Šokantan prilog Plus Modela

Manekenke na rubu anoreksije: teže 23 posto manje od prosječnih žena

Tanja Kvorka

Prije samo 20 godina prosječna manekenka težila je samo osam posto manje od prosječne žene. Danas ona teži nevjerojatnih 23 posto manje 



Modni časopis namijenjen tzv. punijim ženama izazvao je kontroverze svojim posebnim izdanjem u kojem tvrdi da većina manekenki na pistama zadovoljava kriterije anoreksije. Doista moćna lekcija svima koji promoviraju ekstremnu mršavost manekenki. Priču potkrepljuju fotografijama gole manekenke za tzv. punašnije, koja na jednoj fotografiji pozira pokraj premršavog modela, modela uobičajene težine iz današnjeg svijeta mode. Časopis »Plus Model« tvrdi da tim fotografijama želi potaknuti punašnije kupce da učine pritisak na proizvođače odjeće da i za njih počnu izrađivati bolje modele te da prestanu promovirati ideale mršavosti. U tekstu je naveden i doista šokantan podatak da je prije samo 20 godina prosječna manekenka težila samo osam posto manje od prosječne žene. Danas ona teži nevjerojatnih 23 posto manje! Nadalje, naglašavaju i da današnje žene prosječno nose puno veće konfekcijske brojeve od onih koji se prodaju u trgovinama.    



Ann Summers je u studenom 2011. pokrenula kampanju »Traži se lice«, u kojoj je izabrala nekoliko običnih žena i omogućila im da snime reklamu i pokažu da su prekrasne takve kakve jesu. Drugi njezin natječaj bio je potraga za punašnim modelom za reklamiranje lanca butika donjeg rublja u kampanji za Valentinovo. Pobijedila je Lucy Moore, studentica kriminalistike na University of Westminster, koja je dobila 22 posto od oko 30.000 glasova zaprimljenih u anketi. Izabrana je među 4.000  djevojaka.





    U uvodniku magazina glavna urednica Madeline Figueroa-Jones objašnjava da je to njihov odgovor na modnu industriju, koja podržava mršav i nadasve nezdrav izgled. 


    – Svakodnevno smo bombardirani oglasima o mršavljenju jer na strahu od masnoća kompanije zarađuju milijarde dolara, napisala je Figueroa-Jones. No, naglasila je i da magazinu nije namjera zagovarati ni pretilost, koja također nije dobra za zdravlje. Stvar je samo u tome da se svaka žena normalne težine mora naučiti dobro osjećati u svojoj koži, a to je – svaka žena zna – teško ako se ne možete pristojno ni odjenuti. 


    – Nije svatko predodređen za to da bude mršav, naša tijela su lijepa. Ovdje nije riječ o zdravlju jer nije svaka mršava osoba automatski i zdrava osoba, kaže Figueroa-Jones i dodaje da se žene više ne mogu poistovjetiti s modelima jer je razlika između stvarne žene i žena koje krase naslovnice i jumbo plakate danas postala prevelika.    


    Editorijal je ukrašen prekrasnim fotografijama američke manekenke za puniji stas, Katye Zharkove (28), a uz svaku fotku napisani su nevjerojatni statistički podaci o tome koliko se posljednjih 20 godina promijenio odnos prema ženskom stasu u svijetu mode. Uz spomenutu statistiku o povećanom postotku razlike između današnje manekenke i prosječne žene nekad i sad, tu je i zapis: »Prije deset godina modeli za puniji stas prosječno su nosili konfekcijske brojeve između 42 i 50. Danas je raznolikost veličine unutar kategorije modela za punije postala upitna. Naime, većina modela za puniji stas koji su danas prijavljeni u modnim agencijama nosi odjeću veličina između 36 i 44! Kad se to preslika na odjeću u trgovinama, naravno da sve više kupaca izražava svoje nezadovoljstvo: Pa kako broj 36 može biti za punije? Među navedenim statističkim podacima je i podatak koji oslikava koliko loše svijet mode radi za žene punijeg stasa: »50 posto žena nosi konfekcijski broj 44 ili veći, ali većina trgovina nudi odjeću veličina manjih od 44«. Nerijetke su i trgovine u kojima je maksimalni konfekcijski broj odjeće upravo 42.