Prihvaćena tužba

Župnik Franjo Jurčević osuđen zbog diskriminacije i homofobije na blogu

Portal Novilist.hr

Zabranjeno mu je daljnje pisanje tekstova na blogu "zupnik.blog.hr" na način da osobe diskriminira po osnovi spolne orijentacije, a sporne tekstove mora maknuti s bloga



Županijski sud u Rijeci prihvatio je udružnu tužbu za diskriminaciju po Zakonu o suzbijanju diskriminacije koju su protiv Franje Jurčevića iz Kastva podnijeli Centar za LGBT ravnopravnost (kojeg čine udruge LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb) i Centar za mirovne studije zbog njegovih homofobnih i ekstremističkih natpisa na blogu “zupnik.blog.hr”, izvijestili su iz ovih udruga.


Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Ivanka Maričić Orešković proglasilo je Jurčevića krivim zbog članaka “Beograski poučak” i “Koliko mi je poznato do sada niti jedan novinar u Hrvatskoj nije osudio perverzije lezbijki i homoseksualaca u Španjolskoj”, objavljenih na njegovom blogu 10. studenog 2010., uvrdivši da je diskriminirao, poticao na diskriminaciju i uznemiravao po osnovi spolne orijentacije nazivajući LGBT osobe “bolesnima”, “perverznima”, “besramnim jadnicima”, “osobama bolesnih usmjerenja”, “nenormalnima”, “perverznim i nastranim osobama”.


Sud je Jurčevića obvezao da o svom trošku, u roku od osam dana, objavi presudu u tiskovinama “Jutarnji list” i “Novi list”, te mu je zabranio daljnje pisanje tekstova na blogu “zupnik.blog.hr” na način da osobe diskriminira po osnovi spolne orijentacije. Kastavskom župniku sud je također naložio da u roku od osam dana ukloni sporne tekstove sa svoje stranice.




Franjo Jučević je u siječnju ove godine proglašen krivim za “rasnu i drugu diskriminaciju” te je osuđen na tri mjeseca uvjetne zatvorske kazne u kaznenom postupku  kojeg je protiv njega vodilo Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci.


“Nadamo se da su ove presude dovoljno jasna poruka javnosti i osobama koje šire i promiču homofobiju i šovinizam da su diskriminacija, uznemiravanje, pa i samo poticanje na diskriminaciju protiv LGBT osoba  apsolutno nedopustivi i suprotni zakonima RH. Istovremeno su i temelj svim građanima/kama RH koji se osjećaju na neki način oštećenima izjavama Franje Jurčevića za pokretanje građanske parnice za nadoknadu štete nakon pravomoćnosti ove presude”, kažu u ovim udrugama.


Centar za LGBT ravnopravnost i Centar za mirovne studije podigli prve udružne tužbe za diskriminaciju u RH – protiv Franje Jurčevića iz Kastva, predsjednika Dinama Zdravka Mamića i  predsjedinka Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića. Dok je Županijski sud u Riejci u razumnom roku ustvrdio diskriminaciju i proglasio Jurčevića krivim, sutkinje Županijskog suda u Zagrebu, za razliku od UEFE, nepravomoćno su oslobodile Markovića i Mamića krivnje za diskriminaciju i uznemiravanje, te je u tijeku žalbeni postupak na Vrhovnom sudu RH.