Foto: D. MICULINIĆ
Upravo zbog takvih oscilacija, sve je veći broj kupaca koji taktički čekaju sam kraj radnog vremena, jer se tada može dobiti po znatno povoljnijim cijenama
povezane vijesti
- Za vrijeme lovostaja je moguće dobiti financijsku potporu no ribarsko plovilo mora za to vrijeme biti vezano u luci
- Nema lova srdele do daljnjeg. Novo ograničenje za plivarice će trajati do Badnjaka nakon čega slijedi redovita zabrana lova
- Kilogram uzgojene orade na riječkoj placi 9 eura, “divlje” se mogu naći po 13
Najveću pažnju na riječkoj ribarnici i ovaj petak privukla je kraljica Jadrana – srdela. Njezina se cijena kretala u nevjerojatno širokom rasponu, od simboličnog 1 eura pa sve do visokih 6 eura po kilogramu. Upravo zbog takvih oscilacija, sve je veći broj kupaca koji taktički čekaju sam kraj radnog vremena, jer se tada može dobiti po znatno povoljnijim cijenama, trgovci ne žele kući s neprodanom robom.
Zelena tržnica nudila je bogatu paletu boja i realnost cijena. Ponuda lisnatog povrća bila je bogata, a štandovima neprikosnoveno dominira blitva. Cijena »domaće blitve« čvrsto se drži na 3 eura po kilogramu, dok se na nekim mjestima za nju mora izdvojiti i do 4 eura. Uz nju, pažnju prolaznika plijeni raskošna zimska endivija te svježi poriluk koji se nudi za 3,50 eura.
Za one koji planiraju tradicionalna zimska variva, izbor je velik. Kelj i kupus prodaju se po stabilnoj cijeni od 2 eura, dok se karfiol, ovisno o porijeklu i veličini glave, cijeni između 3 i 3,50 eura. Narančasta boja agruma popravlja zimsko sivilo. Mandarine iz Metkovića, koje su mnogima sinonim za kvalitetu, stoje 1,50 eura po kilogramu, dok su klementine nešto skuplje i drže cijenu od 2,50 eura.
Ljubitelji orašastih plodova i sušenih delicija morat će posegnuti nešto dublje u džep. Jezgra domaćeg oraha stoji visokih 14 eura po kilogramu, dok vrećica suhih smokava, savršena uz blagdansku rakiju, košta 5 eura. Na samom kraju, košarica se dopunjava osnovnim namirnicama bez kojih nema dobre kuhinje. Kilogram kapule plaća se 2 eura, vezica svježeg peršina je 0,60 eura, dok ljubitelji oštrih okusa za domaći hren moraju izdvojiti 6 eura. Oni koji ne mogu kupiti cijelu jelu koje se od ovog tjedna prodaju na tržnici, alternativu mogu potražiri u granama koje se prodaju po 3 eura. Osim mahovine koja se prodaje za 2 eura u ponudi ima i imele, koja se prodaje za 2 eura po stručku.