Galerija na boci kisika

Izložba u akvatoriju Podurinja: ulaz besplatan, ronilačko odjelo obavezno

P. N.

Dah vam nije dovoljan ako želite »nabosti« hobotnicu ili »uloviti« grdobinu, jer izlošci su postavljeni od 15 do 30 metara dubine, a za to vam je potreban ronilački ispit, ali i odijelo, olova, te boca s kisikom na leđima 



KOSTRENA Umjesto kupovine ulaznice i nabacivanja intelektualnog »looka«, za neke je umjetničke izložbe posjetiteljima potrebno uložiti više truda. Neke izložbe povrh sportskog i avanturističkog duha, a umjesto karte i dioptrijskih naočala s crnim okvirima, od ljubitelja umjetnosti traže ni više, ni manje, nego odijevanje ronilačkog odjela i maske! 


  Iako ronilačko odijelo zvuči pomalo nespojivo s umjetnošću, osim ako baš nije riječ o izložbi posvećenoj Salvadoru Daliju, Kostrena je prije nekoliko tjedana dobila upravo takvu, nadrealnu izložbu. Nadrealnu barem kad je o lokaciji riječ koja se nalazi u morskim dubinama akvatorija u Podurinju. 


  A pomalo nadrealan je i sam spoj umjetnosti i sporta koje su uspješno povezali članovi dviju kostrenskih udruga – KPD INA Kostrena i umjetničke udruge »Vali«. Zanimljiva i posebna ideja rodila se još prošle godine, a ove su godine dovršeni radovi koje su kostrenski ronioci puna dva dana postavljali u more. Radovi 27 članova umjetničke udruge postavljeni su na dubinu od 15 do 30 metara. Njihovi stvaraoci jednostavnu su ih prepustili moru na čuvanje. I završnu doradu. 


 Za ribe i ronioce




– Trenutačno je to izložba za ribe i ronioce. Plan nam je realizirati i fotoizložbu podvodnih fotografija naših radova – kazala je voditeljica udruge »Vali« Meri Trošelj. 


  Prema njezinim riječima, ova zanimljiva i posebna ideja rodila se još prošle godine, a svaki je član izradio barem jedan rad koji je prepušten moru na završnu obradu. Nije točno poznato kada će radovi ponovo ugledati svjetlo dana, no definitivno će njihov izgled s potpisom mora biti dobar povod za još jednu izložbu. Ovaj put na suhom. 


  Podvodnoj izložbi nije mogao odoljeti naš fotoreporter Petar Fabijan, istinski profesionalac i zaljubljenik u brojne vrste fotogarfija pa i onu podvodnu. Na svojim je fotografijama zabilježio jedan pravi mali podvodni grad, prepun plavetnila i meditacije. Na njegovim fotografijama vidljivo je da u podmorskomu gradu već sad postaje vrlo živo i ne nedostaje stanovnika. Keramičke hobotnice, ribe, svjetionike, jedrenjake, meduze, zvijezde i brojne druge druge oblike polako nastanjuju morski organizmi pa je Petar tako na svojim fotkama zabilježio nekoliko morskih zvijezda i pokoju algu, prve stanovnike Valograda, grada s rastućom populacijom, skrivenog od pogleda. 


  – Poznato mi je da su podvodne izložbe fotografija dosta česte. Za ovakve, ako izuzmemo postavljanje kipa sv. Nikole u kraljevičkom podmorju, u Hrvatskoj nisam čuo – govori nam tajnik KPD INA Kostrena Bojan Jurman. Zajedno s dvadeset svojih kolega iz kluba, postavljao je specifičnu podvodnu izložbu. Ronioci KPD INA Kostrena zapravo su se postavili kao pravi selektori ove izložbe. Neke su radove postavljali na 30 metara dubine, druge na područje od deset do 15 metara. Radove su ipak nastojali sakriti od pogleda svakog tko ne želi biti dijelom velikog plavetnila.  

Podvodni park


– Htjeli smo prvotno neke izloške postaviti i pliće da izložbu mogu vidjeti i ronioci na dah, no onda smo shvatili da su ovako ipak bolje zaštićeni – pojašnjava. 


  Bojan Jurman govori da bi kostrenski ronioci rado ovakvu izložbu pretvorili u neku vrstu umjetničkog podvodnog parka. Na pitanje kad se sprema vađenje izložaka, ne može točno odgovoriti. Kaže da su izložbu već nastanili neki morski organizmi koji punom parom rade na svojim novim, keramičkim kućicama. Možda bi onda bilo najbolje da radovi udruge »Vali« ostanu u svojoj podvodnoj galeriji, Valogradu. 


  A tko god poželi vidjeti ovu specifičnu izložbu koju su dosad vidjeli posjetitelji iz susjednih klubova poput Bakra i Kraljevice, ali i iz Zagreba i Češke, mora kontaktirati KPD INA Kostrena. Ronioci će im dati sve daljnje upute, po potrebi i zaroniti s posjetiteljem. 


  Dress code je za sve isti.