Slatka blagdanska ideja koja osvaja izgledom i okusom

Blagdanski hit: božićna drvca od lisnatog tijesta koja će oduševiti vaše goste

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Jednostavna i efektna poslastica savršena za adventska druženja

U vrijeme Adventa svi tražimo recepte koji su ukusni, jednostavni za posluživanje i vizualno se uklapaju u blagdanski ugođaj. Ako pritom izgledaju toliko dobro da postaju ukras stola, još bolje. Upravo zato su čoko drvca od lisnatog tijesta jedan od omiljenih zimskih recepata.


Ova slasna drvca na štapiću lako se jedu, idealna su za veća društva i dječja druženja, a priprema je toliko jednostavna da vam neće oduzeti puno vremena. Izgledaju svečano, mirišu na lješnjake i čokoladu i garantirano nestaju u trenu.


Sastojci (za 8 božićnih drvaca)


  • 1 rolada lisnatog tijesta iz hladnjaka
  • oko 80 g čokoladne kreme s lješnjacima
  • 50 g nasjeckanih i lagano prženih lješnjaka
  • 1 žumanjak
  • 1 do 2 žlice mlijeka
  • 8 malih pralina u obliku zvjezdice
  • malo šećera u prahu za posipanje
  • 8 drvenih štapića

Kako pripremiti čoko drvca od lisnatog tijesta


Razvucite lisnato tijesto i okrenite ga tako da kraća strana bude okrenuta prema vama. Gornju polovicu tijesta ravnomjerno premažite kremom od lješnjaka i pospite nasjeckanim lješnjacima. Preklopite donju, nepremazanu polovinu preko namazane tako da krema bude u sredini.


Lagano prijeđite valjkom preko tijesta kako bi se slojevi povezali. Oštrim nožem narežite tijesto na trake široke oko tri centimetra. Trebali biste dobiti osam traka.


Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva (gore dolje program).


Svaku traku spiralno nanižite na drveni štapić – od šireg donjeg dijela prema užem vrhu – tako da oblikom podsjeća na malo božićno drvce. Složite ih na lim obložen papirom za pečenje. Pomiješajte žumanjak i mlijeko te premažite površinu drvaca.


Pecite oko 15 minuta, dok ne poprime lijepu zlatnosmeđu boju. Ostavite ih da se ohlade na mrežici.  Po želji na vrh svakog drvca stavite pralinu u obliku zvijezde i lagano pospite šećerom u prahu.