KORONAVIRUS

ZAKASNILI S TESTIRANJEM U Sloveniji u dva dana već osmi slučaj zaraze. Obolio još jedan liječnik

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Prema prvim informacijama sumnja se da se zarazio u Italiji gdje je boravio prošli tjedan, a ispituju se i njegovi kontakti nakon povratka jer je tri dana normalno dolazio na posao, te bio u doticaju s pacijentima i zdravstvenim osobljem



LJUBLJANA – U Sloveniji je u petak navečer potvrđen i osmi slučaj zaraze koronavirusom, a radi se o liječniku iz doma zdravlja u mjestu Metlika, blizu granice s Hrvatskom.


Zaraženi liječnik  se u četvrtak osjećao loše, a u petak je osjetio znakove bolesti i ostao kod kuće te mu je uzet bris, a kasnije je potvrđeno da je pozitivan.


Za sada se osjeća  dobro, a  popodne je ambulatnim  kolima prebačen u bolnicu u Novom Mestu, potvrdila je medijima upraviteljica doma zdravlja koji iz preventivnih razloga do daljnjega prima samo hitne slučajeve.




Prema prvim informacijama sumnja se da se zarazio u Italiji gdje je boravio prošli tjedan, a ispituju se i njegovi kontakti nakon povratka jer je tri dana normalno dolazio na posao, te bio u doticaju s pacijentima i zdravstvenim osobljem.


Prvi zaraženi farmakolog


U Sloveniji je do petka u 15 sati napravljeno 498 testova na koronavirus te potvrđeno ukupno 7 slučajeva zaraze, objavile su zdravstvene vlasti, a situaciju je komentirao i mandatar nove vlade Janez Janša.


Svi zaraženi otkriveni su u posljednja dva dana, a prije zaraženog liječnika, zadnja dva slučaja zabilježena su među zaposlenicima Sveučilišnog kliničkog centra u Mariboru (UKC), gdje se zbog toga provode dodatna testiranja djelatnika, dezinfekcija prostorija, a otkazane su i neke operacije koje nisu hitne.


Zaraza je najprije potvrđena kod 32-godišnjeg kliničkog farmakologa na odjelu intenzivne njege koji je boravio u Italiji.


“On je od petka do ponedjeljka putovao s manjom skupinom u sjevernoj Italiji, dva iduća dana nije imao teškoće, znakove bolesti primijetio je u srijedu popodne nakon čega nije dolazio na posao”, kazao je u petak na konferenciji za novinare UKC-a epidemiolog Zoran Simonovič.


Nakon toga je izoliran, a na isti način je postupljeno i s njegovom suprugom liječnicom, koja radi u istoj bolnici, a kod koje je test danas pokazao pozitivan rezultat na virus.


U UKC-u i dalje traže sve koji su bili u kontaktu sa spomenutim parom, ali kažu da oni nakon pojave bolesti nisu bili u kontaktu s bolesnicima tako da rizik od širenja zaraze nije velik.


Javio se i Janša, nije zadovoljan


Slovenska vlada danas je zbog većeg rizika koji za starije osobe predstavlja koronavirus domovima za starije osobe naložila zabranu posjeta, a situaciju sa stanjem oko virusa komentirao i mandatar za sastav nove vlade i budući premijer Janez Janša.


“Svi zajedno smo pred realnim problemom koji treba shvatiti ozbiljno”, kazao je Janša.


“Virus smo u Sloveniji otkrili kasno. Ako malo ljudi testiraš, onda ćeš kasnije ustanoviti da nešto nije u redu”, kazao je Janša te dodao da je u stalnom kontaktu s ministrom zdravstva u sadašnjoj tehničkoj vladi Alešom Šabederom.