Fužine

Počinje izgradnja kanalizacije u Liču, donosimo detalje švicarsko – hrvatskog projekta

Marinko Krmpotić

Postojeći dotrajali vodoopskrbni sustav mijenja se novim cjevovodima ukupne duljine 10.996 m, dok će kod sustava javne odvodnje cjevovodi biti izgrađeni u duljini od 12.419 metara



LIČ – U goranska mjesta koja ovog ljeta doživljavaju »epidemiju« građevinskih radova svakako treba svrstati i Lič, gdje je počela izgradnja sustava javne odvodnje te rekonstrukcija sustava vodoopskrbe.


Riječ je o radovima koji se provode u sklopu švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a na području Fužina obuhvaćaju radove u naseljima Fužine, Vrata i Lič. Ti su radovi podijeljeni na dva dijela, točnije, kako to struka naziva – Grupu 1 koja obuhvaća Fužine i Vrata, te Grupu 2 vezanu uz Lič.


Najavljujući radove na području Liča, Nataša Sulić, predstavnica spomenutog Švicarsko-hrvatskog projekta, ističe kako do sada naselje Lič nije imalo izgrađen sustav javne odvodnje, a ovim radovima omogućit će se prikupljanje otpadnih voda naselja te transport do zajedničkog pročišćivača voda za naselja Lič, Fužine i Vrata.


Novi cjevovodi




– Postojeći dotrajali i nezadovoljavajući vodoopskrbni sustav u Liču se mijenja novim cjevovodima ukupne duljine 10.996 metara. Kod sustava javne odvodnje gravitacijski i tlačni cjevovodi bit će izgrađeni u duljini 12.419 metara, gravitacijski od PVC kanalizacijskih cijevi profila 250 i 160 mm te tlačni cjevovodi PEHD promjera 110 mm. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 39,9 milijuna kuna, a provodi ih Zajednica izvođača Građevinar d.o.o. Čabar i Goran Graditeljstvo d.o.o. Delnice. Rok dovršetka radova je 24 mjeseca. Svakako treba reći i to da je izgradnja pročišćivača također predviđena putem Švicarsko-hrvatskog programa, ali ne u sklopu ovog programa, već kao zaseban projekt i trenutačno se za njega provode aktivnosti javne nabave – rekla je Sulić.


Povijesna investicija


Zadovoljan početkom radova u Liču je i načelnik Općine Fužine David Bregovac koji kaže: »Ovo je povijesna investicija za Općinu Fužine budući da je uređena kanalizacija neophodna za razvoj našeg kraja i privlačenje investicija. Osim toga, tijekom korona krize radovi nisu bili zaustavljeni što nam je omogućilo da živimo i radimo. U Fužinama se trenutno provode radovi kod mjesta Vrata, kod željezničkog mosta Fužine i kreću radovi u Liču. Investicija za općinu Fužine ukupno je vrijedna 90 milijuna kuna«, rekao je Bregovac.


Radovi u Vratima poprilično odmaknuli


I dok u Liču radovi kreću, u Vratima su već poprilično odmaknuli. Radi se na rekonstrukciji sustava vodoopskrbe cijevima te u dužini od 1.345, odnosno 4.492 metra, te izgradnji sustava javne odvodnje PVC kanalizacijskim cijevima i tlačnim cjevovodima u dužini 8.000 metara. Vrijednost ugovorenih radova za područje Vrata i Fužina iznosi 31.935 milijuna kuna, rok izvođenja je 24 mjeseca, a realizirat će ih Zajednica izvođača Iskopi i transporti Belobrajdić d.o.o. Delnice te Vilmet d.o.o Matulji.