidatura. Iako svi kukaju kako se stranka svela na trostruko manji broj članova nego ranije, kandidata za funkcije ne nedostaje. Tako se za dva mjesta u Predsjedništvu stanke iz regije Rijeka-Istra-Lika natječe pet kandidata, i pritom su svi iz Primorsko-goranske županije, a niti jedan iz Istre, niti iz Like. To su Vojko Braut, Romana Jerković, Željko Jovanović, Sandra Krpan i Matej Mostarac.


Za Glavni odbor, u kojem se regionalno bira 10 članova iz PGŽ-a, od ukupno 101 člana tog središnjeg stranačkog tijela, stigle su čak 24 kandidature. Naravno, ne treba zaboraviti i da PGŽ i Istra daju čak tri od pet kandidata za šefa stranke – odavdje dolaze Mirela Ahmetović, Peđa Grbin i Marino Percan, dok je Željko Kolar Zagorac, a Ranko Ostojić Dalmatinac.


Mora se probati


Kandidati za Glavni odbor iz PGŽ-a su riječki vijećnik Aleksandar Bulog koji je nedavno u našem listu oštro kritizirao dosadašnju politiku, potom načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, Kraljevičan Branko Cupać, šef Foruma mladih PGŽ-a Kristian Čarapić, donedavni zastupnik Saša Đujić, potom Edi Golik, Mirjana Komadina Mergl, član Županijskog predsjedništva Mario Kružić, tu je i podžupan Petar Mamula, županijska pročelnica Dragica Marač, Klanjac Nenad Marinac, županijski vijećnik Marko Mataja-Mafrici, zatim iz Rijeke Sanjin Matijević, podžupanica Marina Medarić, zatim Sandra Okanović, Jadranko Paškvan-Stjepanović, Ivana Prica, šef kluba SDP-a u Županijskoj skupštini Loris Rak, županijska vijećnica Gordana Saršon, načelnica Klane Željka Šarčević Grgić, donačelnica Matulja Eni Šebalj, čelnica lokalnog Foruma žena Sanja Tamarut, Davorka Vukelić i načelnik Punta Marinko Žic.




Moglo bi se reći da svi koji nose prefiks »županijski« i surađuju sa županom Zlatkom Komadinom čine grupaciju blisku kandidatkinji Mireli Ahmetović, a takvih je na ovom popisu najviše, dok se kao podupiratelj kandidata Peđe Grbina javno s ovog popisa najizravnije deklarirao Saša Đujić, no takvih naravno ima još.


Koga sve nema

Uvijek je zanimljivo primijetiti i tko nije na popisu – župan Zlatko Komadina, kao ni gradonačelnik Vojko Obersnel nisu se kandidirali niti za jednu funkciju na ovim izborima, a jednako tako nema ni predsjednika Glavnog odbora Erika Fabijanića. Obersnel nikad nije bio sklon nacionalnim političkim funkcijama, dok se Komadina i Fabijanić ne kandidiraju jer se smatraju dijelom dosadašnjih donositelja odluka, pa je jasno da nakon izbornog poraza žele i preuzeti dio odgovornosti za te odluke na sebe. Tako se čini da je u ovdašnjem SDP-u počeo proces smjene generacija, uz časne izuzetke.

Što se kandidatura za Predsjedništvo tiče, tu pak preteže podrška Grbinu – javno su se kao podupiratelji izjasnili bivši zastupnik Željko Jovanović i kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, a smatra se da podršku Grbinu daje i Sandra Krpan, dok Romana Jerković i Vojko Braut vjerojatnije na tom mjestu priželjkuju vidjeti Mirelu Ahmetović. Ako se analizira kampanja kandidata na ovim izborima, eurozastupnica Romana Jerković kao i obično je široj javnosti slabo vidljiva i ne izjašnjava se o svojim preferencijama, mada to ne znači da neće proći, dok nam je gradski vijećnik i potpredsjednik SDP-a Rijeke Vojko Braut na pitanje kako to da se ovog puta ipak kandidira za nacionalno Predsjedništvo, samo kratko rekao: »Mora se probati.«


Ženska kvota


Sandra Krpan, druga potpredsjednica SDP-a Rijeke uz Brauta, prvi put se kandidira za tako visoku funkciju, a razlog tome vjerojatno leži u činjenici da se na ovim izborima u SDP-u poštuje ne samo regionalna, nego i ženska kvota – od dva člana Predsjedništva iz ove regije, barem jedan mora biti žena, pa se na ovim izborima članicama SDP-a itekako isplati pokušati.


Pritom, Matej Mostarac je izrazito aktivan na društvenim mrežama i jedan je od vrlo otvorenih kritičara dosadašnje stranačke politike koju su vodili Davor Bernardić i njegova ekipa, dok je Željko Jovanović kao stranački veteran odavno nacionalno prepoznatljiv. On je dobio i podršku Središnje izborne komisije SDP-a, koja provodi ove izbore, u svojoj ideji da kandidati imaju pravo putem tajništva na Ibleru svim članovima poslati pismo sa svojim programom.


Tako Jovanović u svom pismu, koje je poslao i medijima, piše kako je vrijeme da se članovi upitaju što oni mogu učiniti za novi, bolji SDP, a u izjavi posebno naglašava da se članove Predsjedništva, kao i Glavnog odbora treba birati neovisno o tome koga od predsjedničkih kandidata podržavaju, jer u ta tijela ljudi moraju biti izabrani po svojim kompetencijama i novim vizijama za SDP, a ne po tome tko bi koga htio vidjeti na čelu stranke. Naime, za predsjednika, Predsjedništvo i Glavni odbor glasaju svi članovi SDP-a, nema više delegatskog sustava, pa ne bi trebalo više biti ni šalabahtera.