Zabrinjavajuće

Otkriće kineskih znanstvenika: Koronavirus značajno mutira prelazeći sa čovjeka na čovjeka

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters



Kineski znanstvenici objavili su da su otkrili značajne mutacije novog koronavirusa, čija je zaraza krenula iz Wuhana, koje su se dogodile tijekom prijenosa između zaraženih članova iste obitelji, javlja South China Morning Post.


Dok djelovanje mutacija na virus još uvijek nije u potpunosti poznato, jasno je da ove mutacije imaju potencijal promijeniti način na koji se koronavirus ponaša.


Istraživači koji su proučavali slučajeve zaraze koronavirusom unutar jedne obitelji iz južne kineske pokrajine Guandong, rekli su da su geni virusa prošli kroz značajne promjene, kako se širio među članovima obitelji.




Virusi cijelo vrijeme mutiraju, ali promjene uglavnom imaju jako mali utjecaj na to kako se virus ponaša. Pojedine mutacije, pak, mogu promijeniti biološke odlike virusa, omogućujući im da se adaptiraju na okoliš u kojem djeluju.


Dvije takve promjene uočene su u uzorcima koronavirusa uzetim unutar članova iste obitelji, pokazuje studija profesora Cui Jiea i kolega s Instituta Pasteur u Šangaju.


– Do viralne evolucije došlo je tijekom prijenosa s čovjeka na čovjeka, pišu u radu koji je objavljen 29. siječnja u znanstvenom časopisu National Science Review.


Grupa profesora Cuija zalaže se za pomno praćenje mutacija, evolucije i prilagodbi koronavirusa.