Redovno, ali...

Većina ispita rujanskog roka na riječkom Sveučilištu bit će online

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Svaka je sastavnica sveučilišta sama donosila odluke o provedbi ispita, većina se odlučila za online provjere znanja, ali ima i onih na kojima se ispiti provode djelomično ili u potpunosti on-situ



Do početka nove akademske godine još je mjesec dana, a Sveučilište u Rijeci trenutačno planira redoviti početak nastave, dok će se u rujnu, kaže rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, održavati ispiti te nadoknada dijela praktične nastave.


– S početkom rujna na Sveučilištu započinju ispiti, ali i nadoknada dijela praktične nastave koja se nije mogla održati zbog prekida fizičkog održavanja nastave tijekom proljeća. Svaka je sastavnica sama donosila odluke o provedbi ispita, većina se odlučila za online provjere znanja, ali ima i onih na kojima se ispiti provode djelomično ili u potpunosti on-situ.


Upisi na studije se u potpunosti prebačeni u online format kako bi se izbjegle gužve u referadama. U rujnu će se zbog epidemiološke situacije, izbori za studenske predstavnike, također, provesti online.




Neposredni povod izradi online sustava izbora jest upravo odgoda izbora zbog nepovoljne epidemiološke situacije tijekom proljeća kada su trebali biti provedeni. Prijelaz na online izbore, unatoč velikoj podršci SRCE-a bez kojeg to ne bi bilo moguće, bio je veliki izazov za Studentski zbor i sveučilište u cjelini, poglavito radi osiguravanja visoke razine sigurnosti u identifikaciji i anonimnosti u glasovanju.


Radilo se cijelo ljeto na pripremi izbora i po prvi puta se studentski izbori na nekom od hrvatskih sveučilišta provode online. Bit će to i izvjesno testiranje za budućnost, kao mogućnost da se poveća izlaznost studenta na izbore i format glasovanja prilagodi novim generacijama, kaže rektorica.


Izazov za sve


Ujedno dodaje i da nova akademska godina sasvim sigurno biti izazov za sve i zahtijevat će puno razumijevanja i kontinuiranog prilagođavanja.


– Planiramo redoviti početak, ali izradili smo okvir i preporuke za brzu prilagodbu promjenjivim epidemiološkim trendovima. Okvir je definiran našim Modelom izvedbe nastave za akademsku godinu 2020./2021. koji je još u srpnju usvojio Senat, unutar kojeg je predviđena hibridna nastava koja, između ostalog, omogućuje reduciranje istovremenog boravka velikog broja studenata u istom fizičkom prostoru, ali i brzi privremeni prelazak sa on-site nastave na online, kada i ukoliko za to bude potrebe.


Nadalje, za svaki kolegij bit će kreiran e-kolegij na platformi Merlin koji, zbog svih sadržaja i mogućnosti koji pruža, omogućuje kontinuitet praćenja nastave sudjelovanja i za studente koji budu u samoizolaciji ili obole.


U rujnu ćemo provoditi i dodatne edukacije o provedbi on-line nastave za profesore, ali razvijamo i projekt osiguravanja tehničke podrške studentima kroz nabavku i iznajmljivanje računala.


Ključno je, naravno, dosljedno pridržavanje epidemioloških mjera koje se kreirane da preveniraju moguću zarazu, od uobičajenih poput nošenja maski i mjerenja temperature do preciznih uputa kako u prostorima sveučilišta osigurati fizičku udaljenost i smanjiti na najmanju moguću mjeru veća okupljanja, gužve i druge situacije koje su rizične za širenje zaraze, navodi prof. dr. Prijić Samaržija.


Hibridna nastava


Razrađeni model izvedbe nastave u idućoj akademskoj godini predviđa uvođenje oniline oblika nastave u maksimalnom obimu do 40 posto nastavnih sati na studijskom programu, pri čemu se na obveznim kolegijima online nastava može izvoditi do 40 posto nastavnih sati, a na izbornim kolegijima do 100 posto nastavnih sati.


Ocjenjivanje postignuća studenata može se provoditi online u dijelu formativnog vrednovanja, odnosno vrednovanja aktivnosti studenata tijekom nastave, a sumativna vrednovanja kao što su kolokviji i završni ispiti trebaju se predvidjeti u kontroliranim ispitnim uvjetima.


Online oblici nastave bit će specificirani obimom i načinom izvođenja u izvedbenim nastavnim planovima. Opsežno istraživanje iskustava i studenata i nastavnika Sveučilišta u Rijeci u prijelazu na potpunu online nastavu u ljetnom semestru prošle akademske godine bilo je dragocjen izvor informacija za postavljanje modela hibridne nastave te niza preporuka i institucijskih mjera koje će podupirati njeno uvođenje.


Rezultati istraživanja jasno su ukazali na potrebu unaprjeđenja kvalitete online nastave te jačanje svih kapaciteta za njeno izvođenje. Hibridno izvođenje nastave usvojen je kao pilot-projekt, rezultati kojeg će poslužiti za modeliranje sustavnog uvođenja hibridne nastave na Sveučilištu u Rijeci.


Implementacija pilot-modela i njegovi rezultati bit će sustavno praćeni na sastavnicama i kroz rad sveučilišnih tijela – Povjerenstva za online učenje, Stručnog vijeća Centra za studije te Odbora za osiguravanje i unaprjeđivanje kvalitete te o njima izvještavati Senat.


Istovremeno je sveučilište u pregovorima s dobavljačima informatičke opreme i pružateljima internetske usluge omogućilo povoljne uvjete za osobnu kupnju opreme nastavnicima i studentima po vlastitom izboru i sukladno osobnim mogućnostima.


Slobodno još 1.010 upisnih mjesta


Uz jesenje polaganje ispita odvija se jesenski upisni rok na prvu godinu preddiplomskih studija, a ukupno je nakon ljetnog roka ostalo slobodno još 1.010 upisnih mjesta.


– U tijeku su ispiti državne mature, a cijeli postupak završava 15. rujna kada se formiraju konačne rang-liste, nakon čega započinje jesenski rok upisa na sveučilišta.


Mnogi studijski programi su u potpunosti popunjeni u ljetnom roku, ali na Sveučilištu u Rijeci imamo još nešto manje od 500 mjesta za redovite studente, najviše na Tehničkom i Pravnom fakultetu, ali i na Ekonomskom, Filozofskom i Pomorskom fakultetu te manji broj na drugim sastavnicama.


Ostalo je slobodno i oko 450 mjesta za izvanredne studente, naviše na Ekonomskom fakultetu i Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, kaže prof. dr. Snježana Prijić Samaržija.