Potraga za razbojnicima

Dva brutalna napada u Zagrebu u samo pola sata: Upali im u stanove, pretukli ih i opljačkali

Ana Raić Knežević

NL arhiva

NL arhiva

Prvi slučaj dogodio se u između 20 i 21.30 sati u Prečkom. Dugi, gotovo identičan slučaj, dogodio se svega 30 minuta kasnije, oko 22 sata, na drugom kraju grada, na Trnju



ZAGREB Policija traga za brutalnim razbojnicima koji su napali u petak navečer napali stanare u njihovim domovima, te im ukrali plijen vrijedan tisuće kuna.


Prvi slučaj dogodio se u između 20 i 21.30 sati u Prečkom. Tada je na vrata stana u Sibeliusovoj ulici pozvonio nepoznati muškarac, te uvjerio stanarku, 29-godišnju R. K. da ih otvori. Mlada je žena, ništa ne sluteći otvorila vrata, a u idućem trenutku pred njom su se stvorila još dvojica neznanaca. Sva trojica upala u u stan gdje su nasrnuli na nju i njezinog partnera, 40-godišnjeg Z. M.


Počeli su im redom upućivati prijetnje. “Ubit ćemo vas! Dajte novac!”, vikala su sva trojica istovremeno pretražujući stan u Sibeliusovoj ulici. Nisu bili naoružani, no njihove prijetnje bile su toliko ozbiljne da im se ukućani nisu uspjeli oduprijeti.




Tako su na kraju razbojnici uspjeli pronaći novac, mobitele, osobne dokumente i jedan sat što su ih ukrali 40-godišnjaku i 29-godišnjakinji. Nakon tog brutalnog razbojničkog pohoda dali su se u bijeg.


Par je odmah prijavio razbojništvo i opisao istražiteljima kradljivce koji nisu bili maskirani. Radilo se o, kako doznajemo, muškarcima starima između 25 i 35 godina. Jedan je bio jače građe, dok su druga dvojica bili nešto slabiji, no još uvijek dovoljno nasilni da realiziraju pljačkaški pohod. Inače, opljačkani muškarac i žena podstanari su u Sibeliusovoj ulici. 


Dugi, gotovo identičan slučaj, dogodio se svega 30 minuta kasnije, oko 22 sata, na drugom kraju grada, na Trnju. I tamo je najprije na vrata stana u Trnjanskoj cesti pozvonio jedan muškarac, pa je 40-godišnja vlasnica, I. G., bez previše premišljanja otvorila. Međutim, i pred njom su se u taj čas našla ukupno trojica neznanaca, te su svi nahrupili u njezin dom odlučni da ju opljačkaju.


Jedan je čak zgrabio drvenu palicu što mu se u stanu našla pod rukom i počeo udarati 40-godišnjakinju koja se od tog napada nije mogla obraniti. Dok su udarci pljuštali po cijelom njezinom tijelu razbojnici su preturali po njezinim ormarima u potrazi za vrijednim predmetima i novcem. Kako im se očito žurilo, a novac nisu pronalazili zgrabili su ono na što su naišli – televizor, prijenosno računalo, mobitele, osobne dokumente. 


Kada su konačno otišli 40-godišnjakinja je pozvala policiju, dok je pomoć liječničke ekipe odbila iako su na njezinom licu bile vidljive ogrebotine što ih je zadobila u napadu. Tijekom očevida istražitelji su došli i do opisa počinitelja – jačih muškaraca, starih između 25 i 30 godina. Ni u ovom slučaju pljačkaši nisu bili maskirani. Oštetili su 40-godišnjakinju za nešto više od deset tisuća kuna. Jesu li ova dva slučaja povezana u Policijskoj upravi zagrebačkoj za sada nisu mogli potvrditi no oba se intenzivno rasvjetljavaju. Mogla bi pomoći upravo činjenica da razbojnici nisu bii maskirani te da ih je “uhvatila” neka od kamera video-nadzora u blizini mjesta napada.