Kadar iz serije "Apetitlih", Foto: Izvan fokusa
Od štrudle do bečkog odreska, kulinarska avantura u šest nastavaka povezuje prošlost i sadašnjost te otkriva priče iza jela koja se prenose generacijama
U nedjelju, 23. studenoga 2025. u 16:50 na HRT1, počinje emitiranje dokumentarno-putopisne serije “Apetitlih”, koja će se prikazivati još pet idućih nedjelja u istom terminu. Serijal vodi gledatelje vlakom nekadašnjim rutama Austro-Ugarske Monarhije, otkrivajući priče iza jela koja su oblikovala današnju kuhinju naših prostora.
Mladi duo, glumica Vini Jurčić i chef Leo Jurešić, putuje kroz gradove i zemlje, razgovara s kuharima, povjesničarima i lokalnim stanovnicima te istražuje kulturne, povijesne, ali i osobne priče koje krije svaki tanjur.
Vini i Leo putuju željeznicom, koristeći stare željezničke trase, da bi na autentičan način povezali prošlost i sadašnjost. Kroz svima dobro poznata jela, štrudlu i Kaiserschmarrn, bečki odrezak, doboš tortu i paprikaš, serijal prikazuje kako se tradicionalni recepti održavaju kroz stoljeća, ali i kako su ih prilagodili moderni kuhari.
Svaka epizoda završava nagovještajem novog putovanja i avanture, ostavljajući gledatelje s iščekivanjem idućeg jela, stoji u najavi serije.

Vini Jurčić i Leo Jurešić, Foto: Izvan fokusa
Naracija Vini i kulinarska strast Lea, dodatno približavaju priču, uz dozu humora i emocija koji bude nostalgiju, dok animacije prikazuju detaljne recepte iz povijesnih kuharica, čineći svako jelo iskustvom koje gledatelji mogu i sami isprobati kod kuće.
Seriju je režirao Goran Ribarić, koji je napisao i scenarij, a producirali su je Filip Trezner i Kim Kukuruzović iz produkcijske kuće Izvan fokusa, a na male ekrane donose nam ne samo ne samo gastronomsku avanturu kroz bogato kulinarsko nasljeđe Austro-Ugarske, već i duboko emocionalno iskustvo koje nas vodi na putovanje kroz povijest.
Serija će se prikazivati svake nedjelje u 16:50 na HRT1.

Foto: Izvan fokusa