Kandidat za povjerenika odgovarao eurozastupnicima

Lucke Mimici: Tražim konkretan odgovor

Irena Frlan Gašparović

Zastupnik Europskih reformista i konzervativaca Bernd Lucke pokazao je nezadovoljstvo jer Mimica u prvom »pokušaju« nije bio dovoljno precizan



ZAGREB  Neven Mimica morao je danas uvjeriti zastupnike Europskog parlamenta da je upravo on najbolji izbor za povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj, resor Europske komisije u kojem radi više od četiri tisuće ljudi diljem svijeta i u okviru kojeg je samo lani dodijeljeno deset milijardi eura međunarodne pomoći. Odmah na početku trosatnog saslušanja imao je priliku obratiti se na hrvatskom jeziku jer mu je prvo pitanje postavio HDZ-ovac Davor Stier, član Odbora za razvoj.


Neraskidiva veza


– Ovo je krasna prigoda za mene na samom početku govoriti materinjim jezikom, kazao je Mimica, odgovorivši potom na Stierovo pitanje o tome treba li smanjiti broj ciljeva održivog razvoja koji su dogovoreni na globalnoj razini, kao okvir za održivi razvoj nakon 2015. godine. Nešto kasnije još je jedan HDZ-ovac dobio priliku postaviti pitanje SDP-ovcu Mimici – Andrej Plenković nastupio je u ime Odbora za vanjske poslove.



U pisanim odgovorima na prošlotjedna pitanja eurozastupnika, Mimica se pohvalio da je već tri desetljeća aktivan u politici, napomenuvši da je na početku karijere radio i kao savjetnik u veleposlanstvu u Egiptu. Kako bi uvjerio zastupnike da će u svom radu biti neovisan, poručio je da neće »ni tražiti niti primati instrukcije bilo koje vlade ili drugog tijela«. U svom budućem radu, obećao je, zalagat će se za ambiciozne ciljeve u klimatskoj i energetskoj politici jer »održivi razvoj i iskorjenjivanje siromaštva idu ruku pod ruku«. Istaknuo je i važnost rješavanja vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem u zemljama u razvoju u okviru pregovora o održivom razvoju nakon 2015. godine.





– Nakon izbora na kojima smo bili na suprotnim stranama, zanimljivo je da vi sada radite za našeg »spitzenkandidata«. Vrlo je zgodna ova europska politika, ustvrdio je uvodno Plenković misleći na činjenicu da je Mimica iz redova socijalista, a da je za predsjednika Europske komisije izabran pučanin Jean-Claude Juncker. Plenković je, postavivši pitanje o povezanosti razvojne i vanjske politike EU-a, zaključio da će Mimici, s obzirom na dosadašnju karijeru, bolje pasati resor koji mu je namijenio Juncker, nego zaštita potrošača kojom se bavio u prošloj Komisiji.


– Veza vanjske i razvojne politike je neraskidiva. Bez sigurnosti, nema ni razvoja u zemljama pogođenim krizom, a bez razvoja teško je održati dugoročnu stabilnost, kazao je Mimica. Za razliku od Plenkovića, zastupnik Europskih reformista i konzervativaca Bernd Lucke pokazao je određeno nezadovoljstvo Mimičinim nastupom jer u prvom »pokušaju« Mimica nije bio dovoljno precizan. Stoga ga je Lucke upozorio da je tražio »konkretan odgovor«, da Mimica jasno odredi područja razvojne politike u kojima EU može biti učinkoviji, nego države članice pojedinačno. Mimica je, na ponovno traženje eurozastupnika, ipak izdvojio konkretne sektore, poput zaštite ljudskih prava, zdravstva i obrazovanja.

O eboli i porezima


Hrvatski kandidat za povjerenika odgovorao je i na niz drugih pitanja, o epidemiji ebole, društveno odgovornom poslovanju u tekstilnoj industriji, osobito kad je u pitanju dječji rad, a morao se izjasniti i o tome je li spreman »pritisnuti« zemlje članice EU-a da uvedu porez na financijske transakcije kako bi dio tog novca bio preusmjeren u razvojnu pomoć. Taj je porez samo jedna mogućnost, odgovorio je Mimica, dodavši da bi Europa dodatni novac mogla osigurati i kada bi se spriječilo izbjegavanje plaćanja poreza.


Osim Mimice, jučer su saslušana još tri kandidata za povjerenike, Šveđanka Cecilia Malmström koja bi trebala preuzeti resor trgovine, Maltežanin Karmenu Vella koji je nominiran za okoliš, pomorstvo i ribarstvo te Günther Oettinger, njemački kandidat za resor digitalne ekonomije i društva. Saslušanja traju do 7. listopada. Ako svi povjernici zadovolje na saslušanjima, Europski parlament bi o cijelom sastavu Komisije trebao glasovati 22. listopada na plenarnoj sjednici u Strasbourgu kako bi ona mogla preuzeti dužnost 1. studenoga.