Vrući kesten

Mještani burno reagirali na sjednici matuljskog vijeća na temu deponija u Permanima

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel-Ilić

Foto Aleksandra Kućel-Ilić

Vijećnici nisu mogli ignorirati mišljenje 272 sumještana, ali uvažavaju i tvrtku koja »dobro radi, zapošljava ljude i podmiruje sve obveze«, te su kompletnu točku, u kojoj su i zahtjevi društava Manšped i Kontejnerski sistemi, odgodili i ponovo će je uvrstiti na dnevni red za tridesetak dana



Zbog epidemioloških uvjeta održana uz distancu među vijećnicima i u prostoru Školske sportske dvorane, sjednica Općinskog vijeća Matulja imala je na dnevnom redu, kako se moglo čuti tijekom zasjedanja, »tri vruća kestena«.


Zbog jednog od njih, a radilo se o deponiju neopasnog otpada u Permanima, dugotrajnu i na momente prilično žustru raspravu, pratila je i publika s tribina. Premda uključivanje u raspravu i dobacivanja sa strane u ovakvim prilikama nisu dozvoljeni, događale su se spontane reakcije, uslijed čega su i građani upozoreni od strane predsjednika Vijeća Darjana Bukovića.


Ipak, burne reakcije s tribina ne čude, niti ih treba osuđivati, kad se zna da su čak 272 mještana s područja Permana i okolice potpisala primjedbu na prijedlog četvrte izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Matulji, a prema kojoj traže da se u naseljenoj zoni u kojoj se najbliži stambeni objekti nalaze na samo 50 metara od društva Sekundar usluge, koje se bavi obradom i zbrinjavanjem neopasnog otpada, planom propiše da takva djelatnost nije dozvoljena.




Također, potpisnici primjedbe smatraju da planom treba propisati da se postojeće odlagalište treba sanirati i izmjestiti u roku od tri godine.


Normalan život


Od Općine Matulji traže zaštitu i da se uvaži njihovo pravo na normalan život bez neugodnih mirisa, prašine, dima, buke i pojave glodavaca.


No, budući da je iz samog materijala o provedenoj javnoj raspravi vidljivo da je Općina, prije nego li se saznao i stav samih vijećnika, zaključila da tvrtka koja, kako navode, »ima izdanu građevinsku i uporabnu dozvolu za izgradnju poslovne građevine«, treba nastaviti djelatnost, ali »u strogo kontroliranim uvjetima«, željeli su se uživo uvjeriti »kako vijećnici dišu«.


I doista, dogodilo se to da vijećnici jednostavno nisu mogli ignorirati mišljenje 272 sumještana, a s druge strane uvažavajući i tvrtku koja, kako je ocijenjeno, »dobro radi, zapošljava ljude i podmiruje sve obveze«, te su kompletnu točku, u kojoj su također i zahtjevi društava Manšped i Kontejnerski sistemi, još dva »predmeta za analizu i raspravu«, odgodili i ponovo će je uvrstiti na dnevni red za tridesetak dana.


Do tada će imati vremena za interne sastanke na kojima bi se, moglo se čuti te večeri u Matuljima, trebalo utvrditi sve činjenice i odabrati rješenja koja neće oštećivati nikoga, a mještane pogotovo.


Foto arhiva mještana Permana


Prema riječima vijećnika Deana Frlana, donošenje ishitrene odluke za koju nisu bili dovoljno pripremljeni bilo bi poput autogola. Njegovo je mišljenje da je prije zauzimanja stava potrebno »drugo čitanje«. Vijećnik Sandro Ladavac je bio kratak, ali jasan – njegov je stav da se ovakva djelatnost ne bi trebala odvijati u naseljenom mjestu, već treba razmisliti o alternativnom rješenju.


Sandro Pecman pak smatra da u ovom slučaju nije sve niti crno, niti bijelo, te da treba sagledati sve mogućnosti, razmotriti što je najbolje i zadovoljiti i mještane i društvo Sekundar.


Industrijska zona


Načelnik Općine Matulji Mario Ćiković zagovarao je opciju prema kojoj bi se na toj lokaciji osnovala industrijska zona unutar koje bi se mogla izgraditi veća hala i sve ono što smeta mještanima zapravo preseliti u zatvoreni prostor.


Naveo je da im je Županija dozvolila da se bave ovom djelatnošću i ukoliko se navedena zona ne osnuje, poslovanje će se svejedno nastaviti i mještani će i dalje biti nezadovoljni.


Izrazio je još i čuđenje zbog toga što Općina Matulji do sada, u 12 godina poslovanja spomenute tvrtke, nije zaprimila, po njegovim riječima, »niti jednu primjedbu građana«. Na takve je konstatacije publika na tribinama negodovala, ali je zato s druge strane pljeskom ispratila svaki izlazak za govornicu vijećnika Željka Grbca.


– Dovedeni smo u situaciju da nam se predlaže da legaliziramo ono što je učinjeno protiv propisa. Pa tko je tu normalan? Tko od nas želi u svom susjedstvu imati otpad? Teren Općine Matulji ima 184 četvorna kilometra i meni nije jasno da mi ne možemo pronaći adekvatno mjesto za deponij sekundarnih sirovina koji nikomu ne bi smetao, nikome smrdio i nikome prašio. Ili se držimo reda za sve jednako, ili ni za koga – rekao je uz ostalo Grbac koji se založio za ideju koju su podržali i mnogi drugi u Vijeću – da se spomenutoj firmi omogući rad na drugoj, adekvatnijoj lokaciji.


Predsjednik Vijeća Buković protiv instant rješenja


Prema riječima predsjednika Vijeća Darjana Bukovića, kad je Općina krenula mijenjati prostornoplansku dokumentaciju, iz ormara su »ispala tri kostura«, a radi pojedinosti iz ovog slučaja, nečije bi glave mogle »završiti na panju« i bilo bi čak i posla za DORH.


Rekao je da ne podržava instant rješenja i da bez ozbiljnije pripreme nije moguće donijeti konačan zaključak koji bi utjecao na život građana u idućih desetak godina. Predložio je odgodu točke te da se u periodu do iduće sjednice rasprave sve činjenice, razgovara sa svima uključenima u priču, razmotri dokumentacija i tek tada donese odgovorna odluka.