Sjednica Predsjedništva SDP-a

Utvrđene liste kandidata za Sabor, Jovanović nositelj liste u 8. jedinici

Tihana Tomičić

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Na pitanje gdje su nestali "zagrebački dečki" - Račan, Špicer, Meić, Rađenović, Milanović je kazao da nisu jedini kojih nema na listama



ZAGREB Na sjednici Predsjedništva SDP-a što je održana danas u 9:30 sati, uoči sjednice Glavnog odbora, utvrđene su liste kandidata za izbore za Sabor i nositelji tih lista.


Liste će nositi Zoran Milanović u prvoj izbornoj jedinici, Josip Leko u drugoj jedinici, Siniša Hajdaš Dončić u trećoj jedinici, Domagoj Hajduković u četvrtoj jedinici, Zdravko Ronko u petoj jedinici, Boris Lalovac u šestoj jedinici, Milanka Opačić u sedmoj jedinici, Željko Jovanović u osmoj jedinici, Ranko Ostojić u devetoj jedinici i Ante Kotromanović u desetoj jedinici.


U osmoj riječko-istarskoj jedinici na listi će biti Željko Jovanović, Peđa Grbin, Silvano Hrelja (HSU), Nansi Tireli (laburisti), Ana Komparić Devčić, Tanja Vrbat, Dino Manestar, Danijel Ferić, Andrej Poropat (HNS), Sandra Krpan, Gordana Vukoša  (laburisti), Ada Damjanac, Mirela Ahmetović, Walter Volk.




U sedmoj jedinici iza Milanke Opačić slijede Mihael Zmajlović, Nada Turina Đurić (HNS), Nenad Stazić pa šef Milanovićeva ureda u banskim dvorima Tomislav Sautha, Damir Mateljan, Sađa Đujić, a niže na listi iz PGŽ-a su još i Eni Šebalj i Kristijan Rajšel.


Glavni tajnik stranke Igor Dragovan bit će kandidat u prvoj zagrebačkoj jedinici, iza Milanovića, Vesne Pusić i Davora Bernardića.


Milanović je priznao da oko sastavljanja lista uvijek postoje problemi. 


– Imate i prijatelje, kao svaki čovjek, ali i principe i mjerila. I od svega složiš nešto održivo. Ovo je treći put da to radim, možda i zadnji. Život nosi neke druge izazove, ali ovo je trenutno najveći izazov i borit ćemo se kao lavovi da pobijedimo i da sastavimo još jednu hrvatsku Vladu i ne dopustimo povratak u korupciju i kaos, jer to je alternativa u Hrvatskoj. Ili – ili – poručio je Milanović. 


Komentirao je i žensku kvotu na listama. Kazao je da je ispalo da je na listama točno 40 posto žena. Pohvalio se i kako se SDP i ranije držao tog principa te je poručio da bi bez SDP-a broj žena u Saboru bio znatno manji. Međutim, mora se primijetiti da je većina tih žena na listama dobila lošija mjesta od kojih mnoga nemaju nikakve šanse ući u Sabor. 


– Kako gdje i kako tko. Ima jedinica gdje smo politički nešto slabiji i gdje imamo manje istaknutih pojedinaca gdje su na listu došle osobe nešto manje poznate u Hrvatskoj, ali su etablirane i školovane. Kao što su u devetoj jedinici žene pri vrhu, tako u desetoj nisu jer su tamo takvi kandidati – rekao je Milanović. 


Na pitanje gdje su nestali “zagrebački dečki” - Ivan Račan, Dan Špicer, Jurica Meić, Igor Rađenović – Milanović je kazao da nisu jedini i da na listama nema i nekih drugih ljudi. Nema ni, kazao je, Vojka Obersnela, Ive Baldasara, Stjepana Kovača… i njih bi se na listama moglo zamisliti kao ugledne kandidate.


– Nema, nažalost, ni Rađenovića. Sigurno ne zato što smo u svađi ili nije dobro radio svoj posao. Znamo vrlo dobro tko je Igor Rađenović, za njega će biti posla u izvršnoj vlasti – poručio je Milanović. Jasno je da će se od saborskog mandata morati oprostiti neki dugogodišnji zastupnici. Na listama, primjerice, nema više Marije Lugarić, Šime Lučina i Marina Jurjevića.


Milanović je komentirao i zanimljivost da je Lalovac u šestoj izbornoj jedinici (dobar dio Zagreba, Sisak, Petrinja, Kutina…). Rekao je da Lalovac živi u Zagrebu jako puno godina, a i da je ta jedinica jedna od onih u kojoj idu na vidljivu pobjedu. Svjestan je i kako će pobjedu trebati odnijeti u Gradu Zagrebu, što pokazuju, rekao je, i ankete. Prokomentirao je i činjenicu da je Dragovan u prvoj jedinici.


– Dragovan živi 30 godina u Zagrebu, on više i nije Slavonac, odnosno je, ali je prije svega Zagrepčanin – rekao je Milanović. Za Leku je rekao da je ugledan političar s dobrim rejtingom, a druga jedinica je jedna mirnija i pitomija pa je uvjeren da je Leko pravi izbor.


Potpune liste SDP-ovih kandidata možete pogledati na facebook stranici te stranke na adresi https://www.facebook.com/sdphrvatske