Majka monstrum ostaje iza brave

Jezivi detalji ubojstva djevojčice na Turniću: drogirano dijete udavila u kadi

Fiore Vežnaver

Dvogodišnjem djetetu dala Zrinka Babić dala je »koktel« od čak pet lijekova protiv depresije, paničnog straha, shizofrenije i delirium tremensa, no to joj nije bilo dovoljno, pa je svoju kći utopila u kadi 



RIJEKA  U sjeni sudskog ročišta na kojem je nedavno potvrđena optužnica protiv Riječanke Zrinke Babić (35) koja se tereti za teško ubojstvo, da je oduzela život svojoj dvogodišnjoj kćerkici protekle jeseni u stanu na Turniću – dogodila se situacija da je Vrhovni sud odbio žalbe i državnog odvjetništva i same optuženice na rješenje Županijskog suda u Rijeci o produženju istražnog zatvora nakon podizanja optužnice. Kroz odluku Vrhovnog suda na vidjelo su izašli i novi jezivi detalji koji teško terete majku nesretnog djeteta.


  Vijeće riječkog suda produžilo je Zrinki Babić pritvor po točki u kojoj se precizira da je zatvor nužan radi neometanog odvijanja postupka i posebno teških okolnosti kaznenog djela. Novina vezana za ovu odluku jest da je isključeno jamstvo kao zamjena istražnog zatvora, a dosad je okrivljenica mogla na slobodu ako uplati milijun i 200 tisuća kuna.


   Odbijene žalbe


Suci Vrhovnog suca ocijenili su žalbe obiju strana neosnovanima, obrazlažući najprije odluku o odbijenici DORH-u koji je tražio da se ženi optuženoj za teško ubojstvo pritvor odredi i po drugoj točki, zbog opasnosti da bi mogla utjecati na svjedoke. Državni odvjetnik je u svojoj žalbi precizirao da bi okrivljenica mogla utjecati na svoje roditelje i oca žrtve, kao i na susjeda koji trebaju svjedočiti na suđenju. No, suci Vrhovnog suda složili su se sa stavom riječkog suda da ne postoji realna opasnost da će ona utjecati na iskaze svjedoka. Ukazuju i da se na roditelje okrivljenice primjenjuje odredba koja propisuje da oni »ne mogu uskratiti iskaz ako se radi o kaznenom djelu kaznenopravne zaštite djece, kao u konkretnom slučaju«. Osim toga, svi ti svjedoci su ispitani i njihovi iskazi su u zapisnicima.     Zrinka Babić je pak preko svoje odvjetnice u žalbi obrazlagala stajalište da ne postoje razlozi za pritvor vezani za neometano odvijanje postupka. Ali, suci Vrhovnog suda su ocijenili da je riječki sud dao dostatne razloge za pritvor po toj osnovi i točki koja sadrži i posebno teške okolnosti djela.    

Paranoidni poremećaj


– U konkretnoj situaciji postoje okolnosti koje uvelike nadmašuju uobičajene okolnosti pod kojima se čine kaznena djela kakvo je i okrivljenici stavljeno na teret i koje opravdavaju nužnost daljnje primjene mjere istražnog zatvora. Te okolnosti ovaj drugostupanjski sud nalazi u činjenici da je okrivljenica svojoj dvogodišnjoj kćerki oralno davala tablete Xanax, Leponex, Prazine, Zoloft i Seroquel, nakon čega ju je utopila u vodi u kadi, uslijed čega je dijete preminulo, dok je okrivljenica hitnoj službi smrt djeteta prijavila idući dan. Treba istaknuti da iz psihijatrijskog nalaza i mišljenja proizlazi da se okrivljenica liječila zbog paničnog poremećaja, a potom zbog graničnog poremećaja ličnosti i ovisnosti o psihoaktivnim supstancama te da joj je preporučeno izricanje sigurnosne mjere obveznog psihijatrijskog liječenja, navodi se u odluci Vrhovnog suda, koji zaključno podvlači da je riječki sud osnovano odbacio mogućnost primjene blažih mjera od istražnog zatvora u ovom stadiju postupka. Ako se dokažu optužbe protiv majke monstruma, prijeti joj dugotrajni zatvor.


Sudeći po onom što je utvrđeno istragom i pretočeno u optužnicu, djevojčici je majka davala snažne lijekove, psihofarmake, koji su bili štetni i za život i zdravlje djetešceta tako mlade dobi.   Po podacima koji su dostupni i na internetu, Seroquel je, primjerice, psihofarmak namijenjen i za liječenje shizofrenije. Liječenje Leponexom indicirano je samo u bolesnika sa shizofrenijom koji ne reagiraju na liječenje klasičnim antipsihoticima. Xanaxom se liječe, među ostalim, poremećaji uzrokovani napadima paničnog straha. Zoloft se prepisuje za liječenje velike depresije i paničnog poremećaja. I Prazine je antipsihotik, primjenjuje se kod shizofrenije, delirium tremensa, ali i za liječenje razdražljivosti, napetosti.