Zdravo i ukusno

Butternut tikva i leća u mirisnoj salati s datuljama osvaja svako nepce

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Slatkoća pečene butternut tikve i crvenog luka izvrsno se slaže s toplim notama indijske mješavine začina garam masala, dok datulje i jabučni ocat daju svježinu i laganu kiselost

Ako tražite zdravo, zasitno i mirisno jelo koje savršeno spaja jesenske okuse, ova salata od bundeve i leće je pravi pogodak. Slatkoća pečene butternut tikve i crvenog luka izvrsno se slaže s toplim notama indijske mješavine začina garam masala, dok datulje i jabučni ocat daju svježinu i laganu kiselost.


Sve zajedno povezuje bogati preljev od datulja, a leća i rikola dodaju proteine i svježinu.


Ova salata jednako je dobra kao lagani ručak, toplo predjelo ili hranjiva večera, uz dodatak sira, tofua ili sjemenki postaje pravi gurmanski obrok.


Priprema: 25 min
Ukupno vrijeme: 50 min



Foto: Pexels

Sastojci za 4 osobe:


  • 1 mala butternut tikva, prepolovljena, bez sjemenki, narezana na polumjesece debljine 1 cm


  • 1 veliki crveni luk, narezan na kriške (s korijenom netaknutim)


  • 5 žlica maslinova ulja


  • 1 i ¼ žličice soli


  • ¾ žličice garam masale


  • 8 datulja, bez koštica, narezane


  • 2 žlice jabučnog octa


  • 250 g kuhane crne ili zelene leće (može i konzervirana, isprana i ocijeđena)


  • 2 šalice rikole


  • limun, narezan na kriške (za posluživanje)


Priprema


1. Zagrijte pećnicu


Zagrijte pećnicu na 220 °C. Obložite dva velika lima papirom za pečenje.


2. Začinite i ispecite povrće


U većoj posudi pomiješajte tikvu i crveni luk s 2 žlice maslinova ulja, ½ žličice soli i ½ žličice garam masale. Rasporedite povrće u ravnomjernom sloju na pripremljene limove i pecite oko 25 minuta, dok ne omekša i ne poprimi zlatnu boju. Limove zamijenite mjestima na pola pečenja. Ostavite da se povrće kratko ohladi.


3. Pripremite preljev


U posudi pomiješajte narezane datulje, jabučni ocat, preostalo ulje i preostalu garam masalu. Vilicom lagano zgnječite polovicu datulja da se stvori gusta, slatko-kisela baza.


4. Složite salatu


Dodajte pečeno povrće, leću, rikolu i ostatak soli. Nježno promiješajte da se svi sastojci povežu i oblože preljevom.


5. Poslužite


Salatu poslužite mlaku, s kriškama limuna za dodatnu svježinu.