Ispitivanje javnog mnijenja

Građani kaznili HDZ-ov pokušaj “preslagivanja”, SDP najpopularniji, Most se oporavlja

P. N.

SDP trenutačno među biračima uživa potporu 30,9 posto ispitanika. A HDZ je kod birača kažnjen i sada uživa potporu 21,5 posto birača. Most nezavisnih lista trenutačno uživa potporu od 12,1 posto birača, a Živi zid ima potporu od 7,7 posto birača



HDZ je u “preslagivanju” kod birača kažnjen i to najžešće, a SDP je stabilno prva opcija, javlja Nova TV.


Rezultati su to prvog istraživanja provedenom nakon Karamarkove ostavke i raspuštanja Hrvatskog sabora.


Istraživanje je provedeno telefonski na 1.219 ispitanika od subote do danas. Riječ je o biračima koji bi sigurno ili vjerojatno glasali za ove stranke. 

HDZ kažnjen na “projektu preslagivanja”


SDP trenutačno među biračima uživa potporu 30,9 posto ispitanika, a HDZ je kod birača kažnjen i sada uživa potporu 21,5 posto birača.


Tako loš rezultat HDZ nije imao primjerice kada je 2011. otišao u oporbu. Tada je uživao potporu 24 posto birača. 

Oporavak Mosta


Most nezavisnih lista je u ovoj krizi kod birača “nagrađen” i trenutačno uživa potporu od 12,1 posto birača, a Živi zid ima trenutačnu potporu od 7,7 posto birača. No ostale stanke daleko su ispod ove četiri opcije i kreću se od 2 do 1 posto potpore. Iznenađenje je Stranka Bandić Milan 365 koja trenutačno uživa potporu 2,3 posto birača.

Pametno nezavisna lista iz Splita ima potporu od 2 posto, HSP Ante Starčević je na 1,6 posto. Stranka HSS je na 1,5, IDS na 1,4 posto, a HNS 1,3 posto.


Nezavisna lista Stipe Petrine ima potporu od 1 posto birača kao i regionalna stranka HDSSB koja sada može računati na 1 posto potpore sigurnih i vjerojatnih birača. Ostale stranke ne prelaze 1 posto potpore i zajedno imaju 4,6 posto potpore, a neodlučnih je ostalo 11,1 posto ispitanika.