Potrošnja lijekova

Ministarstvo zdravlja smiruje paniku: Neće biti ovrha zbog bolničkih dugova za lijekove

Ljerka Bratonja Martinović

Dug bolnica za lijekove i potrošni materijal ne raste istim tempom kao na početku godine / foto S. DRECHSLER

Dug bolnica za lijekove i potrošni materijal ne raste istim tempom kao na početku godine / foto S. DRECHSLER

 Dug bolnica za lijekove i potrošni materijal prema podacima resornog ministarstva ne raste istim tempom kao na početku godine, a u komunikaciji s veledrogerijama nastoje pronaći rješenje.



Dok predstavnici veledrogerija upozoravaju na neodrživo stanje s rastućim dugovima bolnica te najavljuju moguće ovrhe i blokade bolnica u idućim tjednima, iz Ministarstva zdravlja tvrde da, unatoč dugovima, ovrha najvjerojatnije neće biti. Dug bolnica za lijekove i potrošni materijal prema podacima resornog ministarstva ne raste istim tempom kao na početku godine, a u komunikaciji s veledrogerijama nastoje pronaći rješenje.


– U lipnju ove godine došlo je do značajnog smanjenja mjesečnog generiranja duga od strane bolnica u odnosu na prvih pet mjeseci, što se može smatrati pozitivnim trendom – kažu u Ministarstvu zdravlja. »U ovom trenutku opcija slanja ovrha od strane veledrogerija nije vjerojatna, a Ministarstvo zdravlja prati situaciju, te je u komunikaciji s veledrogerijama«, tvrde u tom ministarstvu. Prema podacima kojima raspolažu, bolnice su tijekom prvih pet mjeseci ove godine na mjesečnoj razini generirale oko 51 milijun kuna novog duga, dok je za mjesec lipanj stvoreno 18 milijuna kuna novog duga.


– Trend zaduživanja se smanjuje. To je ogroman iskorak koji ujedno pokazuje da su zadnje upute ministra sa sastanka s novoimenovanim ravnateljima pridonijele boljoj kontroli troškova te značajnim uštedama za one segmente rashoda koji su u strukturi toškova bili detektirani kao najznačajniji – poručuju iz Ministarstva zdravlja.




Udruga veledrogerija HGK upozorila je, podsjetimo, da je dug bolnica za lijekove i potrošni materijal prešao 1,2 milijarde kuna, a rokovi plaćanja premašili 700 dana. Od ministra Nakića očekuju poteze kojima će spriječiti blokadu isporuke lijekova bolničkim ustanovama i naplatu duga ovrhama.