Predstavljen program

“Opstanak” kao središnja tema nove sezone “Zajca”

Kim Cuculić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Nadaju se da će preživjeti do kraja sljedeće sezone, oslanjajući se u prvom redu na vlastite kapacitete



Na balkonu HNK-a Ivana pl. Zajca održana je tradicionalna konferencija za novinare u povodu najave nove kazališne sezone 2020./2021. Kako je na početku kazao intendant Marin Blažević, nova je sezona na više načina specifična:


– Zbog poznate situacije s pandemijom, ovo nije definitivan program nego plan programa za sezonu 2020./2021. U ovom trenutku ne znamo u kojoj mjeri ćemo moći realizirati programe. I do sada smo radili u posebnom režimu, a već od jeseni se može dogoditi da dođe do promjena radi korone.


Ne možemo znati ni kakav će biti prihod od programa, a 50 posto prihoda ostvarujemo na blagajni što je sada drastično smanjeno. S obzirom na situaciju, teško je vjerovati da ćemo se vratiti na »staro normalno«.




To su loše vijesti. S druge strane, u ovakvoj situaciji se pokazalo zašto je potrebno imati ovakve institucije kao što su HNK-ovi, čije postojanje neki znaju dovoditi u pitanje. Nadamo se da ćemo preživjeti do kraja sljedeće sezone, oslanjajući se u prvom redu na vlastite kapacitete.


Zato nam se kao jedina ispravna tema nove sezone nametnuo »Opstanak«, i to u kreativnom i produkcijskom smislu – osvrnuo se Blažević.


Od “Kose” do “Dekamerona”


Planirane premijere Hrvatske drame zatim je predstavila ravnateljica te umjetničke grane Renata Carola Gatica, najavivši četiri velika naslova: mjuzikl »Kosa« Jamesa Radoa (redatelj/ica naknadno), »Opasne veze« Christophera Hamptona u režiji Ivane Djilas, »Čelične magnolije« Roberta Harlinga (redatelj/ica naknadno) i »Fahrenheit 451« Raya Bradburyja u režiji i adaptaciji Ivana Penovića.


Predstave će imati i 5. ansambl i Riječko kazalište mladih »Kamov«, a neki od repriznih naslova su »Vježbanje života – drugi put«, »Gospođa ministarka« i »Kralj Edip«.


Prema najavi Giulija Settima, ravnatelja Talijanske drame, ova umjetnička grana novu će sezonu otvoriti predstavom »Evanđelje neprijatelja« Roberte Dubac, u Settimovoj režiji. Slijedi projekt »za djecu i roditelje« pod naslovom »Adriatico« u režiji Siniše Novkovića, a najveći projekt Talijanske drame u novoj sezoni je »Dekameron« Giovannija Boccaccia u režiji Luciana Delprata. Glumac TD-a Giuseppe Nicodemo režirat će predstavu »Fiume’s X-mas«, a bit će postavljen i naslov »Alfa Romeo Jankovits« Laure Marchig u režiji Tommasa Tuzzolija.


Kao reprize najavljeni su »La commedia« i »Il bonsai ha i rami corti«.


Baletna “Odiseja”


Riječki Balet u novoj kazališnoj sezoni imat će tri premijere. Prva je »Odiseja« prema konceptu i u koreografiji Waltera Matteinija i Ine Broeckx, a druga premijera je »Pathetique & Brut« prema konceptu i u koreografiji britanskog koreografa Douglasa Leeja i Maše Kolar.


Treća premijera je »Koreo lab« u koreografiji članova Baleta. Reprizno će biti izvedeni »Plamteća voda«, »Čipka« i »Orašar«. Maša Kolar najavila je i brojna gostovanja riječkog baletnog ansambla u Hrvatskoj i inozemstvu.


Premijere i obnove Opere najavio je Marin Blažević, koji je kazao da je situacija posebno kritična za Operu.


– S obzirom na protupandemijske mjere, orkestar ne može biti u orkestralnoj rupi jer je tamo nemoguće ostvariti propisanu distancu. Slična je situacija i sa zborom. Zbog toga smo se odlučili za naslove koji uključuju manje sastave orkestra ili orkestar može biti na pozornici.


U povodu 135. obljetnice izgradnje i otvorenja zgrade riječkog Kazališta, u listopadu ćemo izvesti Verdijevu »Aidu« – adaptaciju predstave iz pulske Arene, te obnovu »Nikole Šubića Zrinjskog« Ivana pl. Zajca, sa smanjenim orkestrom.


Uvrstili smo i Mozartov »Figarov pir« u režiji Eve Buchmann, kao i Bizetovu »Carmen« – adaptaciju predstave iz pulske Arene. Na programu je i »Werther« u režiji Fabrizija Melana, a u sklopu EPK-a bit će izvedena »Opera po Kamovu« Zorana Juranića.


U rujnu će se dogoditi dva vrhunca EPK programa – izvedba Druge simfonije, Simfonije uskrsnuća Gustava Mahlera, kojom će biti inauguriran novi glavni gost dirigent riječke Opere Philipp von Steinaecker (Ville Matvejeff bit će počasni dirigent), te koncert finske sopranistice Karite Mattile. Na audiciji za kućnog dirigenta prošao je Valentin Egel – informirao je novinare Blažević, dodajući da su u planu i koncerti Riječkog simfonijskog orkestra, kao i ciklus komornih koncerata pod vodstvom Petra Kovačića.


U ozračju neizvjesnosti


Na konferenciji za novinare bio je i gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je zaključio da je nova sezona riječkog HNK-a ambiciozna i dobra, ali i u ozračju velike neizvjesnosti. Naime, ne zna se ni što će biti s financijama za 2021. godinu, a zbog pandemije je došlo i do bitnog smanjivanja gradskog proračuna.


Tu je i porezna reforma koja je prouzročila velike manjkove. Ovom prilikom Obersnel je zahvalio HNK-u što je u okviru EPK-a izveo značajan dio programa, a kazao je i da je vrlo izvjesna službena potvrda da će Rijeka-Europska prijestolnica kulture biti produžena do travnja sljedeće godine.


Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar dodao je da možda i ne treba biti nostalgičan prema »starom normalnom«, te da su u pokušaju prilagodbe svi ansambli »Zajca« dali sve od sebe. Šarar smatra da treba biti fleksibilan i inovativan.


– Zato mislim da »Opstanak« i nije tema, nego su to fleksibilnost i neizvjesnost. Ima i nešto dobro u tome. Skrenuo bih pažnju i da će Rijeka s prostorima u bivšem »Benčiću« dobiti i nove prostore za scensku djelatnost, a tome će se pridružiti i Filodrammatica – zaključio je Šarar.


Upraviteljica propagande Milena Jerneić kazala je da se Ljetna sezona »Zajca« nastavlja u rujnu.