Reportaže s plaže

Plaža na Brajdici: Mjesto gdje riječki četveronošci i njihovi prijatelji ljeti traže osvježenje i zabavu

Bruna Matičić

Foto/Roni Brmalj

Foto/Roni Brmalj

Ljubimcima je ovo omiljena plaža jer se mogu igrati u plićaku te postupno ući u more kako bi se osvježili.



U ljetnim mjesecima u vrijeme pasjih vrućina, jednako kao i ljudi, u moru se obožavaju rashladiti i njihovi omiljeni četveronožni prijatelji, a pravo mjesto za to je plaža za pse na Brajdici.


Do nje je vrlo lako doći automobilom, ali i pješice, jer je od središta grada udaljena svega desetak minuta, ili stubištem od Šetališta XIII. divizije na Pećinama.


Za one koji na plažu dolaze autom, osiguran je besplatan parking čiji je kapacitet, obzirom na veličinu plaže, i više nego dovoljan.


plaza_za_pse

Plaža odlična, more čisto, kaže Antonio, Foto: Roni Brmalj


Mala plaža sa svrhom




Plaža je šljunčana s pristupnim stepenicama i uređenim prilazom moru, a ima i ogradu koja osigurava da psi s plaže ne istrče na cestu iznad nje.


Uz košaricu za otpad, a da pseći komfor bude potpun, plaža sadrži tuš sa slavinom i gumenim crijevom, pa vlasnici svog kućnog ljubimca nakon uživanja u plivanju mogu i istuširati.


Na ovoj se plaži svojevremeno održavala humanitarna akcija pod nazivom »Morski pas«, koja je vlasnicima pasa omogućila morske uspomene i podvodne fotografije njihovih kućnih ljubimaca, a prihod od akcije bio je doniran u dobrotvorne svrhe.


Bilo je to jedinstveno druženje ljudi i njihovih ljubimaca, u organizaciji Udruge »Traži se prijatelj«, a zbog uspješnosti, velikog zanimanja i posebice simpatičnih fotografija, odlično bi bilo kada bi se akcija ponovno održala.


Po riječima kupača koje smo susreli pri dolasku na plažu, plaža za pse na Brajdici omiljeni je kutak za ljetno osvježenje četveronožnih ljubimaca i njihovih vlasnika.


U more po penzionerski – malo po malo…Foto: Roni Brmalj


Ona nije velika, niti sadržajno opremljena i uređena poput crikveničke »Podvorske«, koja je prva na listi pet najboljih plaža za pse na Jadranu, ali služi svrsi.


Postavljena ograda veliki je plus ovoj plaži, pa su psi slobodni kupati se i međusobno igrati do mile volje, a vlasnici se za to vrijeme mogu opustiti u miru, sigurni da njihov ljubimac neće tako lako istrčati s plaže.


Na svakoj psećoj plaži vrijede posebna pravila, tako je na ovoj voditelj dužan psa dovoditi i držati na uzici i s brnjicom, imati potreban pribor za održavanje higijene i najvažnije – očistiti izmet svog psa te isprati mjesto na kojem je mokrio.


Posjetitelji su dobro upoznati s važećim pravilima kojih se treba pridržavati, odgovorni su i zajednički pridonose da ova plaža ostane pravi mali raj za četveronošce, ispričao nam je Antonio Jureško koji se sa suprugom i njihovim ljubimcima često kupa na Brajdici i oduševljen je njome.


Foto galerija: Plaža za pse na Brajdici Foto: Roni Brmalj


Uživanje u miru


– Plaža je odlična i more je čisto! Naši psi su se navikli, a meni se sviđa ova mirnija atmosfera. Također, svi se kupači pridržavaju pravila, kupe za sobom smeće i brinu o čistoći plaže, rekao je Jureško čijim je ljubimcima ovo omiljena plaža zbog postupnog ulaska u more i plićaka.


Malo dalje, na pristojnoj udaljenosti, susreli smo Ivanu Bakić koja je s ručnika pratila svog dlakavca u moru. Ona nam je istaknula pozitivne i negativne strane plaže na Brajdici.


Najviše joj se sviđa što je blizu parking, ali do plaže se lako može doći i pješice ili autobusom jer je stanica odmah iznad. Pozitivnim je ocijenila i to što nema puno kupača, pa imate svoj mir, kaže nam Ivana, a tu je i dodatni plus zbog korone.



Istaknula nam je i ono što ne valja na plaži, pa tako osim sitnijih kamenčića i mora koje ponekad zna biti prljavo i smrdjeti na kanalizaciju, spominje kako bi trebalo češće prazniti košaricu za smeće.


Slažemo se, na plažu bi se moglo postaviti i više koševa za smeće jer se tijekom dana na ovom malom prostoru izmijeni veliki broj kupača, a ovaj jedan je definitivno nedostatan.


I za kraj, uz plažu na Brajdici, Rijeka ima još samo jednu namijenjenu psima, onu na Kantridi, što je vrlo malo, s obzirom na broj onih koji se u vrućim ljetnim danima vole rashladiti u moru u društvu svojih kućnih ljubimaca.


Stoga, osim za postavljanje više koševa, šaljemo apel i za više plaža ove namjene.


OCJENA

Pristup plaži 10
Pristup moru 10
Plaža 10
Ugostiteljska usluga 1
Sadržaji 5
Parkiralište 10
Čistoća 6
Pridržavanje epidemioloških mjera 7