Anketa portala MojPosao

Najčešće prijave na oglase koji traže stručnu spremu i radno iskustvo

Hina

Jedan od ispitanika u komentaru objašnjava da se javlja samo na oglase u kojima zadovoljava uvjete jer zna da na ostalim natječajima nema šanse, a bio bi gubitak vremena "slati zamolbu koja će ionako završiti u smeću"



U potrazi za poslom gotovo trećina ispitanika, njih 31 posto, najčešće se prijavljuje na oglase koji traže njihovu stručnu spremu i radno iskustvo.


Jedan od ispitanika u komentaru objašnjava da se javlja samo na oglase u kojima zadovoljava uvjete jer zna da na ostalim natječajima nema šanse, a bio bi gubitak vremena “slati zamolbu koja će ionako završiti u smeću”.


Drugi ispitanik predlaže da se poslodavcima dopuste diskriminatorni oglasi jer se na mnoge ne bi ni javljao, čime bi uštedio svima vrijeme i trud, a sebi nadu. “Bez iskazivanja stvarnih potreba, sve su to kao oglasi bez cijene”, kaže on.




Na oglase koji traže njihovo radno iskustvo, ali ne nužno i njihovu stručnu spremu, javlja se 28 posto ispitanika.


Budući da se rijetko traži VŠS, prijavljujem se i na oglase za VSS, priznaje jedan od ispitanika, a drugi dodaje da je školstvo “izuzetno uporno po pitanju svoje nezainteresiranosti za predviđanje i pravovremeno prilagođavanje radne snage potrebama tržišta do osam godina unaprijed”.


Neki ispitanici upozoravaju kako je u potrazi za poslom vrlo teško uskladiti stručnu spremu s radnim iskustvom, jer se takvi poslovi rijetko nude.


Tek 27 posto ispitanika javlja se na oglase koji traže njihovu stručnu spremu, a ne radno iskustvo.


“Važno mi je biti u rangu po razini obrazovnog stupnja prema traženim karakteristikama, a iskustvo se lako stekne ili nadogradi postojeće”, kaže jedna ispitanica.


Drugi ispitanik pak poručuje kako je teško očekivati da će “s 26 godina imati završenih pet godina fakulteta, te iskustvo na rukovodećim pozicijama od tri do pet godina”.


Ti ispitanici također napominju kako je teško pronaći posao kada svi traže radno iskustvo, a njega je teško steći jer nitko ne želi zaposliti osobu koja nema radnog iskustva.


Svega 15 posto ispitanika javlja se na oglase koji ne traže njihovu stručnu spremu ni radno iskustvo.


“Nemam radnog iskustva, a moja stručna sprema je ‘viša uzaludna'”, kaže jedan od ispitanika dok drugi dodaje da je u potrazi za prvim poslom.