Skandal na Slovenskoj televiziji

Emisija skinuta zbog kritiziranja prodaje Mercatora Agrokoru?

Denis Romac

Slovenska javna televizija ujedno je otpustila voditelja i novinara emisije Pogledi Slovenije Uroša Slaka i Bojana Travena, koji su uvjereni kako je razlog okazivanja njihovih honorarnih ugovora, kao i cijele emisije, posljednja emisija koja je bila vrlo kritična prema prodaji Mercatora Agrokoru



RIJEKA Slovenska javna televizija donijela je neočekivanu odluku kojom je ukinula gledanu informativnu-političku emisiju Pogledi Slovenije, a voditelja i urednika te novinara te emisije Uroša Slaka i Bojana Travena otpustila.


Iako na Slovenskoj televiziji kažu kako je razlog otkazivanja jesenska shema u kojoj nema mjesta za Poglede Slovenije, Slak i Traven uvjereni su kako je razlog okazivanja njihovih honorarnih ugovora, kao i cijele emisije, posljednja emisija koja je bila vrlo kritična prema prodaji Mercatora Agrokoru. 


   U toj emisiji gosti u studiju govorili su o toj transakciji kao o »veleizdaji«, dok je u prilogu emitiranom u emisiji otkriveno kako se uoči prodaje Mercatora Agrokoru slovenska premijerka Alenka Bratušek sastala s direktorima Mercatora i Pivovarne Laško, jedne od tvrtki koje su Mercator prodale.




U emisiji je emitirana i snimka konferencije za novinare u slovenskoj vladi na kojoj premijerka Bratušek nije htjela odgovarati na pitanja novinara Travena o tom sastanku, nego je naprasno napustila konferenciju za novinare. »Nema dvojbe da je ukidanje emisije politička odluka«, zaključuje urednik Slak. 


   Ukidanje emisije Pogledi Slovenije i publicitet koji će ta vijest dobiti dodatno će utjecati na negativnu percepciju prodaje Mercatora u Sloveniji, osobito zbog činjenice da se i u samoj emisiji govorilo o odnosu vlasnika Agrokora Ivice Todorića prema hrvatskim medijima koji se »ne usuđuju objaviti ništa što bi škodilo njegovim interesima«, pa bi se i čistka na Slovenskoj televiziji u slovenskoj javnosti mogla shvatiti u istom kontekstu. 


   Urednik Slak upozorio je da bi Todorić kupnjom Mercatora raspolagao i s jednim od najvećih oglasnih kolača, pa bi mogao, u slučaju da novinari o njemu otkriju nešto negativno, zaprijetiti prestankom oglašavanja u tom mediju. 


   »Nacionalna televizija nije privatno vlasništvo Zorana Jankovića, Alenke Bratušek, Janeza Janše ili Ivice Todorovića, nego je riječ o javnoj televiziji za koju građani svake godine plaćaju 90 milijuna eura«, upozorava novinar Traven.