Košljun

VELIKI JUBILEJ Pola je stoljeća Povijesnog društva otoka Krka

Mladen Trinajstić

U 50 godina PDOK je ostavio neizbrisiv trag u krčkoj, ali i hrvatskoj historiografiji. Iza njega je 75 svezaka Krčkog zbornika, 64 sveska njegovih posebnih izdanja, niz djela iz edicije Male knjižnice Krčkog zbornika te niz prigodnih izdanja



KOŠLJUN – Prigodnom svečanošću upriličenom na otočiću Košljunu, u franjevačkom samostanu Navještenja Marijina, svečano je obilježena 50. obljetnica Povijesnog društva otoka Krka.


U istoj prigodi predstavljen je i novi, 75. svezak Krčkog zbornika – još jednog u nizu sadržajem bogatih radova posvećenih kulturnoj i povijesnoj baštini, ali i današnjici otoka izučavanje i prezentiranje čije prošlosti jest jedna od glavnih zadaća članova tog iznimno aktivnog i zauzetog Društva.


Svečano okupljanje predstavnika vodstva i suradnika Povijesnog društva, njihovih pomagača, suradnika i podupiratelja, kao i štovatelja djelovanja koje je tijekom proteklih pola stoljeća ostavilo neizbrisiv trag u historiografiji našeg kraja, ali i cijele Hrvatske, bilo je idealna prilika i da se o tom velikom, respekta vrijednom jubileju javnost podsjeti na osnivače i sve koji su u proteklom razdoblju pridonijeli zavidnim rezultatima Povijesnog društva otoka Krka, među kojima su i neka velika i znana imena hrvatske znanosti.




Nakon što je uvodno o samim motivima i osnutku Društva govorio dr. Milan Radić, aktualni i tek treći po redu njegov predsjednik, o svim dosezima te o vrlo opipljivim rezultatima znanstveno-publicističkog djelovanja Povijesnog društva progovorili su i neki od njegovih članova i najaktivnijih suradnika, svećenici Franjo Velčić i Anton Bozanić, potom i Dragutin Žic te današnji glavni urednik Krčkog zbornika, doc.dr.sc. Tomislav Galović. On je ujedno predstavio i recentno, 75. izdanje edicije koja u svom novom broju, na tek nešto manje od 400 stranica, donosi pregršt zanimljivih doprinosa bilježenju povijesti otoka Krka, zanimljivosti iz života i rada njegovih stanovnika te posebno poglavlje posvećeno upravo vrijednom jubileju samih izdavača.


Brojke sve govore


– Povijesno društvo otoka Krka (PDOK) slavi pola stoljeća postojanja i kontinuiranog djelovanja, a osim same dugovječnosti, razlog za zadovoljstvo i ponos danas imamo i u spoznaji da iza svih nas koji pridonosimo tom udruženju, jednako kao i iza onih koji su isto činili proteklih pet desetljeća, stoji iznimno bogata pisana građa. Njome smo, svatko u okvirima vlastitih mogućnosti i polja interesa, dali doprinos izučavanju, čuvanju i promoviranju kulturno-baštinske, foklorne, gospodarske, crkvene, odnosno duhovne, ali i svake druge povijesti našeg otoka, naglasio je dr. Radić. Iako kvantiteta ne mora uvijek biti dokaz kvalitete pisanog rada, mi smo, držim, s pravom ponosni i na činjenicu da je nakon 50 godina rada iza nas ne samo 75 svezaka Krčkog zbornika, odnosno 64 sveska njegovih Posebnih izdanja, već i niz djela iz edicije Male knjižnice »Krčkog zbornika« te niz prigodnih izdanja, ustvrdio je predsjednik Društva, ukazavši da je dosad iz »štamparije« bodulskih povjesničara u ruke vjernih čitatelja i pratitelja njihova rada došlo oko 16 tisuća stranica kvalitetnih i zanimljivih tekstova, za čiji je nastanak zaslužno čak šest stotina autora.


Pro bono djelovanje


Dr. Tomislav Galović koji je na dužnosti glavnog urednika Krčkog zbornika nedavno naslijedio nažalost pokojnog akademika Petra Strčića, jednog od osnivača te uz košljunskog franjevca dr. Nikolu Španjola-Ludovika i idejnog začetnika osnivanja Društva, istaknuo je da je PDOK nakon pet desetljeća kontinuiranog rada hrvatsku historiografiju zadužilo s 91 zbornikom te sa svekukupno 153 knjige.


– Samo u razdoblju Domovinskog rata i poraća, odnosno od 1990. do 1997. godine, dok su mnoge slične organizacije kaskale s radom, Povijesno društvo otoka Krka iznjedrilo je čak 18 svezaka. Rezimirajući dosadašnji rad i predstavljajući slavljeničko udruženje u kojem svi njegovi nositelji i suradnici oduvijek djeluju pro bono, dr. Galović je ustvrdio da je to društvo jedno od najstarijih takvih udruženja u Hrvatskoj, koja do današnjeg dana djeluju kontinuirano. Iako ne ide u red najstarijih društava, osnivanih nakon Drugog svjetskog rata, ono je upravo svojim kontinuitetom u radu i izdavaštvu nadraslo brojna slična povjesničarska udruženja, osnovana i prije ovog krčkog, ocijenio je Galović podsjetivši na Košljunu okupljene otočane, ali i štovatelje pristigle s druge strane Krčkog mosta, na činjenicu da je Povijesno društvo pred 50 ljeta osnovano zalaganjem i požrtvovnošću nekolicine krčkih intelektualaca, kako iz svjetovnih, tako i iz crkvenih krugova. Njegovi su osnovni ciljevi, dakako s naglaskom na prošlost otoka, oduvijek bili i ostali vezani uz unapređenje znanstveno-istraživačkog rada u području povijesnih i drugih znanosti te njihova popularizacija, ali i razvoj i poticanje muzejske i konzervatorske djelatnosti, etnologije, folkloristike te povijesnih i drugih institucija na otoku i izvan njega.


Podsjećanje na velikane


Prigodno slavljeničko druženje i predstavljanje novog Zbornika iskorišteno je i za podsjećanje na sve one koji su dali doprinos rastu i razvoju Povijesnog društva – njegove dosadašnje predsjednike – pokojne Ljubu Karabaića i Nikolu Žuvića te također pokojnog glavnog urednika akademika Petra Strčića, ali i sve one koji su od davne 1969., odnosno 1970. (kad je izašao prvi broj Krčkog zbornika) do danas davali doprinos čuvanju i promoviranju povijesne baštine svojih predaka.