Optužen Josip Žužul

Optužnica poslodavcu: Radnicima uplaćivao plaću u ratama po stotinjak kuna

Ana Raić Knežević

Josip Žužul je radnicima minimalnu plaću isplaćivao u više obroka te im, također kršeći Zakon o radu, nije u propisanom roku, odnosno do kraja mjeseca u kojem je dospjela isplata plaće, dostavio obračun neisplaćenog iznosa plaće koji im je bio dužan isplatiti. Obračune im je, kako tvrdi tužiteljstvo, dostavljao s višemjesečnim zakašnjenjem



ZAGREB Josip Žužul, 37-godišnji vlasnik i direktor tvrtke GRAMIP zaradio je optužnicu zbog neisplate plaća svojim radnicima. Općinsko državno odvjetništvo u Ivanić-Gradu tereti ga za povredu prava na rad i drugih prava iz rada. 


Prema optužnici Žužul od 1. studenog 2012. do 21. ožujka 2013. godine nije za čak 93 svojih zaposlenika, protivno Zakonu o radu, isplatio u cijelosti ugovoreni iznos plaće u propisanom roku. Umjesto toga im je minimalnu plaću isplaćivao u više obroka te im, također kršeći Zakon o radu, nije u propisanom roku, odnosno do kraja mjeseca u kojem je dospjela isplata plaće, dostavio obračun neisplaćenog iznosa plaće koji im je bio dužan isplatiti. Obračune im je, kako tvrdi tužiteljstvo, dostavljao s višemjesečnim zakašnjenjem. – Tereti ga se da im je time onemogućio da ostvare svoje zakonsko pravo na isplatu neisplaćenog dijela plaće u ovršnom postupku, priopćilo je Općinsko državno odvjetništvo u Ivanić-Gradu.Što se događalo u GRAMIP-u, tvrtki koja se bavi proizvodnjom poljoprivrednih strojeva, posvjedočili su sami radnici novinarima emisije “Provjereno”. Opisali su tako kako im je jednom uplaćen dio plaće u iznosu od svega 64 kune. – Znalo se zalomiti i po 200 ili 500 kuna, a rijetko tisuću, prepričao je radnik Ivan Kucifer dodajući kako im je unatoč tome tvrtke s računa obustavljala rate kredita, no novac nije prosljeđivan bankama.