FOTO: iStock
Slatko kiselkaste jabuke savršeno naglašavaju okus pečene purice
povezane vijesti
Božićna purica i dalje je jedan od najomiljenijih blagdanskih klasika. Hrskava kožica i nježno meso stvaraju savršenu osnovu za gozbu, ali pravi doživljaj dolazi tek uz odgovarajući prilog. Jedan od najboljih je crveni kupus s jabukama i slaninom.
Slatko kiselkaste jabuke i malo vinskog octa uravnotežuju bogatstvo mesa purice, dok slanina dodaje aromatičnu slanost i laganu dimljenu notu.
Duboka crvena boja kupusa unosi svečani ton na tanjur, a klasična kombinacija mnogima budi i nostalgična blagdanska sjećanja.
Recept za najbolji prilog uz božićnu puricu
Sastojci (za 4 do 6 porcija)
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 srednja crvena kapula
- 100 g slanine
- 2 češnja češnjaka
- 1 manja glavica crvenog kupusa
- 2 žlice svijetlog smeđeg šećera
- 2 male jabuke (najbolje Granny Smith)
- 60 ml suhog crnog vina ili vode
- 60 ml crvenog vinskog octa
- 2 žličice naribane korice naranče
- Pola žličice kima
- 1 štapić cimeta
- 5 bobica borovice
- Sol i papar po ukusu
FOTO: iStock
Kako pripremiti crveni kupus s jabukama i slaninom
Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno narezanu kapulu i slaninu te pirjajte šest do osam minuta, dok kapula ne omekša, a slanina postane lagano hrskava. Ubacite protisnuti češnjak i kratko ga popržite.
Dodajte tanko narezan crveni kupus i pirjajte ga oko tri minute, povremeno miješajući, dok ne povene. Pospite šećerom i nastavite miješati dok lagano ne karamelizira.
Zatim umiješajte naribane jabuke, vino (ili vodu), ocat, koricu naranče, kim, štapić cimeta i borovicu. Sve dobro promiješajte, smanjite vatru, poklopite i kuhajte dvadesetak minuta, dok kupus potpuno ne omekša.
