Otputovao bez dozvole kluba

Matjažova muka po Ivanu: “Nije u redu što je Tomečak otišao bez pozdrava”

Ivan Volarić

Snimio Damir ŠKOMRLJ / Nl arhiva

Snimio Damir ŠKOMRLJ / Nl arhiva

Saznao sam prije presice da je Tomečak bez moje dozvole negdje otputovao, iako je u petak trenirao i rekli su mi navečer da će biti u kadru za utakmicu s Osijekom. Ne, nisam ljut na klub i ljude iz kluba. Nije u redu od igrača da je otišao bez pozdrava, bez poziva...  – rekao je Kek



RIJEKA  Današnji važni ogled s Osječanima na Rujevici pao je u drugi plan zahvaljujući – Ivanu Tomečaku. Trener Matjaž Kek otkrio je novinarima da je neposredno prije početka presice saznao da ne može računati na reprezentativnog braniča što je u njemu izazvalo pozamašno nezadovoljstvo.


 U jednom trenutku čak je najavio da se više uz njegovo ime ne treba vezivati funkcija trenera-menadžera, no kasnije je ipak malo prikočio i korigirao svoje stavove, spoznavši da su odgovornim klupskim ljudima jednostavno ruke bile vezane.


S jedne strane Kekova impulsivna reakcija je očekivana, u razmaku od desetak dana ostao je bez reprezentativnih bekova, s druge strane  potpuno je jasno  da u klubu nisu mogli ništa učiniti ako je točno da su Ukrajinci u subotu ujutro poslali ponudu na milijun eura čime »Rijeka« više ne može utjecati na to gdje će Tomečak nastaviti karijeru budući da u njegovu ugovoru s »bijelima« stoji klauzula o prijevremenom raskidu pod unaprijed dogovorenim uvjetima.


Bez pozdrava




– Saznao sam prije presice da je Tomečak bez moje dozvole negdje otputovao, iako je u petak trenirao i rekli su mi navečer da će biti u kadru za utakmicu s »Osijekom«. Sve ostale detalje morat ćete pitati nekoga iz kluba jer ja sam samo trener i više se uz moje ime ne lijepi menadžerski naziv. Dakle, Tomečak je u petak normalno trenirao, a u subotu ujutro sportski direktor me  obavijestio da je Tomečak otputovao negdje bez dozvole kluba. Vjerojatno je u pitanju neki angažman,  želim da se to što prije završi jer je to tragokomično – »grmio« je Kek na presici, kasnije se ipak ispravio i povukao »ostavku« na mjesto menadžera.


– Ne, nisam ljut na klub i ljude iz kluba jer je činjenica da nisu mogli ništa učiniti. Svi smo znali da je Tomečakov odlazak neminovan. Međutim, nije u redu od igrača da je otišao bez pozdrava, bez poziva… Nije korektno od njega zbog kluba i svih nas koji smo bili uz njega proteklih godina.


Tomečakovim odlaskom ostali ste bez jednog rješenja za lijevu stranu, što očekujete u završnim dana prijelaznog roka?


– Čekamo da se prijelazni rok završi. Zadovoljan sam što je ekipa uglavnom ostala na okupu, a sada da li će još netko otići, to pitajte ljude koji su za to zaduženi u klubu. Strahovito sam zadovoljan kako je ekipa reagirala u posljednje vrijeme, ne samo kako je pobijedila u Splitu, već i kako je trenirala prošli  tjedan. Imam puno povjerenje u igrače koji su na raspolaganju. Želim raditi s onima koji prvo žele igrati u »Rijeci«, koji imaju karakter za to i koji se uklapaju u naše financijske okvire. A da je nezgodno je, no tako je svakom treneru. Tko kaže da nije tako taj ili to želi uljepšati ili nije korektan.


Jedna alternativa


Bertoša je jedina preostala alternativa za lijevu stranu obrane?


– Bertoša ima problema s tetivama. Odigrao je sat vremena protiv »Orijenta 1919«. Vidjet ću što napraviti na posljednjem treningu. Sve se promijenilo u ovih nekoliko sati u odnosu na ono što sam uigravao u petak. Smislit ćemo nešto.


Imate u rukavu neko »treće« rješenje?


– Nemam, nisam ni razmišljao o tome jer u subotu u 11 sati i 4 minute dobio sam informaciju o tome da je Tomečak otišao. Znao sam da se nešto sprema, ali nisam znao da će se ovo dogoditi, pogotovo ne na takav način. Pred nama je vrlo bitna utakmica protiv »Osijeka« uoči stanke zbog reprezentativnih utakmica. Dosta se provlači kroz medije kako »Osijek« nije dugo vremena dobivao u »Rijeci«, kako igraju slabo… Ja mislim suprotno. To je za nas vrlo bitna utakmica koja može odrediti naš daljnji put u prvenstvu. Jedini naš cilj i želja su da dođemo do bodova, a očekuje nas težak put. »Osijek« igra organizirano u obrani, istina je da u posljednje vrijeme dobivaju malo naivne golove, ali ima tu kvalitete i organizacije.  Morat ćemo biti koncentrirani i pravovremeni, okomiti, s velikom željom i motivom da bi došli do cilja, a to su tri boda. Trebamo opet Rujevicu u bijelom, pomoć s tribina itekako dobro dođe u ovakvoj situaciji.



RIJEKA(4-3-3)VARGIĆlRISTOVSKIlSAMARDŽIĆlMITROVIĆlBERTOŠAlBRADARIĆlMALEŠlMOČINIĆlTOMASOVlBEZJAKlSHARBINIlOSIJEK (4-2-3-1)MIKULIĆlMATASlLUKIĆlMASLĆlARSENIĆlŠORŠAlLESJAKlŠARIĆlRADOTIĆlMANDIĆlPEROŠEVIĆ lStadion Rijeke na Rujevici.  Sudac Duje Strukan (Split)


Na putu prem gore


Rekli ste da bi ova utakmica mogla biti prekretnica, što ste time konkretnije mislili?


– S pobjedom idemo prema gore, to je jasno. Zato je to naš cilj i velika želja. »Osijek« ima malo bodova, ali ima vrlo, vrlo dobru ekipu. Ovo su one bitne utakmice, možda bitnije nego protiv »Hajduka« ili »Dinama«. Na ovakvim utakmicama se skupljaju bodovi. Malo sam kao trener zatečen nekim stvarima, ali ići ćemo mi opet na glavu.



Stefan Ristovski morat će podnijeti dodatni teret  po odlasku Ivana Tomečaka ukoliko  trener Matjaž Kek ne bude večeras mogao koristiti ni Matea Bertošu. U tom slučaju postoji mogućnost da Kek na lijevu stranu pošalje jednog od dvojice desnih bekova koji su mu na raspolaganju.– Neće biti lako protiv Osječana, znamo koje su njihove individualne i momčadske kvalitete – govori Makedonac na desnoj strani riječke obrane. – Idemo nastaviti pobjednički niz. To što se dogodilo na početku sezone bilo je slučajno. Pokazali smo u posljednjim utakmicama čvrsti karakter, disciplinu i veliki napredak. Sigurno da će biti odlična utakmica, bitno je da što prije zabijemo gol i da onda završimo posao kako treba.S obzirom na to da nije imao prilike upoznati momčad »Osijeka«, pravo pitanje za njega je kakvu »Rijeku« navijači mogu večeras očekivati na Rujevici.– Kao i uvijek. Mi želimo u svakoj utakmici uzeti tri boda. Rekao sam već da imamo kvalitetu. To se pokazalo na posljednjim utakmicama gdje se vidio napredak. Dajemo sve o sebe. Očekuje pun stadion, ali i da uzmemo tri boda – rekao je Ristovski.


Večeras u sastavu sigurno neće biti pocrvenjelog Leškovića i ozlijeđenog Jugovića?


– Nema ni Moisesa, koji je zaradio rupturu mišića od nekoliko  centimetara i neće ga biti neko vrijeme. Vrlo su upitni Anas i Roshi koji također nisu trenirali, a u petak su odradili jedan dio treninga. Vidjet ćemo kako će izdržati na posljednjem treningu. Vjerojatno ćemo morati pozvati nekog igrača iz »Rijeke II« da upotpunimo kadar.


»Dinamov« ulazak u Ligu prvaka može ići u prilog vašim prvenstvenim ambicijama?


– »Dinamo« me apsolutno ne zanima. Čestitam im na ulasku u Ligu prvaka jer je to velika stvar za hrvatski nogomet. Bit će veliki spektal na Maksimiru i to je dobro za nogomet. Vidjeli ste i veličanstvenu atmosferu na Poljudu, šteta što »Hajduk« nije prošao. Ali, moramo mi misliti na sebe, moramo se konsolidirati što bi ja kao trener želio već dva i pol mjeseca… – poručio je Kek za kraj.