Dance fest

Rijeka plesa ovjenčana medaljama: Riječki plesači briljirali u Novom Sadu

Ivana Kocijan

Na Europskom festivalu plesa sudjelovali su natjecatelji iz 12 država, točnije čak 3400 plesača, a Rijeku i okolicu predstavljali su Porto Ri, Dance Queen, K2K, Flame, RiS Dance Centar, Rotondo,  Sirius, Dance studio Oksana Brandibura, Osnovna škola za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, te Flash dance Unit



RIJEKA Riječke plesačice i plesači s velikog međunarodnog natjecanja Dance Fest Novi Sad vratili su se ovjenčani mnogobrojnim nagradama.


Plesna skupina Porto Ri sudjelovala je u natjecanju s 44 plesača, juniora i seniora u kategorijama Urban Dance, Musical, Contemporary Modern i Jazz Dance te osvojila jednu zlatnu medalju i tri srebrne, odnosno jedno prvo i tri druga mjesta u žestokoj konkurenciji. Bilo je to predivno iskustvo i druženje koje se pamti… Koreografije su osmislile Iva Štimac, Vanesa Kučić, Romina Maravić, Sandra Horvat, Renata Elkasović, Paola Paškvan i Tanja Metikoš, otkrila je voditeljica plesne skupine Porto Ri Lidija Brajković.


U Europskom festivalu plesa sudjelovali su natjecatelji iz 12 država, točnije čak 3400 plesača. Plesni klub Dance Queen iz Kraljevice pod vodstvom sestra Sandre Ložnik Videčak i Marije Španja ostvario je visoka postignuća u modernim i street plesovima sa sto natjecatelja uzrasta od 5 do 22 godine te amaterski s plesačicama starosne kategorije Senior 2 od 29 do 42 godine.


Posebno natjecanje




– Naš klub je s najmanjima dominirao i u apsolutno svim kategorijama u kojima su se djeca takmičila stajali na najvišem postolju. Naši su plesači osvojili: 17 zlatnih medalja, 9 srebrnih medalja, 3 brončane medalje te četiri 4. i četiri 6. mjesta. Šećer na kraju natjecanja su bile plesačice od 11 do 14 godina koje su ostvarile ulazak u Gala Night


– Top 20 koreografija cijelog natjecanja. Velika je čast sudjelovati u Top 20 koreografija pogotovo kad su osim jedne točke sve ostale bile starosnog uzrasta seniori, a naši klinci su stajali uz njih, u 20 najboljih koreografija i plesača, otkrile su Sandra i Marija.


Odlično su prošli i plesači riječkog plesnog centra K2K koji su u Novi Sad otputovali s osam koreografija i kući se vratili s osam pehara. Prvo mjesto osvojili su: Robin Ferlindeš (contemporary solo), Nina Jugo i Leon Di Giorgi(contemporary duo), contemporary formacija senior, production number senior i musical seniori 2.


Drugoplasirani su plesači open trio senior, a treće plasirani contemporary grupa senior i hip hop grupa senior. Koreografije nagrađenih nastupa potpisuju: Kristina Paunovski, Tanja Metikoš i Anita Jakirčević.– Ovo je natjecanje bilo posebno po mnogočemu. Prvi put imali smo natjecatelje u mini, junior i senior 2 kategoriji, odnosno našoj rekreacijskoj grupi, a naši seniori su s tri koreografije nastupali u odabranom društvu Top 20 koreografija cijelog natjecanja gdje je koreografija »OCD« Kristine Paunovski osvojila 5. mjesto, poručili su iz K2K-a.

Riječka plesna grupa Flame iz Novog Sada vratila se s četiri nagrade. Prvo mjesto osvojili su u kategoriji Contemporary/Modern Duo/Trio/Senior za točku »Little Unsteady« koreografa Dominika Valića i Vanje Boškovskog te u kategoriji Production Number Formation Senior za točku »The beautiful people« koreografkinje Martine Hrlić Rogić. Drugo mjesto osvojili su u kategoriji Production Number Group Senior za točku »Mad world« koreografkinje Antonije Bašković, dok su treće mjesto osvojili u kategoriji Contemporary/Modern Formation Senior za točku »Revolt« koreografa Dominika Valića.


Nevjerojatan osjećaj


Plesači RiS Dance Centra u Novi sad su išli s tri koreografije.– Hip hop grupa juniori koja osvojila je 2. mjesto u koreografiji Irene i Ivone Čuturić i Katarine Kovačić. Hip hop formacija juniori osvojila je 1. mjesto u koreografiji Ivone Čuturić koja je ujedno i njezina prva samostalna koreografija koja je išla na natjecanje.

MTV Dance Style grupa seniori osvojila je 1. mjesto i ujedno ušla u Gala večer – Top 20 koreografija. Koreografiju je osmislila Adriana Blanuša Lošić i to je također je njezina prva koreografija koja je išla na natjecanje. U pripreme je uloženo puno truda, žrtve i rada, a neke su djevojke prvi puta nastupale na tako velikom natjecanju i to još u štiklama. Jako smo sretne i ponosne na njih kao i na cijelu ekipu, poručili su iz RiS-a.


Četiri zlata i četiri srebra osvojili su plesači Društva za ples i rekreaciju Rotondo.


– Nemoguće je riječima opisati osjećaj zadovoljstva i zahvalnosti za sve učinjeno, uloženo i postignuto na ovom natjecanju u Novom Sadu. Neizmjerno hvala voditeljima Juliji Kožul, Tei Rušin, Doris Perčulija, Oksani Kožul Brandibura i naravno Terezi Dubrović koje su omogućile sve ovo, koje su vjerovale u svoju djecu i njihovu predanost plesu. Hvala suradnicima Kseniji Krutovoj, Kristini Paunovski, Nyku Piscopu i Leopoldu Guadagno koji su uvelike doprinjeli svemu ovome. Najveća hvala i čestitke našim plesačima, djeci, juniorima i seniorima. Čestitamo seniorima na ulasku u Gala večer – top 20 najboljih plesova natjecanja, poručili su iz Rotonda.


Plesni Centar Sirius iz Čavli u Novi Sad je otišao s 26 plesača koji su se natjecali usa sveukupno 13 koreografija.


– Naši juniori i seniori nastupili su kategorijama Hip Hop, MTV Dance Style, Contemporary/Modern te Musical u kojima su osvojili tri prva mjesta (Hip Hop Solo Senior, Musical Formation Senior, MTV Dance Style Senior), dva druga mjesta (MTV Dance Style Group Senior, Musical Group Senior), te dva treća mjesta (MTV Dance Style Duo/Trio Senior, MTV Dance Style Group Senior). Posebno smo ponosni na solo našeg plesača Jana Maroevića koji je osvojio posebnu nagradu za najbolji urbani solo čitavog natjecanja te imao prilike nastupiti na gala večeri Dance Fest natjecanja, poručili su iz Siriusa.


Poticaj za dalje


Dance studio Oksana Brandibura Rijeka osvojio je četiri zlatna i jedno srebrno odličje. Prvo su mjesto osvojili u kategorijama: solo – klasični balet, trio – klasični balet, solo – karakterni ples i trio – karakterni ples, a drugo u kategoriji duo – klasični balet. Nagrađeni plesači su: Lana Gržetić, Tomislav Mužević, Dora Frka i Kristina Dijan.


U Novom Sadu su nastupile i učenice Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica Rijeka Anika Cetina i Renata Mavrić. Učenice 4. a razreda, odjel suvremenog plesa, predstavile su se koreografijom »Trenutne frustracije« koju su same osmislile.


– Predstavile smo se u kategoriji contemporary/modern duo ili trio senior. Imale smo 23,3 boda s kojima nam je izmaklo 3. mjesto. Uživale smo gledajući brojne koreografije koje će nam zasigurno poslužiti kao inspiracija i poticaj za daljnji rad i učenje. Ponosne smo što nam je ovo četvrta koreografija koju smo zajedno napravile i kojom smo sudjelovale u dosad najvećem natjecanju – s više od 3000 sudionika, otkrile su Anika i Renata.U Novom Sadu predstavio se i plesni studio Flash dance Unit Rijeka čiji su se plesači natjecali u devet kategorija.