Neobični potezi

Dio SDP-ovaca zbunjen ponašanjem Bernardića: ‘Ne razumijem što želi postići pozivima Petrovu i Plenkoviću’

Dražen Ciglenečki

Davor Bernardić u Saboru govorio o Ini / Foto D. JELINEK

Davor Bernardić u Saboru govorio o Ini / Foto D. JELINEK

Neki od naših sugovornika ističu da su ozbiljno zabrinuti razvojem događaja i činjenicom da ne znaju u što Bernardić vodi stranku. Dio ih, pak, čak sumnja da Zlatko Komadina i Rajko Ostojić, koje se smatra glavnim Bernardićevim osloncima u SDP-u, predsjednika stranke guraju u sve ovo nadajući se da će on tako propasti, pa da potom netko od njih dvojice preuzme kormilo



ZAGREB – Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ponaša se krajnje neuobičajeno za lidera parlamentarne opozicije i posljednjih dana svoje političke protivnike koji obnašaju vlast neprestano poziva na razgovor.


Međutim, jako je malo članova SDP-ovog vodstva koji razumiju što Bernardić želi postići tim pozivima premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Boži Petrovu. Niti na jednom stranačkom tijelo Bernardić dosad nije govorio o tome koji su motivi i ciljevi ovakvog njegovog političkog pristupa Velika većina visokopozicioniranih SDP-ovaca, shvatili smo to iz razgovora s više njih, nema pojma o čemu se tu točno radi.


– I ja se pitam zašto Bernardić to radi, ali ne mogu to nikako dokučiti – odgovor je koji smo dobili od niza članova vodstva SDP-a, koji bi po prirodi stvari trebali biti informirani kuda to ide njihova stranka. Oni se, priznala su nam nekolicina, međusobno raspituju tko to Bernardića savjetuje i zbog čega on inzistira na sastanku s premijerom Plenkovićem, ali praktično svi – tapkaju u mraku.




– Još mi je razumljivo da Petrovu šalje pozive za razgovor. Ne vjerujem da će tako Most odvojiti od HDZ-a, ali možda će uspjeti unijeti određenu nestabilnost u redove parlamentarne većine. Možda će malo zabrinuti Plenkovića. No, nije mi jasno zašto onda Bernardić istovremeno i premijera zove na sastanak. Valjda će nam reći uskoro, kazao nam je jedan član SDP-ovog predsjedništva.


Neki od naših sugovornika ističu da su ozbiljno zabrinuti razvojem događaja i činjenicom da ne znaju u što Bernardić vodi stranku. Dio ih, pak, čak sumnja da Zlatko Komadina i Rajko Ostojić, koje se smatra glavnim Bernardićevim osloncima u SDP-u, predsjednika stranke guraju u sve ovo nadajući se da će on tako propasti, pa da potom netko od njih dvojice preuzme kormilo.


Od SDP-ovaca čvrsto privrženih Bernardiću također se ne može previše saznati.


– Predsjednik zna što radi. Bernardić se pet godina politički hrvao s Milanom Bandićem, pa će sada znati i s Plenkovićem. Itekako ima tema za razgovor između premijera i šefa SDP-a, primjerice, stanje u Ini, napominje pripadnik Bernardićevog užeg kruga.