Za tople zimske trenutke

Probajte božićne cimet rolice s kuhanim vinom koje mirišu na prave blagdane

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Pahuljaste rolice od kiselog tijesta uz topli začinski preljev

Cimet rolice, ili švedske kanelbullar, već su godinama omiljeni klasik među zimskim slasticama. Jednostavne su za pripremu, neodoljivo mirišu na cimet i vole ih i mali i veliki. No ako ih želite podići na svečanu, božićnu razinu, dodajte im preljev od kuhanog vina koji unosi notu topline, začina i pravu blagdansku aromu.


Ovaj recept spaja mekan, pahuljast tijesto od kiselog predtijesta, bogatu cimetnu nadjev i završni preljev od svježeg sira, maslaca, šećera u prahu i malo kuhanog vina. Rezultat su mekane, mirisne rolice koje su savršene za adventsko jutro, poslijepodnevni čaj ili desert nakon blagdanskog ručka.



FOTO: iStock

Sastojci za božićne cimet rolice s kuhanim vinom:


Sastojci za kiselo predtijesto


  • 10 g startera kiselog tijesta
  • 100 g pšeničnog brašna
  • 100 g vode

Sastojci za tijesto


  • 500 g pšeničnog brašna
  • 160 g mlijeka
  • 200 g gotovog kiselog predtijesta
  • 90 g omekšalog maslaca
  • 60 g smeđeg šećera
  • 8 g soli
  • 1 jaje

Sastojci za nadjev:


  • 130 g omekšalog maslaca
  • 130 g smeđeg šećera
  • 6 do 7 g cimeta

Sastojci za preljev:


  • 180 g krem sira
  • 20 g omekšalog maslaca
  • 30 g šećera u prahu
  • 2 do 3 žlice kuhanog vina

Kako pripremiti cimet rolice 


Pomiješajte starter, vodu i brašno te ostavite da fermentira 14 do 18 sati na sobnoj temperaturi (22 do 28 °C). Od dobivene količine uzmite 200 g za tijesto.


U veliku zdjelu stavite brašno, mlijeko, predtijesto, maslac, šećer, sol i jaje. Umijesite glatko, mekano tijesto. Pokrijte i ostavite da odmara četiri do šest sati na sobnoj temperaturi ili preko noći u hladnjaku.


Omekšali maslac pomiješajte sa šećerom i cimetom u jednoličnu mazivu smjesu.


Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini u veliki pravokutnik. Ravnomjerno premažite cimetnim nadjevom. Zarolajte s duže strane i narežite na komade debljine tri do četiri centimetra.


Rolicama ostavite razmak na limu obloženom papirom za pečenje, pokrijte i pustite da se dižu oko sat vremena, dok znatno ne narastu.


Prije pečenja rolice premažite malo vrhnja za kuhanje. Pecite 30 do 40 minuta na 160 stupnjeva, dok ne poprime zlatnu boju.


Pomiješajte krem sir, omekšali maslac, šećer u prahu i kuhano vino u gladak, aromatičan preljev. Prelijte ga preko još toplih rolica.