Krenule aviolinije

Ipak se leti: Rijeka se direktnim linijama s Krka povezuje s dva velika europska grada

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Croatia Airlines počet će letjeti za bavarski glavni grad 6. kolovoza te će letjeti svaki četvrtak i nedjelju, sve do 27. rujna. Za London svaki ponedjeljak leti Ryanair, a od 3. kolovoza letjet će pojačano svaki ponedjeljak i petak do 28. rujna



Hrvatski nacionalni prijevoznik Croatia Airlines ipak ponovo uvodi direkne letove sa Zračne luke Rijeka za München. Naime, U Zračnoj luci Rijeka objavili su kako će Croatia Airlines početi letjeti za bavarski glavni grad 6. kolovoza te će letjeti svaki četvrtak i nedjelju, sve do 27. rujna, dakle dva mjeseca, kako sada stvari stoje.


Rijeka će tako kroz kolovoz i rujan biti povezana s Münchenom dva puta tjedno, s time da će jutarnji polasci biti iz Münchena, a povratno će let biti nakon podneva iz Zračne luke Rijeka.


Rijeka je tako konačno ušla u red letenja Croatia Airlinesa koji je u srpnju već otvorio po sedam linija iz Splita, pet iz Dubrovnika, a vozi i unutardržavnu liniju prema Osijeku, Puli i Zadru. Rijeka će sada ponovo biti u itinereru Croatia Airlinesa i to linijom koja je ustvari prije korona krize bila cjelogodišnja.


Ostale aviokompanije




Inače, od početka srpnja na Krk su počele letjeti još neke aviokompanije. Tako su na Krku početkom mjeseca dočekali i prvi ovogodišnji Ryanairov zrakoplov na letu iz Londona. Na ovom prvom letu je bilo 126 putnika iz Velike Britanije.


Isto tako, početkom mjeseca je stigao i prvi zrakoplov poljskog nacionalnog avioprijevoznika LOT Polish Airlinesa.


Naime, kako doznajemo iz riječke Zračne luke, za sada imaju što u tijeku, što potvrđen promet sljedećih redovitih međunarodnih linija u javnom zračnom prijevozu – dakle, s početkom mjeseca, točnije 6. srpnja s letovima za London Stanstead svaki ponedjeljak je krenuo niskobudžetni avioprijevoznik Ryanair, a koji će za britanski glavni grad letjeti pojačano od 3. kolovoza, i to svaki ponedjeljak i petak sve do 28. rujna.


Isto tako, Ryanair će od 1. kolovoza do 24. listopada svake subote imati diretnu liniju Frankfurt (Hahn)-Rijeka-Frankfurt (Hahn). S njemačkim gradovima Rijeku već od lipnja, pak, povezuje njemački Eurowings, nekadašnji Germanwings.



Naime, zrakoplovi ove kompanije lete na liniji Düsseldorf-Rijeka-Düsseldorf od 20. lipnja i to sve do 26. rujna svake subote, te povremeno i utorkom tijekom srpnja i kolovoza, a na liniji Hamburg-Rijeka-Hamburg od 21. lipnja i nastavljaju također do kraja rujna, točnije do 27. rujna, i to svake nedjelje.


Letjeti je počela i Transavia koja Rijeku povezuje s Eindhovenom, i to od 2. srpnja pa sve do 1. listopada, i što treba istaknuti, tri puta tjedno, odnosno svakog utorka, četvrtka i nedjelje.


Dakle, 6. kolovoza kreće i Croatia Airlines na liniji prema Münchenu svakog četvrtka i nedjelje, a od poljski LOT, koji je krenuo s naletima 5. srpnja, za Varšavu leti do 20. rujna svake nedjelje.


Među prvima je u lipnju krenuo i Air Baltic sa svojom linijom za Rigu. Naime, ovaj je avioprijevoznik liniju Riga-Rijeka uspostavio već 17. lipnja, a najavljena je do 16. rujna, i to svake srijede.


Domaća linija


Uz navedene međunarodne linije, prema Zračnoj luci Rijeka prometuje i domaća linija hrvatske tvrtke Trade Air s povoljnim letovima prema hratskim gradovima. Riječ je, da podsjetimo, o liniji Osijek-Rijeka-Split-Dubrovnik-Split-Rijeka-Osijek koja je krenula od 23. lipnja i kako je najavljeno zadnja završava.


Naime, zrakoplovi Trade Aira bi za Rijeku trebali letjeti sve do 30. listopada, i to svakog utorka i četvrtka.


– Što se tiče dodatnih najava, još postoji mogućnost da će u slučaju dobrih popunjenosti postojećih linija Eurowingsa, ovaj avioprijevoznik dodati još i linije za Stuttgart, Berlin i Köln, pojasnila je Vedrana Čubranić, voditeljica Službe za poslovni razvoj ZL-a Rijeka.


-Inače, u odnosu na potvrđene linije prije nastanka izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, promet je u riječkoj zračnoj luci ove godine smanjen za više od 80 posto. Naime, brojne linije su potpuno otkazane, a postojeće su smanjene u frekventnosti te su kasnije krenule s prometom.


Aktualne i potvrđene aviolinije


• London-Rijeka


• Frankfurt-Rijeka


• Düsseldorf-Rijeka


• Hamburg-Rijeka


• Eindhoven-Rijeka


• München-Rijeka


• Varšava-Rijeka


• Riga-Rijeka


• Osijek-Rijeka-Split-Dubrovnik