Pokušaj iznude Velibora Panjkovića

Novo suđenje za iznudu javnog bilježnika: Dervishi, Vozila, Sedolli i Letić ne smatraju se krivima

Fiore Vežnaver

Dobro raspoloženi Januz Dervishi pokazuje gdje se od objektiva skriva Vullnet Sedolli  / Foto S. DRECHSLER

Dobro raspoloženi Januz Dervishi pokazuje gdje se od objektiva skriva Vullnet Sedolli / Foto S. DRECHSLER

Januz Dervishi, Suzana Vozila, Vullnet Sedolli i Živko Letić terete se da su 2006. godine pokušali iznuditi 300 tisuća eura od Velibora Panjkovića koji će biti saslušan kao svjedok na raspravi sredinom veljače, do kad je suđenje prekinuto



RIJEKA Ne smatram se krivi(o)m! – izjavilo je jučer svo četvero optuženih – Januz Dervishi, Suzana Vozila, Vullnet Sedolli i Živko Letić – na početku ponovljenog sudskog procesa za pokušaj iznude 300 tisuća eura od riječkog javnog bilježnika Velibora Panjkovića. Glavna rasprava u riječkom Općinskom sudu nije trajala dugo, zastupnica optužbe i odvjetnici okrivljenih iznijeli su svoje uvodne govore, branitelji su se osvrnuli i na prijedloge tužiteljstva, a onda je suđenje prekinuto do sredine veljače, kako bi se na raspravi saslušao bilježnik Panjković.


– Držim da će riječko Općinsko državno odvjetništvo dokazati da su okrivljeni počinili kaznena djela za koja se terete, rekla je u uvodnom govoru zastupnica optužbe. Odvjetnici četvero na optuženičkoj klupi su pak tvrdili suprotno, da će dokazati da oni nisu krivi, jer tužiteljstvo nema dovoljno dokaza za osuđujuću presudu.


– Žao mi je što je zakonska regulativa takva da se postupak ne može vratiti u fazu potvrđivanja optužnice, jer u tom slučaju optužnica ne bi ni bila potvrđena, konstatirao je odvjetnik Milenko Škrlec, branitelj bivše javne bilježnice Suzane Vozila.




Tužiteljica iz riječkog Općinskog državnog odvjetništva predložila je da se na sljedećoj raspravi sasluša bilježnik Panjković, kao i jedan policijski službenik, potonji vezano za inkriminirajuću snimku, tajno snimljeni razgovor jednog od optuženih. Obrana se složila s ispitivanjem navodne žrtve pokušaja iznude, no odvjetnici optuženih bili su protiv saslušanja policajca, smatrajući to nezakonitim i nedopuštenim, pogotovo ako se prije toga ne pribavi dokumentacija vezana za to. Sudsko vijeće, kojem predsjeda sutkinja Gordana Denona Kusijanović, zasad se nije decidirano izjasnilo o prijedlogu za saslušanjem policijskog službenika oko prikrivenog istraživanja, o njemu će se odlučiti u daljnjem tijeku suđenja.


Na prvom suđenju u riječkom Općinskom sudu, presudom iz travnja 2008. godine, Dervishi je osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora, a suoptuženi – bivša javna bilježnica Suzana Vozila, Vullnet Sedolli i Živko Letić – dobili su po godinu dana zatvora. No, u ožujku 2011. godine riječki Županijski sud je ukinuo presudu za slučaj što se odigrao još u prvoj polovici 2006. godine. Drugostupanjski sud je naložio da se jasno i detaljno razjasni kakva je bila uloga nekadašnje javne bilježnice Suzane Vozila, je li bila potaknula Dervishija na pokušaj iznude, ili je pak bila supočiniteljica kaznenog djela. Zatraženo je i da se na novom procesu nedvojbeno dodatno utvrdi da li je žrtva, javni bilježnik, za tajnih mjera praćenja bio u statusu pouzdanika ili ne.