Zakon u raspravi

Potpore za »neradni petak« isključuju bonuse direktora

Gabrijela Galić

Poslodavac za vrijeme korištenja potpora na smije zaposliti drugog radnika za poslove radnika u skraćenom tjednu, niti odrediti prekovremeni rad za te poslove



ZAGREB » Potporu za očuvanje radnih mjesta, takozvanu mjeru neradni petak, tijekom ove godine koristi 1.069 radnika u desetak poduzeća. Od iduće godine, mjera će biti proširena, no pitanje je hoće li to dovesti i do povećanja broja korisnika. Poslodavac će u cilju očuvanja radnih mjesta moći skratiti trajanje punog radnog vremena do 16 sati, odnosno dva radna dana. Radniku će poslodavac, za umanjeni broj sati rada umanjiti plaću, a država će radniku izgubljenu nadnicu nadoknaditi isplatom potpore koja se utvrđuje kao razmjerni dio iznosa plaće za broj radnih sati za koje je radniku skraćeno radno vrijeme. No, potpora kao i do sada neće moći biti viša od iznosa minimalne plaće. 


   Zakon o potporama za očuvanje radnih mjesta, koji obuhvaća potporu za skraćivanje radnog tjedna kao i potpore za obrazovanje ili osposobljavanje radnika, nalazi se u javnoj raspravi na mrežnim stranicama ministarstva rada i mirovinskog sustava.


    Potpora za obrazovanje ili osposobljavanje moći će se koristiti najduže šest mjeseci. No, radnici kojima poslodavac skrati radno vrijeme zbog trenutnih poteškoća u poslovanju, istovremeno neće moći primati potporu za neradni petak. 

   Potporu za obrazovanje ili osposobljavanje radnika moći će koristiti poslodavac koji zbog opravdanih razloga utvrdi da 25 posto ukupnog broja radnika koje zapošljava neće raditi u razdoblju od maksimalno šest mjeseci. Za vrijeme obrazovanja ili osposobljavanja radnici će preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje primati novčanu naknadu na koju pravo imaju nezaposlene osobe koje burza pošalje na obrazovanje te naknadu putnih troškova. Poslodavac će, pak, radniku koji je u programu obrazovanja ili osposobljavanja isplaćivati naknadu plaće umanjenu za iznos naknade financirane iz proračuna. 




   Po prestanku korištenja potpora za očuvanje radnih mjesta poslodavac je radnika koji je bio uključen u neku od mjera dužan zadržati u radnom odnosu u vremenskom razdoblju od najmanje polovice razdoblja korištenja potpore. Iznimka su jedino izvanredne okolnosti koje poslodavac nije mogao predvidjeti ili otkloniti. Poslodavac, osim toga, za vrijeme korištenja potpora ne smije zaposliti drugog radnika za poslove koje bi mogli obavljati radnici u skraćenom tjednu ili upućeni na obrazovanje. Ne smije niti odrediti prekovremeni rad za radnike koji obavljaju iste poslove kao i radnici za koje koristi potporu, ne smije koristiti niti ustupljene radnike, odnosno povremeni rad učenika i studenata ali niti isplaćivati nagrade, bonuse, stimulacije, odnosno druga davanja u naravi ili novcu članovima uprave ili nadzornih tijela poduzeća. Ako neku od zabrana prekrši poslodavcu pravnoj osobi prijeti kazna od 100 do 200 tisuća kuna, odnosno 20 do 40 tisuća kuna za odgovornu osobu pravne osobe ili poslodavca kao fizičku osobu.