Bez iznenađenja

RIJEKA VS. LOKOMOTIVA Finale bez tajni: Mogli bi odlučiti – penali!

NAJJAČI RIJEČKI ADUT - Antonio Mirko Čolak/Foto V. KARUZA

NAJJAČI RIJEČKI ADUT - Antonio Mirko Čolak/Foto V. KARUZA

Slavit će momčad koja bude bolje preslikala trenerovu taktiku ili ona koja bude imala inspiriranog pojedinca. Osim ako se ne uplete statistika s početka priče i odvede utakmicu do jedanaesteraca...



RIJEKA Da ishod večerašnjeg (20.30) finala Kupa Hrvatske između Rijeke i Lokomotive odlučuje statistika pucali bi se – jedanaesterci! Takav se zaključak barem nudi pogledom na četiri ovosezonska prvenstvena ogleda u kojima je svaka momčad ostvarila po jednu pobjedu, dok su dvije utakmice završile remijem.


I pogled na prvenstvenu ljestvicu sugerira slično, Lokomotiva (65) je osvojila bod više od Rijeke (64) iako su momčadi ostvarile identičan broj pobjeda (19) i postigle gotovo isti broj golova (Rijeka 58, Lokomotiva 57)…


Bišćanovih 5:0


– U finalu su šanse 50-50 – govorio je ovih dana »Filho« Sammir, malo iz kurtoazije, malo iz razloga što je dovoljno iskusan da svojim mladim suigračima, koji nisu u karijeri osvojili puno trofeja, ne stavlja na leđa nepotrebno breme favorita.




Iako ono Lokosima, zbog načina na koji se u javnosti percipiraju prvenstveni učinci ove dvije momčadi, nedvojbeno pripada. Ipak, stvari su u suštini drugačije i tko zna s kojih bi pozicija na ljestvici ove dvije momčadi dočekale finale Kupa samo da nije bilo onog nes(p)retnog Capanovog povlačenja Uzunija za jednaesterac koji je obilježio zadnji ogled ove dvije momčadi a Karačić realizirao za 2:2.


Gledajući suhe ovosezonske brojke za Riječane je dobra stvar što ne igraju kod kuće jer su jedinu pobjedu protiv Lokosa ove sezone ostvarili u gostima. Bilo je to još u drugom kolu, Bijele je s klupe vodio Igor Bišćan, a Antonio Čolak tek u 91. minuti naplatio dobro izdanje Riječana.


Frcalo je sa svih strana, Lokosi su do tada dva puta izbijali loptu s gol linije, jednom je domaćina spasio Čolak, koji je »ukrao« pogodak Pavičiću, jer se aktivirao u zaleđu, ali u konačnici je tih 0:1 bilo posebno slatko.


Bišćanovih 5:0 u ogledima s Lokosima (u prvenstvu je Rijeka pobijedila 3:0, 2:1, 1:0, 1:0, u Kupu 2:1) prekinuto je remijem (1:1) na prvoj domaćoj utakmici Simona Rožmana. Ovoga puta nije bilo tako dominantno s riječke strane, Uzuni je brzo odgovorio na pogodak Andrijaševića, zicere su imali Budimir i Kastrati, ali na kraju je fortuna pomilovala goste kada se Kvržićev udarac, odbijen od vratnice, šetao po gol liniji…


Kao što su u onom prvom ogledu u Kranjevićevoj Riječani nadigrali Lokose, tako je drugi prošao potpuno u znaku domaćina. Konačnih 2:1 ne oslikava do kraja dominaciju Lokomotive, Rijeka je tu odigrala jednu od najslabijih utakmica sezone, Kastrati i Uzuni do kože su ogolili probleme u riječkoj obrani, pa natjerali Rožmana da promijeni formaciju u 3-5-2.


Bio je to dobitan potez, Rijeka je u idućih sedam utakmica na samo dvije postigla pogodak, pobijedila Dinamo u Kupu pa Osijek i Hajduk u prvenstvu te se dokopala drugog mjesta koje im je Lokomotiva izbila u 88. minuti zadnjeg kola.


Promjena sustava


Ipak, baš je taj ogled iz Kranjčevićeve promijenio lice Rožmanove Rijeke kojoj će zadnji sudar s Rujevice biti špranca po kojoj će Lokomotiva danas juriti prvi trofej u klupskoj povijesti. Završilo je 2:2, obilježila ga je već spominjana glupost Capana koji je skrivio nepotreban jedanaesterac, ali i ubojita kontra Lokosa koji po osvojenoj lopti bez gledanja traže Uzunija i Kastratija.


Budući da ta njihova želja nije sigurno otupila osvojenim drugim mjestom ili već realiziranim transferima (Kastrati u Dinamo, Uzuni u Ferencvaroš) i danas će biti glavna prijetnja Riječanima.


Uostalom, Rožman i Tomić nakon četiri prvenstvene utakmice ove sezone ne mogu si puno toga sakriti, slavit će momčad koja bude bolje preslikala trenerovu taktiku ili ona koja bude imala inspiriranog pojedinca. Osim ako se ne uplete statistika s početka priče i odvede utakmicu do jedanaesteraca.


RIJEKINE PREDNOSTI

Iskustvo osvajanja trofeja
Računamo li sva natjecanja s eliminacijskim dijelom, nogometašima Rijeke će utakmica protiv Lokomotive biti čak 16. u klupskoj povijesti u kojoj se igra za trofej. Većina se odnosi na Kup Hrvatske, dio na Superkup, pa Kup bivše države i Balkanski kup, no bitno je da se kroz generacije stasalo s tom željom da se osvajaju trofeji. Od 15 dosadašnjih finala Rijeka je slavila u devet, a pogotovo u zadnjih 15 godina bujalo je to iskustvo osvajanja trofeja.
Forma
Gledajući strogo trenutnu formu, odnosno posljednjih pet utakmica ove sezone, Rijeka je najbolja momčad u HNL-u. Riječani imaju prvi napad i treću obranu lige, uz to su i jedini koji su u ove zadnje četiri utakmice spojili isto toliko pobjeda. Lokosi su prvi do njih, ali ipak su imali nešto lakši raspored te su pobijedili i neke utakmice na kojima nisu igrali najbolje. Rijeka je u ovoj završnoj seriji pobijedila Dinamo i Hajduk (uz fenjeraše Istru i Inter) te se definitivno izvukla iz rezultatske krize.
Širina kadra
Kada si jedan trener može dozvoliti da na klupi ostavi Prskala, Murića, Gorgona, Tomečaka, Raspopovića i Capana, a da pritom ne može računati na kartoniranog Halilovića, onda se definitivno može reći da ima dovoljno širok kadar. Posebno ako fokus suzimo na vezni red (Lepinjica, Lončar, Pavičić, Halilović, Andrijašević…)… Goran Tomić nema takav luksuz, iako ima darovite igrače izbor onih visoke kvalitete ipak mu je sužen u odnosu na Rožmana (Sammir, Budimir, Rakić…).

 


PREDNOSTI LOKOMOTIVE

Motiv prvog trofeja
Lokomotiva nikada u klupskoj povijesti nije osvojila trofej! I zbog toga im je Kup veliki motiv. Nakon što su u završnom sprintu za mjesto u kvalifikacijama za Ligu prvaka prošli ciljnom ravninom ispred Rijeke i Osijeka, sada sezonu žele napraviti najboljom u klupskoj povijesti. Jedno finale Kupa su izgubili prije sedam godina od Hajduka, do današnjeg na Šubićevcu drugo nisu ni dobili priliku igrati. I zbog toga je njihov motiv golem da odlična generacija, prije rastanka, stavi pečat na odličnu sezonu.
Rasterećenost
Uoči svake sezone jedini imperativ Lokomotive je stvoriti igrače koji će prodajom (u Dinamo!) napuniti klupski budžet. Rezultatski sve što se napravi, a osigurava mjesto u gornjoj polovici ljestvice, je bonus. Osvojenim drugim mjestom već su uvelike ispunili ovosezonske ciljeve pa taman da i izgube finale od Rijeke sezona će ostati uspješna što za druge klubove iz vrha HNL-a ne bi bio slučaj. Koliko znači ta rasterećenost rezultatskog imperativa najbolje se vidjelo na zadnjoj utakmici u Osijeku.
Prazne tribine
Dovoljno je znakovito što igrači i treneri Lokomotive bez zadrške ističu da im je velika prednost što se igra pred praznim tribinama. Koliko Rijeci znači podrška publike, pogotovo na manjim stadionima, najbolje se vidjelo prošle sezone u Puli gdje je Rijeka protiv Dinama igrala praktički u domaćinskoj atmosferi. Isto bi bilo i u Šibeniku, Armada je već pripremila navijački brod, Bijeli bi ponovo igrali kao kod kuće pred dvije, tri tisuće svojih navijača. S praznim tribinama više će profitirati Lokosi.