Ispitivanje bivših "vukova"

Počelo saslušanje uhićenih za Medački džep

Hina

Na području Medačkoga džepa su od 9. rujna do 17. rujna 1993 ubijena 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika



ZAGREB - Na Državnom odvjetništvu u Zagrebu jutros je počelo saslušavanje petorice bivših hrvatskih vojnika, osumnjičenih za djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.


Odvjetnik Krešimira Tomljenovića opovrgnuo je danas da se među njima nalazi njegov branjenik. 


– Gospodin Krešimir Tomljenović se nalazi na slobodi i živi u Gospiću, izjavio je Hini njegov odvjetnik Željko Dumančić, opovrgnuvši tako sinoćnju neslužbenu informaciju da je taj bivši vojni obavještajac jedan od uhićenih.




Policija je jučer na četiri lokacije – u Selcu, Zagrebu, Bjelovaru i Gospiću – uhitila pet osoba, bivših pripadnika 9. gardijske brigade Vukovi. Policija i zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo koje vodi slučaj do sada nisu službeno objavili imena osumnjičenih, a mediji su dosad neslužbeno baratali s imenima zapovjednika satnije 9. gardijske brigade Josipa Krmpotića, te pripadnika te brigade Ivana Jurkovića, Milan Tomljanovića, Božidara Pettya i Velibora Šolaje.


Krmpotićev branitelj Velimir Došen jedini je medijima potvrdio uhićenje svojeg branjenika. 


– Još uvijek ne znam što se mojem branjeniku konkretno stavlja na teret, osim da je osumnjičen za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, kazao je Hini odvjetnik Došen. Ponovio je da je Krmpotić »prije šest, sedam godina tri dana davao iskaz haškim istražiteljima koji su tada obustavili postupak protiv njega«.


Na području Medačkoga džepa su od 9. rujna do 17. rujna 1993., kada su se hrvatske snage povukle i područje predale UN-ovim »mirovnjacima«, ubijena 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika, a uništeno je 300 građevina.