Jedinstveni projekt

Urban Jungle 2: Daroviti riječki informatičari izrađuju nasljednika legendarne prometne simulacije

Andrej Petrak

Ono što »Urban Jungle 2« čini jedinstvenim, velika je novost u načinu izvedbe: želja je omogućiti sudjelovanje u projektu svim zainteresiranima, uz organiziranu edukaciju



RIJEKA » Deset godina nakon što je izdana sad već legendarna prometna simulacija »Urban Jungle«, što je igračima omogućavala da se na svojim računalima provozaju centrom Rijeke, Udruga darovitih informatičara Rijeke (DIR) krenula je u izradu druge inačice ove edukativne simulacije pod nazivom, a kako drugačije, nego: »Urban Jungle 2«. Izvorni projekt pokrenut je 2003. godine s ciljem izrade besplatne edukativne prometne simulacije.


Taj je cilj i više nego uspješno ispunjen s preko milijun registriranih preuzimanja i barem jednako toliko virtualno educiranih sudionika cestovnog prometa. Uz osam dobivenih nagrada, posebno zadovoljstvo i inspiraciju razvojnom timu daju komentari korisnika koji i dalje redovito pristižu, napominju u Kreativnom odjelu, riječkoj tvrtki što brine o odnosima s javnošću što se tiče »Urban Junglea«.


Život na webu


»Urban Jungle 2« zadržava temeljnu ideju svojeg slavnog prethodnika: kroz igru se uče prometna pravila u simuliranim uvjetima, a igrač za svaki počinjeni prekršaj biva upozoren i moguće kažnjen. No, ono što »Urban Jungle 2« čini jedinstvenim, velika je novost u načinu izvedbe: želja je omogućiti sudjelovanje u projektu svim zainteresiranima, uz organiziranu edukaciju. To bi trebalo rezultirati stvaranjem »public domain« repozitorija multimedijalnih sadržaja simulacija, kako bi bili dostupni svima koji ih žele iskoristiti za vlastite projekte.




– Urban Jungle 2 živjet će na webu i težiti da postane MMO (masivna mrežna online igra). Bit će onoliko dobar koliko ga dobro zajedno napravimo. Zato postanite dio produkcijskog tima. Budite tester. Budite igrač. Budite sponzor. Budite partner. Budite dio velike Urban Jungle 2 avanture, poručuju producenti »Urban Junglea 2«, pozivajući sve zainteresirane da se prijave na www.urbanjungle2.com.


Voditelj projekta Goran Paulin napominje da su u DIR-u u proteklih deset godina puno toga naučili.


– Naučili smo da je izrada vlastitog 3D enginea od nule skup i mukotrpan posao: zato ćemo vlastiti Urban3D zamijeniti Unityjem. Naučili smo da advergaming, odnosno oglašavanje u igrama, ima neslućen potencijal, što će, vjerujemo, posebno veseliti sponzore.


Naprednija verzija


Namjera je, kažu u Kreativnom odjelu, izraditi napredniju verziju prometne simulacije, s većim brojem domaćih i inozemnih gradova, koja će i dalje biti besplatna za krajnje korisnike, a ujedno će se time educirati kadrovi za različita područja multimedije. Projekt će biti realiziran u suradnji s partnerima, među koje su se dosad upisali: Autoklub Rijeka, Centar tehničke kulture Rijeka, multimedijska produkcija Kreativni odjel, Muzej računala Peek&Poke, Studio Maraton, Telecentar i Visoko učilište Algebra.


Originalni »Urban Jungle« objavljen je 6. prosinca 2005. godine, kao zajednički projekt Autokluba Rijeka i Udruge darovitih informatičara Rijeke, koji godinama surađuju na projektima prometne preventive. Ova prometna simulacija prva je u Hrvatskoj i jedna od malobrojnih u svijetu, a razvijana je preko tri godine. Na projektu je izravno sudjelovalo više od četrdeset ljudi, a lista zahvala broji gotovo stotinu imena. Godine 2007. izdano je i proširenje simulacije s poligonom autoškole i nizom novih mogućnosti.