Rutinska pobjeda

Rijeka je protiv Intera pokazala da je spremna za nedjeljni derbi i napad na drugo mjesto!

Denis Frančišković

Ivan Lepinjica slavi svoj pogodak/Foto V. KARUZA

Ivan Lepinjica slavi svoj pogodak/Foto V. KARUZA



RIJEKA Nakon su su rezultatski teško stradali u Maksimiru nogometaši Rijeke vratili su se na pobjednički kolosijek. Poslije Slaven Belupa i Osijeka te Dinama u Kupu na Rujevici je “šaptom” pao Inter. Četiri lopte u mreži, dva poništene pogotka, dvije spojnice, jedna greda… Sve je bilo na Rijekinoj strani.


Sve je bilo jasno već nakon prvih pola sata u kojem se utakmica pretvorila u jednosmjernu ulicu. Rijeka je vodila glavnu riječ, rutinski i bez velikog napora i potrošnje diktirala tempo, oslabljeni i pomlađeni gosti nisu se praktički mogli sastati s loptom. Još kada su dvije lopte Čolaka i Lepinjice nakon udaraca glavom u prvom dijelu završili iza mladog Freliha bilo je jasno da miris senzacije na Rujevici nije moguć. Rijeka je ostala vjerna tradiciji, uostalom od Zaprešićana nije izgubila još od kolovoza 2012. u gostima… Gosti su sinoć bili lak zalogaj za kvalitetom superiornije, ali i motiviranije Riječane koji su se tako donekle iskupili za maksimirski posrtaj i odradili dobru generalku za nedjeljni jadranski derbi na Rujevici. Rijeka je ovisno o raspletu derbija na Poljudu spremna za napad na drugo mjesto…


Poništen pogodak


Trener domaćih Simon Rožman ostao je pak vjeran sustavu iz prijašnjih nekoliko utakmica bez obzira na razliku u kvaliteti i profil gostujućih “žutih”. Željko Petrović s druge je strane iznenadio mladom postavom, dovoljno je reći da su Benčić, Bilobrk, Rom, Martić, Zamoura… u pravom smislu debitanti ili imaju iza sebe tek nekoliko nastupa u žutom dresu. Riječani su lakoćom uspostavili protok lopte, stoperi i bočni igrači bili su pravovremeni u prvom dijelu, toliko da korekcije u pravom smislu riječi nije ni trebalo. Do Pandura je mogla tek neka zalutala lopta…





Strijelci: 1:0 Čolak (9′), 2:0 Lepinjica (41′), 3:0 Galović (67′), 3:1 Mamut (71′). Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Sudac: Ivan Vučković (Zagreb) – 6. Gledatelja: 3.376.


RIJEKA: Pandur 6,5, Galović 7, Velkovski 6,5 (od 46′ Escoval 6), Smolčić 6,5, Raspopović 7, Pavičić 6,5 (od 83′ Iglesias -), Lepinjica 7, Lončar 6 (od 51′ Murić 7), Štefulj 6,5, Gorgon 6,5, Čolak 7.


INTER: Frelih 5, Rom 5,5, Van Bruggen 5, Savić 5 (od 46′ Mitrović 5,5), Bosec 5, Barić 5, Martić 5,5, Soldo 5,5,  Zamouri 5,5, Benčić 5 (od 66′ Mamut 6), Bilobrk 5  (od 56′ Andrić 5,5). 



“Bijeli” su poveli u 9. minuti kada je Raspopović dobro ubacio sa svoje pozicije desnog boka, a Čolak još bolje visoko skočio i vrškom glave poslao neuhvatljivu loptu u suprotni gornji kut Freliha – 1:0. Devet minuta kasnije Raspopović se okušao i udarcem, dijagonala s vrha šesnaesterca sijevnula je pored rašlji.


U 25. minuti dogodio se sporan trenutak, Čolak je opet zabio, a sudac poništio pogodak zbog, po njegovom mišljenju, Lepinjičinog igranja rukom. Lepinjica je u 40. minuti glavom pokušao iznenadili Freliha što mu nije uspjelo, no iskupio se minutu kasnije kada je Pavičić izveo korner, a Lepinjica na prvoj stativi glavom samo skrenuo loptu u mrežu s nekoliko metara – 2:0.


Murić u akciji


Početkom drugog dijela uslijedile su očekivane izmjene, gostujući strateg Petrović pokušao je razbuditi napad Andrićem i Mitrovićem, dok je Rožman ubacio Escovala umjesto Velkovskog, dok je ulogu libera preuzeo Galović. U takvom odnosu snaga potekla je napadačka Rijeka, sijevalo je oko Freliha, a bilo je i posla za VAR. Prvo se u Raspopović (48′) dugo namještao, opalio i pogodio spojnicu iskosa, potom je i Pavičić (58′) dugo oklijevao pa pucao pri čemu je lopta iznova liznula spojnicu da bi seriju zaključio Čolak (63′) iskosa pogodivši gornji dio vratnice.



U 61. minuti poništen je drugi gol “bijelima”, Pandur je ispucao loptu, Gorgon je proslijedio glavom do Čolaka koji je izgurao Van Bruggena, ostao na nogama i zabio, ali lopta je vraćena s centra nakon preuranjenog slavlja zbog zaleđa. No, šest minuta kasnije novo slavlje “bijelih” i Galovićev prvijenac. Murić je u svom stilu nabacio s desne strane ispred peterca, bilo je to pola gola, Galović je samo podmetnuo nogu za visoko vodstvo – 3:0.



Gosti su smanjili iz prvog udarca na gol, Mamut je pobjegao riječkoj obrani i s vrha šesnaesterca pogodio kut Pandura – 3:1. No, Murić je u 84. minuti još jednom pokazao kako se dobro snalazi na malom prostoru, sa 17 metara milimetarski je prizemno pogodio od vratnice sami kut nemoćnog Freliha za kraj rujevičke golijade – 4:1.