Ugrožene životinjske vrste

Zloglasna žilet – žica na slovenskoj granici mogla bi dovesti do izumiranja risa, vuka i medvjeda

P. N.

Reuters

Reuters

Ograda, dosad postavljena duž 180 kilometara granice blokirala je, prema studiji objavljenoj u časopisu PloS Biology, stoljetne migracijske rute vukovima i medvjedima, koji državnu granicu, pogotovo u vrijeme parenja, znaju prelaziti i više puta godišnje



Zloglasna žilet – žica koju je Slovenija zimus postavila duž svoje granice s Hrvatskom mogla bi u potpunosti dovesti do lokalnog izumiranja nekih ugroženih životinjskih vrsta poput risa, medvjeda i vuka.


O stradavanjima životinja na opasnoj graničnoj zapreci već se u više navrata pisalo – najveći broj žrtava je među srnama i jelenima, ali zabilježen je i veći broj ugibanja domaćih životinja.  No ovom se temom u opširnom tekstu bavi i ugledni britanski Guardian, čiji sugovornici navode kako je slovensko inzistiranje na fizičkom ograđivanju dovelo i do još jednog problema. On je na prvu manje vidljiv od čestih potresnih slika mrtvih životinja zapletenih u žicu, ali je dugoročno daleko opasniji.


Ograda, što je dosad postavljena duž 180 kilometara granice blokirala je, prema studiji objavljenoj u časopisu PloS Biology, stoljetne migracijske rute vukovima i medvjedima, koji državnu granicu, pogotovo u vrijeme parenja, znaju prelaziti i više puta godišnje. Posebno se apostrofira pitanje dinarskog risa. Ovoj ugroženoj vrsti, žilet – žica bi mogla predstavljati posljednji korak prema konačnom izumiranju.




Sugovornici lista također navode i kako će se posljedice postavljanja ograde vidjeti kroz desetak godina u pogoršanim genetskim kodovima životinja kojima je onemogućeno kretanje.


Na samoj žici dosad je, prema riječima lokalnog stanovništva stradalo i više od stotinu divljih životinja, no službene vlasti govore o brojci od svega petnaestak. Zabilježeni su i slučajevi krivolovaca koji namjerno hranom ostavljenom na žilet-žici mame životinje.


Guardian također problematizira pitanje zbog kojeg Vlada u Ljubljani još nije uklonila barijere s granice, iako je protok migranata ovim područjem odavno minimaliziran, odnosno zaustavljen. Dapače, iznose i informaciju po kojoj bi ograda uskoro mogla biti postavljena na svih 670 kilometara granice s Hrvatskom, uz argument da je u vojarnama blizu granice još uskladišteno više tona žilet-žice, koju vojska može u najkraćem roku razmotati i montirati.