Investicija

Stigla građevinska dozvola za plažu Novo Oštro, uložit će se čak 10 milijuna kuna

Bruna Matičić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Uređenje se planira izvesti na pomorskom dobru, plaži na dijelu poluotoka Oštro uz koju se nalazi kamp, ugostiteljski objekti i naselje



Pored brojnih projekata koji se realiziraju na području Kraljevice, ovih je dana u Grad Kraljevicu stigla i građevinska dozvola za plažu Novo Oštro, investiciju vrijednu oko 10 milijuna kuna kojom će se urediti cijeli obalni pojas Oštra.


Inicijativa uređenja plaže pokrenuta je zbog manjka kupališnih površina na području Kraljevice i šire okolice, a obala na lokaciji Oštro predstavlja veliki potencijal za uređenje i za vraćanje staroga sjaja kada je Oštro bilo jedno od najbolje uređenih kupališta na području Hrvatskog primorja.


Tako se uređenje plaže planira izvesti na pomorskom dobru, plaži na dijelu poluotoka Oštro uz koju se nalazi kamp, ugostiteljski objekti i naselje.


Projektno rješenje




Izradu glavnog projekta uređenja obalnog pojasa – plaže Oštro, Grad Kraljevica ugovorila je s tvrtkom Marecon. Za zahvat je Maritimnu studiju izradio Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci pod vodstvom dr. sc. Igora Ružića.


Rješenje uređenja obalnog pojasa dano je u vjetrovalnoj studiji s numeričkim modelom deformacije valova, koja ima cilj umanjiti utjecaj udara vjetra i valova na novouređenu obalu.


Tvrtka Marecon u dogovoru s Gradom Kraljevicom razradila planirano projektno rješenje kojim se predviđa izrada sedam zaštitnih pera od lomljenog kamena, tri betonska pera koja bi imala funkciju zaštite vala, kao i uređenje dva segmenta betonske obale oblikovana tako da se smanji utjecaj valova te izradu dva zaštitna pomorska praga od lomljenog kamena.


Na temelju Maritimne studije izrađene za cijeli potez od lukobrana glavnog kupališta do odručja Lipice (350 m), projektant mr. sc. Dinko Hrešić sa suradnicima osmislio je glavni projekt i potpuno novi izgled plaže Oštro.


– U protekle tri godine uložili smo značajna sredstva u obnovu pomorskog dobra na području grada. Uredili smo desetak riva, plaža, obale od Oštra do Bakarca, uloživši ukupno oko 4,5 milijuna kuna.


Kada se tome doda nova Lučica Carovo od 7,5 milijuna kuna, dolazimo do 12 milijuna kuna ulaganja u pomorsko dobro i morsku infrastrukturu. Sve to bilo bi nemoguće izvesti bez moje dobre suradnje s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, bez njihove pomoći i razumijevanja, te angažiranosti ministra Olega Butkovića, kazao je gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić, dodavši kako odlučno nastavljaju dalje.


»Kraljevica je pomorski i primorski grad i zaslužuje adekvatnu infrastrukturu na moru i sve ću učiniti da tako i bude«, kaže Čandrlić.


Tri faze


– Projekt Nove plaže Oštro vrijedan je oko 10 milijuna kuna, izrađen je po svim propisima struke, s potrebnim stručnim podlogama i studijama. Nova plaža Oštro bit će ponos i jedna od točaka prepoznatljivosti grada u širem okruženju.


Projekt je tako koncipiran da se može izvoditi po fazama ovisno o financijskim mogućnostima, no već sada najavljujem kako s uređenjem prve najključnije faze skoro krećemo – rekao je Čandrlić.


Prva faza uređenja odnosi se na uređenje Lipice, a radova su već u tijeku. Istovremeno, osim uređenja morskog dijela kroz tri faze, uredit će se i obalni dio. Također, u suradnji s Lučkom upravom planira se i uređenje Luke Črišnjevo za koju idejno rješenje postoji.


Vrijednost uređenja iznosi oko 10 milijuna kuna, a po izradi glavnog projekta planira se financiranje putem EU izvora.