Pakao u centru Europe

Na Korzu otvorena izložba kojom se odaje pijetet žrtvama genocida u Srebrenici

Ljiljana Hlača

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović kazao je da teza da se ratovi trebaju prepustiti prošlosti baš i nije najbolja jer ako ništa ne naučimo od njih, onda postoji velika opasnost da se povijest ponovi, a Srebrenica je zločin bez presedana



RIJEKA – Na postamentima na Korzu otvorena je izložba fotografija »Srebrenica – 25 godina od genocida«, koja ostaje otvorena do 13. srpnja, a projekt je realiziran povodom sjećanja na 11. srpnja 1995. godine, kada je nad zasad dokumentirane 8.372 bošnjačke žrtve počinjen jedini genocid na europskom kontinentu nakon završetka Drugog svjetskog rata.


Organizatori izložbe su Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke, Udruga mladih Bošnjaka i prijatelja grada Rijeke i PGŽ-a, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Kastva, Bošnjačka nacionalna zajednica za PGŽ i predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice Denis Beganović.


Izložbu su otvorili i razgledali Mensur Ferhatović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke i Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika grada Rijeke.




– Ovim tradicionalnim projektom koji već ide 12 godina nastojimo smanjiti snagu mračnih sila koje pokušavaju umanjiti genocid koji se dogodio u Srebrenici.


Znamo da se tu radi o teškoj i bolnoj temi, ali mi moramo raditi na ovoj istini koja ukazuje na pakao koji se dogodio u srcu Europe, rekao je Mensur Ferhatović, izrazivši samo nadu da će ovu istinu vidjeti što više osoba i turista.


Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović dodao je da teza da se ratovi trebaju prepustiti prošlosti baš i nije najbolja jer ako ništa ne naučimo od njih, onda postoji velika opasnost da se povijest ponovi.


Srebrenica je dokaz toga, to je zločin bez presedana, i otvarajući ovu izložbu, odajemo pijetet svima onima koji su izgubili život u ovom gradu, dodao je.


Najavljen je i mimohod povodom sjećanja na genocid, a on će se održati u petak 10. srpnja s početkom u 19.30 sati. Povorka će krenuti s Mosta branitelja, a završiti na Jadranskom trgu, uz pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera.