Petogodišnji mandat

Izabrana direktorica društva Rijeka 2020 d.o.o.: Emina Višnić vodit će riječki projekt EPK-a

Kim Cuculić

Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Na natječaj za direktora trgovačkog društva Rijeka 2020 prijavilo se deset kandidata, a nakon odustajanja jednog od njih, Hrvoja Hribara, ostali su kandidati pozvani na razgovore te je konačna odluka donesena 10. listopada



Emina Višnić nova je direktorica društva Rijeka 2020 d.o.o. koje će provoditi projekt Europske prijestolnice kulture, a njen petogodišnji mandat počinje od 1. siječnja 2017. godine. Podsjetimo, na natječaj za direktora/direktoricu trgovačkog društva Rijeka 2020, koje će upravljati aktivnostima vezanim uz projekt Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, prijavilo se deset kandidata: Emina Višnić, Edvin Jurin, Dunja Đurica, Sanda Filipović, Feruccio Burburan, Morana Komljenović, Tina Hajon, Sanja Rađenović, Hrvoje Hribar i Jovan Marjanović. Hrvoje Hribar u međuvremenu je povukao svoju kandidaturu. Svi kandidati udovoljili su uvjetima natječaja te su pozvani na razgovore, dok je konačna odluka donesena 10. listopada.



»Frontman« kulturnjak


Upitali smo pročelnika Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivana Šarara što ih je dovelo do izbora Višnić za direktoricu, na što je Šarar potvrdio da je ona ušla u drugi krug usko s još jednim kandidatom, pri čemu su oni u komisiji imali dilemu.– Nije to bila toliko dilema među kandidatima, nego konceptima. Zapravo smo se pitali koliko se dobar menadžer u kulturi može nositi s jednim tako velikim projektom, menadžerski širim od same kulture, ali na kraju nakon drugog razgovora koji je obavila Skupština, dakle gradonačelnik Vojko Obersnel i župan Zlatko Komadina, ipak je prevladalo mišljenje da je to kulturnjački projekt i ako bude postojala potreba za drugim ekspertizama, to će se i učiniti. No željeli smo da »frontman« ipak bude kulturnjak.Odat ću vam i malu tajnu: pokušavamo u suradnji s Eminom pregovarati i s drugim kandidatom koji je bio u finalu oko nekovrsnog angažmana, jer nam se čini da bi to mogla biti dobra kombinacija.Što se tiče Emine, treba o tome otvoreno pričati; ona je bila bitan suradnik u drugom krugu kandidature, no nismo joj dali ni milimetra prednosti u odnosu na ostale. Dapače, možda smo bili i stroži, ali nismo mogli protiv činjenica. Njen CV i njen pogled na projekt iskristalizirali su je kao najboljeg kandidata, a to što je dobro upoznata s projektom slučajna je kolateralna korist, s obzirom na to da bi nekom drugom, koji se od nule upoznaje s pričom, tranzicija bila teža. Želim joj puno sreće – kaže Šarar. (D. M.)


Povjerenstvo za provedbu natječaja u sastavu Ivan Šarar, Valerij Jurešić, Irena Kregar Šegota i Slaven Tolj najboljom je kandidaturom ocijenilo onu Emine Višnić, liderice s bogatim profesionalnim iskustvom u kulturnom menadžmentu u javnom i civilnom sektoru. Ovim povodom upitali smo Eminu Višnić za komentar.


Zajednički rad




– Iznimno mi je drago što je moja kandidatura uspjela, na čemu bih zahvalila i komisiji i Skupštini društva na ukazanom povjerenju. Moja očekivanja velika su koliko je velik i ovaj projekt. Vjerujem da ćemo izgraditi odličan tim, koji će početi od ljudi koji su zaslužni da je Rijeka dobila prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture. Želimo zadržati te ljude, jer je poznata činjenica da europske prijestolnice kulture koje su promijenile timove uglavnom nisu doživjele uspjeh. Zato smatram da novi tim Rijeke 2020 treba graditi na način da se postojeći tim proširi novim ljudima, a da se pritom za svakog nađe mjesto koje najbolje odgovara sposobnostima pojedinih osoba. Već se krenulo s aktivnostima, koje će se intenzivirati – u rasponu od investicijskih projekata do novih programa. Pritom su ključna strateška partnerstva koja su za ovu priliku stvorena i njihovo sinergijsko djelovanje na dugi rok. Ovdje mislim na suradnju osnivača Rijeke 2020, Grada Rijeke i PGŽ-a, kao i iznimno bitnu ulogu Sveučilišta te drugih partnera. Tu je i neizostavna podrška Vlade RH, u prvom redu Ministarstva kulture. I konačno, ono najvažnije, predani angažman i zajednički rad institucija i organizacija u kulturi Rijeke i Županije – ističe Emina Višnić.


Rođena Riječanka


Emina Višnić trenutno je ravnateljica ustanove POGON. Prethodno je radila kao koordinatorica nacionalne mreže Clubture, zagrebačkog Saveza udruga Operacija Grad, kao voditeljica net.kulturnog kluba MaMa pri Multimedijalnom institutu te za UrbanFestival udruge [BLOK]. Bila je i potpredsjednica Izvršnog odbora europske mreže Culture Action Europe te predsjednica Upravnog odbora Zaklade »Kultura nova«.


Bila je članica Vijeća za inovativne umjetničke i kulturne prakse pri MK-u te umjetnička savjetnica za komplementarne djelatnosti pri HAVC-u. Povremeno predaje i piše o kulturnim politikama i menadžemntu u kulturi. Surađivala je s različitim akterima riječke kulturne scene. Bila je članica tima pripreme drugog kruga kandidature Rijeke za EPK 2020. S Art-kinom radila je kao suradnica na programu Sajma filma te kao voditeljica procesa izrade strateškog plana razvoja ustanove. Zajedno s arhitektima Dinkom Peračićem i Mirandom Veljačić te umjetnikom i ravnateljem Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Slavenom Toljem predstavlja Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu – 15. međunarodnoj izložbi arhitekture (2016.) s radom »to trebamo – to radimo«.


Rođena Riječanka, Emina Višnić je diplomirala hrvatski jezik i književnost i komparativnu književnost te je studirala teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.