Ništa se ne zna

Hrvatski plivači ostali bez najvažnijeg ispita sezone, otkazano je EP u Budimpešti

Ivana Vaupotić

Lovrenco Franičević/Foto PIXSELL

Lovrenco Franičević/Foto PIXSELL

Jučer je otkazano, ne odgođeno, Europsko juniorsko prvenstvo u vodenim sportovima, plivačko u Aberdeenu, prvenstvo skokova u vodu u Edinburgu, sinkroniziranog plivanja na Malti i prvenstvo u daljinskom plivanju u Francuskoj



RIJEKA Europsko prvenstvo u vodenim sportovima u Budimpešti još je jednom odgođeno. Smotra Staroga kontinenta u plivanju, sinkroniziranom plivanju, daljinskom plivanju i skokovima u vodu prvotno je trebala biti održana od 11. do 24. svibnja, no sredinom ožujka vodstvo Europske federacije vodenih sportova (LEN) na čelu s predsjednikom Paolom Barellijem prihvatilo je prijedlog čelnika Mađarskog plivačkog saveza i zbog pandemije koronavirusa prvenstvo odgodilo za kolovoz. No, najbolji europski plivači i plivačice ipak će ove godine ostati bez najvažnijeg ispita ove sezone, što se nakon prve odgode trebalo održati od 17. do 30. kolovoza.


– Novi datum održavanja Europskoga prvenstva u vodenim sportovima još uvijek nije poznat, a odluka o tome bit će donesena na kongresu Europske federacije vodenih sportova u studenome. Sportašice i sportaši u Mađarskoj opet su počeli trenirati, no još uvijek nije poznato kad će se početi održavati prva natjecanja – rekao je predsjednik Mađarskog plivačkog saveza Sandor Wladar.


Neizvjesnost


Još uvijek se ne zna niti što će biti s plivačkom sezonom u Hrvatskoj, od ponedjeljka su trenirati počeli jedino članovi splitskog Jadrana Marin Mogić i Franko Grgić, koji se vratio nakon dugotrajne pauze zbog bolesti. Trenirati je mogao početi i plivač Medveščaka Nikola Obrovac, kojega su zaustavili zdravstveni problemi, ali i prazan bazen u Zagrebu. Mogić i Grgić još su prošle godine isplivali A normu za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, a Mogić je zajedno s Obrovcem, Mateom Sumajstorčić, Emom Rajić, Klarom Bošnjak, Brunom Blaškovićem, Nikolom Miljenić, te plivačima Primorja CO Ognjenom Marićem, Marinom Ercegovićem i Anom Herceg, trebao nastupiti na Europskom prvenstvu u Budimpešti.




– Ova odluka nije neočekivana, sve, nažalost, ide u smjeru odgoda. Od sportaša nije realno očekivati da se u mjesec i pol, koliko objektivno imamo za treninge, adekvatno pripremi za postizanje rezultata koji su vrijedni europskoga prvenstva. Cijela Europa je velik dio proljeća bila pod blokadom, iza nas je sedam tjedana suhih treninga, a većina hrvatskih sportaša ima treću kategoriju jer druga kategorija podrazumijeva nastup u polufinalu europskoga ili svjetskoga prvenstva, što je u usporedbi s nekim drugim sportovima zaista smiješno. Trebat će dosta vremena da se vratimo na razinu na kojoj smo bili prije ove pauze – rekao je izbornik hrvatske reprezentacije Lovrenco Franičević.


Prilika dogodine


Jučer je otkazano, ne odgođeno, Europsko juniorsko prvenstvo u vodenim sportovima, plivačko u Aberdeenu, prvenstvo skokova u vodu u Edinburgu, sinkroniziranog plivanja na Malti i prvenstvo u daljinskom plivanju u Francuskoj. Kada su plivači u pitanju, to znači da su bez nadmetanja u međunarodnoj konkurenciji ostale juniorka Kantride Meri Mataja (2004. godište) i plivačica Primorja CO Ana Herceg (2003. godište). Dobra vijest je što su sve glasnije šuškanja o tome da bi se od iduće godine velika natjecanja trebala održavati i u mlađeseniorskoj konkurenciji, što znači da bi svi oni koji su ove godine bili izlazna juniorska godina, plivači 2002. i plivačice 2003. godišta, ipak dobili priliku za nastup na velikom natjecanju.