Nema odustajanja

Riječke maturante i dalje mame putovanja u inozemstvo: Prag i Beč najpopularnija odredišta

Ingrid Šestan Kučić

Foto Reuters

Foto Reuters

Destinacije koje su u posljednje vrijeme poprište incidentnih događaja nikada nisu bile zanimljive maturantima. Prosječna cijena putovanja  je 3.000 do 3.200 kuna, ovisno o  broju fakultativnih izleta



Incidentne situacije i teroristički napadi nisu utjecali na odluku maturanata da svoja maturalna putovanja realiziraju u inozemstvu, jer kako ističe predsjednik Udruženja hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba destinacije koje su u posljednje vrijeme poprište incidentnih događaja nikada nisu bile zanimljive hrvatskim učenicima kao mjesta gdje bi otišli na maturalno putovanje.


Nema otkazivanja


– Turska nikada nije bila destinacija za maturalna putovanja, dok je Francuska bila neznatno zastupljena, no za sada nemamo nikakve informacije o otkazivanjima ili eventualnim upitima roditelja. Naši maturanti već godinama biraju Španjolsku, Prag ili Mađarsku kao top destinacije za maturalna putovanja, a to su destinacije koje do sada nisu bile zahvaćene incidentnim situacijama. Maturalna su putovanja već odavno preddefinirana i nema razloga da se ne realiziraju. Putovat će se u istoj mjeri kao i prijašnjih godina, jer riječ je o centralnom putovanju u školovanju, kaže Žgomba.


Činjenicu da odustajanja od maturalnih putovanja nema potvrđuju i u putničkoj agenciji VIA koja u najvećoj mjeri organizira putovanja za riječke maturante, a njihovo iskustvo kaže kako polaznici završnih razreda riječkih srednjih škola u najvećoj mjeri za maturalno putovanje biraju posjet Pragu i Beču, dok za razliku od svojih vršnjaka iz ostalih hrvatskih krajeva Španjolsku ne preferiraju previše.




Za Francusku, dodaju, riječke škole uopće nisu pokazale interes, a masovni odlazak riječkih srednjoškolaca na putovanje realizirat će se krajem kolovoza i početkom rujna. Prosječna cijena putovanja koju plaćaju roditelji riječkih maturanata je 3.000 do 3.200 kuna, ovisno o tome koliki su broj fakultativnih izleta srednjoškolci odabrali.


 Bez promjene termina


Odlazak maturanata na glavno putovanje u školovanju upravo krajem kolovoza, za vrijeme turističke sezone, već je godinama predmet negodovanja Udruženja hrvatskih putničkih agencija koje uporno od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta traže da se takva putovanja realiziraju tijekom školske godine.


Razloga za to je više, jer, kako pojašnjava Žgomba, maturalna se putovanja realiziraju u periodu kada je u Hrvatskoj turistička sezona u punom jeku zbog čega su onda roditeljima hrvatske destinacije cjenovno neprihvatljive. Istodobno se stvara umjetna ponuda, jer podižu se cijene prijevoza iz razloga što su autobusi i dalje traženi, a velika je potražnja i za vodičima te pratiteljima.


– Borimo se godinama da to promijenimo, ali bezuspješno. Otvaranjem mogućnosti da se maturalna putovanja realiziraju tijekom školske godine otvorila bi se mogućnost i da maturanti ta putovanja realiziraju u Hrvatskoj po povoljnijim cijenama. Ovakva situacija nije dobra ni za maturante ni za škole, upozorava Žgomba.


Dodajući kako u sadašnjoj situaciji maturanti u zanemarivom broju biraju hrvatske destinacije Žgomba zaključuje da bi promjenom termina putovanja hrvatske destinacije mogle biti konkurentne Pragu, jer i Prag je skup, ali ne u ovom dijelu godine kada tamo nije sezona.